Prima pagină / Locuri / Societate  /  (VIDEO) Pelicula „Şi va fi…”, o producție a studioului cinematografic Buftea (România), în regia lui Valeriu Jereghi

(VIDEO) Pelicula „Şi va fi…”, o producție a studioului cinematografic Buftea (România), în regia lui Valeriu Jereghi imprimare

08.02.2018  

Acest eveniment are drept scop returnarea, după 25 de ani, a unui tezaur cultural cinematografic Moldovei, din partea Franţei, cu prezenţa înalţilor reprezentanţi ai ambasadelor Franţei, României şi a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

La Chișinău a avut loc premiera unicului film artistic din Moldova care, cu 25 de ani în urmă, a fost nominalizat la Cannes, dar despre care Moldova nu știe aproape nimic.

Pelicula a fost proiectată în incinta cinematografului Patria-Loteanu pe 7 februarie. 

Nefiind în producție nici un film în România în acea perioadă, Valeriu Jereghi a avut marea onoare să lucreze cu cea mai bună echipă română de film.

Un accident a făcut ca filmul să fie distrus, iar unica copie a filmului a fost găsită la Arhiva Națională de Film din Franța, care, împreună cu CNC Franța, a restaurat-o și recent a repatriat-o în Republica Moldova.

Pelicula povestește perioada războiului din Transnistria și o are în rolul principal pe actrița româncă Maria Ploae. Aceasta împreună cu un copil încearcă să supraviețuiască perioadei complicate.

Timp de o oră și jumătate a fost derulat filmul, timp în care spectatorii au reușit să rămână impresionați de cele văzute. Publicul prezent la eveniment a avut doar cuvinte de laudă către regizor și către actorii filmului.

„Și va fi ... ” este cel de-al 11-lea film regizat de Valeriu Jereghi și este singura peliculă din istoria țării noastre, care a fost proiectată în cadrul Festivalului de la Cannes.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Imagini: Alex Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.