Prima pagină / Locuri / Societate  /  Centrul educaţional-cultural moldovenesc din orașul Beirut, Liban- un punct de regăsire pentru moldovenii din Liban

Centrul educaţional-cultural moldovenesc din orașul Beirut, Liban- un punct de regăsire pentru moldovenii din Liban imprimare

11.12.2017  

În a doua jumătate a lunii noiembrie, curent, fost inaugurat primul centru educațional-cultural moldovenesc în orașul Beirut, Liban. Inițiatoarele acestui proiect, spun că sunt bucuroși de orice: de un copil nou-venit, de o mămică, care se interesează de activitățile centrului, de felicitările sincere din partea altor centre culturale. Au depus eforturi considerabile ca să funcționeze. Cu toate că inițial puțini au crezut în acest proiect, azi se pot bucura de un centru unde se pot aduna pentru a-și aminti de casă.

Conform datelor statistice, în Liban locuiesc aproximativ o mie de persoane originare din Republica Moldova.

În a doua jumătate a lunii noiembrie, curent, fost inaugurat primul centru educațional-cultural moldovenesc în orașul Beirut, Liban. „Ideea deschiderii unui centru nu este una nouă. O purtam de-a lungul anilor. De la început era  doar un vis. Am venit cu aceasta propunere către Ambasada Republicii Moldova din Ankara, Turcia, în cadrul vizitei  la Beirut  și  către Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora. Grație implicării lor directe, acum moldovenii din Liban dețin un centru educațional-cultural moldovenesc. Spațiul  este oferit de consulatul onorific al Republicii Moldova în Beirut. Visul nostru a devenit o realitate. De fapt, centrul nostru nu este destinat doar copiilor. Il numim "Casa Noastră". Aici ne adunăm când organizăm un evenimente culturale,  activități educaționale sau de divertisment.", susține președintele asociației de prietenie moldo-libaneză, Ludmila Ivanova.

Chiar dacă abia s-a deschis și este la început de cale, au deja mici victorii. Au organizat mai multe evenimente culturale ca să familiarizeze soții, copiii cu limba noastră, tradițiile și obiceiurile și bucatele noastre, etc.

Inițiatoarele acestui proiect, spun că sunt bucuroși de orice: de un copil nou-venit, de o mămică, care se interesează de activitățile centrului, de felicitările sincere din partea altor centre culturale. Au depus eforturi considerabile ca să funcționeze. Cu toate că inițial puțini au crezut în acest proiect, azi se pot bucura de un centru unde se pot aduna pentru a-și aminti de casă.

Doamna Ivanova Tossounian a mai spus că „Vorbeam cu fiecare moldoveancă în parte. Am organizat o deschidere, la care am explicat lipsa de buget și alte probleme, care apar pe parcurs. Suntem 3 moldovence aprige, care activează în asociație și ne-am implicat și la deschiderea și funcționarea acestui centru. Aveam la mâină doar 15  cărți „Albinuța", oferite de BRD. Însă ca să activeze un centru adevărat, în primul rând necesită finanțe și investiții. Ni s-a oferit doar spațiu mobilat și atât."

Asociaţia de prietenie moldo-libaneză a luat toate grijele asupra sa. A oferit centrului materiale didactice, cărți, caiete de exercitii, rechizite etc. Toate problemele financiare au fost și sunt suportate de către asociație. Trăind acolo, departe de ţara noastră, au dorit să facă ceva frumos, ca să poată prezenta Republica Moldva la cel mai înalt nivel.

La moment sunt înregistrați 25 copii moldo-libanezi. A fost deschisă o clasă de artă, unde copii  pot să-și demonstreze talentele. Sunt active trei clase lingvistice - limba română, limba engleză, deoarece această limba este o limbă de bază în școlile libaneze și limba rusă pentru moldovencile proveniente din Transnistria și Găgăuzia. Se planifică ca în timpul apropiat să fie dechisă și o clasă pentru studierea limbii române pentru alolingvi. Copii moldo-libanezi sunt vorbitorii a mai multor limbi (arabă, engleză, franceză, armeană - în familii moldo-armene și româna). De aceea organizatorii s-au axat pe studierea a mai multor limbi în cadrul acestui centru.

Părinții sunt multumiți și copilașii vin cu mare placere, pentru că până la deschiderea centrului, mulți ani frecventau alte centre culturale ca: românesc, ucrainesc și centrul cultural rusesc.

La 30 decembrie curent, în cadrul centrului va fi sărbătorit Crăciunul și Revelionul. „Facem repetiții cu moldovencile noastre talentate și copilașii noștri. Vom avea colinde, poezii, dansuri, cântece și un Moș Crăciun adevarat. Vom găti bucate  tradiționale moldovenești" a mai menționat moldoveanca stabilită cu traiul în Liban.

Comunitatea moldovenească din Liban este mai mult compusă din moldovencele căsătorite acolo. Dar sunt și trei libanezi, care dețin cetățenia Moldovei. Unul din ei este originar din Republica Moldova și căsătorit ulterior în Liban. De reținutfaptul că în cadrul comunității nu sunt exemple când un tata libanez i-ar înterzice copiilor săi să meargă la centrul educațional-cultural moldovenesc.

Libanul este o țară frumoasă, cu mult soare, cu munți și mări; cu multe confesiuni, religii și naționalități. „Există o imagine greșită, precum că copii moldo-libanezi din Liban nu cunosc nimic despre Moldova. Nu este adevarat. Ne străduim să implicăm câți mai mulți copilași la manifestarile noastre culturale. Cum vine vara moldovencile cu copii merg în Moldova, la bunici, rude etc. Ce ține de limba română - un număr inpunător de copii o vorbesc, sunt care o înțeleg, sunt copii, care vor veni la noi ca să o cunoască. |Deja avem o listă cu așa pui de moldoveni - doritori de a studia limba română." a mai spus Ludmila Ivanov Tossounian.

Este foarte foarte important, că chiar dacă sunt departe de casă, într-o țară cu tradiții și obiceiuri diferite de ale noastre, moldovenii din Liban nu uită de tradițiile și cultura noastră.

Autor: Aliona PURCI

 

 

                                                                              

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.