Prima pagină / Locuri / Societate  /  Plăcile comemorative de la Chișinău (1)

Plăcile comemorative de la Chișinău (1) imprimare

08.07.2013  

Chiar dacă sunt comemorative, aceste plăci omagiază niște oameni care sunt alături de noi: savanți, artiști, creatori care rămân vii în amintirile noastre.

Votează: 5.0/5 (6 Voturi )

O plimbare prin Chișinău cu o cameră foto și cu aplecare asupra intersecțiilor de străzi sau colțurilor de casă ne dezvăluie o lume de pe vremuri dar pe care se ține prezentul nostru. 

Iată placa comemorativă a lui Boris Șarapov, fondator al clinicii de neurologie, profesor și savant emerit.

Placa comemorativă a lui Boris Șarapov. 

Pe Biserica Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla găsim alte două plăci comemorative: a arhitectului Alexandru Bernardazzi și locul unde era situată „Capela Liceului de fete în anul 1895", construită de el. De asemenea, o placă comemorativă Alexandru Bernardazzi se află și pe clădirea primăriei, el fiind arhitectul ei.

La intrarea în Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi" se află basorelieful scriitorului și enciclopedistului Gheorghe Asachi: poet, prozator, dramaturg român care a dat naștere nuvelei istorice.

Gheorghe Asachi

Pe strada Eminescu se află fostul domiciliu al primarului de Chișinău Carol Schmidt. Edilul a adus o contribuție deosebită la modernizarea orașului și este considerat drept cel mai bun primar pe care l-a avut Chișinăul vreodată.

Carol Schmidt

În timpul administrației lui Carol Schmidt a fost construită Duma orășenească, care astăzi este reședința oficială a primarilor de Chișinău.


 
În fața Ministerului de Afaceri Interne se află o placă comemorativă în memoria colaboratorilor organelor afacerilor interne căzuți la datorie.

Următoarea clădire găzduiește două plăci. Una îl comemorează pe arhitectul emerit, doctorul în arhitectură și profesorul Valentin Voițehovschi.

Alta evocă evenimentul  formării la Chișinău a detașamentelor de voluntari bulgari în anul 1877. 

 

Placa lui cineastului și poetului Emil Loteanu se află pe Galeria de Artă „Constantin Brâncuși".  Printre filmele regizate de Emil Loteanu sunt „Poienile roșii" (1966), „Lăutarii" (1971), „Șatra" (1975), „Gingașa și tandra mea fiară" (1978), „Anna Pavlova" (1983) și „Luceafărul" (1986).

Pe aceeași clădire găsim și o placă în memoria sculptorului Constantin Brâncuși, care ne îndeamnă și azi pe fiecare dintre noi: „Creează ca un Dumnezeu. Comandă precum un rege. Munceşte ca un sclav". Printre cele mai cunoscute lucrări ale lui Brâncuși se numără: „Poarta sărutului", „Masa tăcerii" și „Coloana Infinită".


 
Iar la intrarea în Liceului Teoretic „Mihail Koțiubinski" găsim, bineînțeles, placa lui comemorativă.

Iată și placa comemorativă a savantului lingvist Silviu Berejan, doctor habilitat în filologie (1972), profesor universitar (1979), membru corespondent (1989) și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (1992).

Galerie foto de Cătălina Grecu.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.