Prima pagină / Locuri / Societate  /  Transparența proceselor decizionale pe înțelesul reprezentanților societății civile din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni

Transparența proceselor decizionale pe înțelesul reprezentanților societății civile din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni imprimare

27.02.2020  

Reprezentanți ai 18 organizații ale societății civile locale, Grupurilor de Inițiativă Locală și Grupurilor de Acțiune Locală din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni s-au reunit la Durlești pentru prima instruire în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, implementat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Președinta Asociației Institutum Virtutes Civilis, Liliana Palihovici, a subliniat importanța promovării democrației participative și transparenței proceselor decizionale pentru organizațiile societății civile și administrațiile publice locale.

O localitate, la fel ca și o țară, nu poate fi dezvoltată cu cetățeni activi, acest lucru nu se produce de la sine, dacă nu încurajăm și stimulăm această participare și nu ținem cont de opiniile cetățenilor, fiindcă cetățenii vin cu propuneri  și contribuții, dar de ele nu se ține cont. În cadrul proiectului nostru discutăm despre cum facem propunerile în calitate de cetățeni și cum insistăm să primim un răspuns vizavi de propunerile pe care le-am făcut. La prima etapă dorim să dezvoltăm capacitățile de dialog dintre societatea civilă și autoritățile publice locale. Lucrăm cu cel puțin 12 localități din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni. Mai mult decât atât, participanții vor beneficia de asistență în organizarea consultărilor publice în aceste localități implicate în proiect. Totodată, vom susține financiar dezvoltarea paginilor web la nivel de comunitate pentru a spori accesul la informație pentru public referitor la deciziile pe care le iau autoritățile publice locale și la implementarea acestor decizii”, a declarat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

Buna comunicare, implicarea organizațiilor societății civile în procesul decizional și asigurarea transparenței pot sta la baza unor parteneriate durabile. Un exemplu în acest caz este și cel al Asociației Obștești „Părinții în Sprijinul Învățământului” din satul Bravicea, raionul Călărași.

„Am implementat 6 proiecte ce ţin de reparația gimnaziului, construcția unui veceu ecosan in instituția de învățământ, construcția unui teren sportiv în localitate şi a unei săli de fitness”, afirmă Președinta Asociației, Rodica Dânga.

„Transparența factorului decizional este un moment foarte important pentru noi, cei care facem parte din societatea civilă, cât și pentru cei din teritoriu care primesc deciziile de la autoritatea publică locală. Faptul că trebuie să fie o relație destul de prietenoasă între aceste două părți este indispensabil, deoarece o primărie nu poate decide ceva pentru societate fără implicarea ei, dar pentru a implica societatea este nevoie să o informeze corect”,  spune reprezentanta ONG-ului „Parteneriatul Aleselor Locale pentru Sprijin Comunitar” din localitatea Greblești, raionul Strășeni, Aliona Chircu.

„Noi am reușit să fim promotorii la crearea încă a două organizații în localitatea noastră – Asociația Băștinașilor din satul Chetrosu și Asociația Băștinașilor din Todirești. Am reușit să anticipăm în Consiliul Local un fel de bugetare participativă, ca să încurajăm asociațiile și oamenii activ social să instituționalizeze pornirea lor de spirit civic, să poate scrie proiecte, iar consiliul să-i ajute în implementarea lor”, spune reprezentantul Asociației Satus Primus Studiorum, Arcadie Baciu.

„Tinerii au fost mereu deschiși spre colaborare cu autoritățile publice locale. Pentru sectorul de tineret este important să fim în relații bune cu APL-ul, deoarece de acesta depind acțiunile pe care le vom face în continuare”, afirmă directoarea Centrului Raional de Tineret Strășeni, Alina Darangiu. 

Instruirea se axează pe sporirea transparenței proceselor decizionale la nivel local și se desfășoară în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, implementat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.