Prima pagină / Locuri / Societate  /  ,,Spălătorie publicitară” pe holul USM

,,Spălătorie publicitară” pe holul USM imprimare

06.12.2017  

Expoziţia a fost organizată de către studenţii anului III, specialitatea Comunicare. Acest eveniment vine să prezinte cele mai bune/proaste publicități autohtone din acest an. Prin intermediul acestor materiale organizatorii şi-au propus să promoveze publicitatea de calitate dar şi să atenţioneze agenţii economici în legătură cu greşelile comise în publicitate.

Greşeli gramaticale şi de exprimare adunate de pe panourile stradale din Chişinău au fost prezentate într-o expoziţie de fotografie în cadrul Universităţii de Stat din Moldova. 

În fiecare an, spălătoriile publicitare organizate de către studenții specialității Științe ale Comunicării au tematici diferite, dacă cea din anul trecut s-a desfăşurat în atmosfera sărbătorilor de iarnă, datorită suporturilor în formă de căciulițe și ciorăpei de Crăciun, pe care au fost postate fotografiile, atunci în acest an evenimentul a fost organizat în stil tradițional, deoarece a fost organizat în ziua Sfântului Nicolae.

„Cele mai frecvente greşeli sunt de ordin gramatical, ortografic şi stilistic. În strângerea greşelilor din publicitatea autohtonă, am depistat că sunt multe lacune în publicitatea în care persistă traducerile mot a mot din limba rusă, de obicei. Timp de o săptămână am colectat o galerie mare de fotografii cu greșeli, dar în urma unei selecţii, astăzi au fost expuse cele mai grave greşeli. De fapt, aceste cercetări, a publicităţii greşite, a început încă din anul II de facultate, deoarece ştiam că în acest an vom organiza acest eveniment.”, a spus membra echipei organizaţionale Mihaiela Bocancea.

Scopul evenimentului este de a demonstra că în Chișinău întâlnim încă publicitate cu greșeli. Totuși organizatorii au remarcat aspectul pozitiv al publicității stradale, anume prin faptul că adesea publicitatea poate fi creativă și corectă.

Pe hol au fost expuse fotografii ale panourilor publicitare cu greșeli gramaticale, stilistice sau de design.

Dar s-a pus accentul şi pe publicitatea corectă.

Vizitatorii au urmărit cele mai bune dar și cele mai proaste publicități autohtone. De asemenea, aceștia au avut posibilitatea să învețe din experiența altora în culegerea celor mai bune și creative idei.

Studenții au fost îndemnați să examineze și să învețe din greșelile altora, să fie critici începând cu o postare pe rețeaua de socializare Facebook și finisând cu crearea unui flaier. De asemenea, ei au fost îndemnați să nu comită toate aceste greșeli la rândul lor. 

„O activitate binevenită, deoarece deși tindem spre dezvoltare, totuși la capitolul publicitate foarte des întâlnim greșeli care sunt atât de evidente pentru unii și atât de neimportante pentru alții.”, a spus studentul FJŞC Ion Răilean.

Iar pentru că pe holul facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM s-a creat o atmosferă autentică, nu puteau să lipsească nici cele mai delicioase plăcinte, savurate cu mare plăcere de către studenții prezenți.

Expoziția „Spălătoria publicitară" este la cea de-a VII-a ediție, iar galeria cuprinde peste 100 de fotografii ale panourilor publicitare cu greșeli gramaticale, stilistice sau de design dar şi fotografii cu publicitatea corectă. 

Reporter: Tatiana Munteanu

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.