Prima pagină / Locuri / Societate  /  Asociația „ASSOMOLDAVE” din Italia | MOLDOVA DE ORIUNDE - REVISTA DIASPOREI

Asociația „ASSOMOLDAVE” din Italia | MOLDOVA DE ORIUNDE - REVISTA DIASPOREI imprimare

27.10.2016  

Asociaţia „AssoMoldave” este o asociație care realizează proiecte sociale, creată la iniţiativa câtorva femei de la Roma la 14 august 2004. Scopurile asociaţiei sunt apărarea drepturilor civile şi universale ale femeilor din Moldova, menţinerea tradiţiilor şi valorilor culturale, păstrarea legăturilor cu ţara de origine, promovarea voluntariatului în favoarea copiilor din Moldova. Aceste scopuri sunt realizate prin acţiuni de asistenţă directă oferită persoanelor care solicită ajutor, inclusiv prin organizarea de întâlniri tematice, şi printr-o activitate intensă de informare.

Votează: 4.8/5 (4 Voturi )

„ACTIVITĂŢI ALE ASOCIAȚIEI

„AssoMoldave” oferă asistenţă la angajarea în câmpul muncii. Gestiunea cererii şi ofertei prin intermediul sms, internetului, poştei electronice, skype, facebook, odnoklassniki. La fel suntem implicați în acțiuni de voluntariat și călătorii în scopuri umanitare în Moldova. Am fost onorați să primim din partea UNICEF diploma „Mesagerul PĂCII în lume”. Colaborăm cu Ambasada Republicii Moldova în Italia pentru organizarea diverselor acțiuni şi sărbători ce promovează cultura şi tradiţiile moldoveneşti, cum ar fi „Sărbătoarea popoarelor”, acolo unde Moldova este prezentată din punct de vedere turistic, cultural și gastronomic etc.

Asociatia din Italia

Oferim de asemenea mediatori interculturali la diferite instituții italiene, precum și traducători.

Colaborăm cu diverse posturi de televiziune din Moldova și participăm la emisiuni radio și tv consacrate diasporei.

Participăm, începând cu ediția a treia, la toate Congresele și Zilele Diasporei, organizate la Chișinău de către Biroul pentru Relații cu Diaspora și Organizația Internațională pentru Migrație.

Susținem și orientăm tinerii migranți din Moldova și colaborăm cu MentorMe – programul de mentorat global.

Ghidăm și susținem crearea asociațiilor de diaspora pe tot teritoriul italian.

Acordăm asistenţă legală femeilor emigrate în Italia, realizăm proiecte axate pe sănătatea migranților și studierea limbii italiene și promovăm inițiative în beneficiul copiilor din Republica Moldova, participând totodată la acțiuni organizate de sindicatul migranților ACLI.

Asociatia din Italia

Asociaţia „AssoMoldave” a fost partenerul mai multor proiecte importante, precum:

• „Nimeni nu e singur pe pământ” – o campanie de informare a concetățenilor noștri din 13 orașe ale Italiei despre consecințele migrației: proiect realizat în parteneriat cu OIM, Misiunile de la Chișinău și Roma și Ministerele Muncii din Republica Moldova și Republica Italiană.

• CLB Moldova – Italia, „Familia în migrație: protejarea drepturilor familiilor transnaționale în Europa – Moldova”, realizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului cu suportul Fondazione L'Albero della Vita din Milano.

• Colaborare la studiul „Cartografierea Diasporei Moldoveneşti în Italia”, implementat de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

• Participăm la mese rotunde organizate la universități și diferite instituții de învățământ și cercetare din Italia, precum și la campanii ale partenerilor italieni axate pe informarea migranților.

• Organizăm la Roma evenimentul tradițional „Șezătoare la Roma în IE”. Prima ediție s-a desfășurat cu genericul „Un om informat este protejat”, de Ziua Portului Popular, iar cea de-a doua a avut genericul „DOR – Departe de Origini și Rădăcini. Cum ne simțim în străinătate? Când revenim acasă?”

• Organizăm diverse evenimente de fundraising social pentru a colecta donații, de exemplu, Cena Solidara în orașul Toscana, Certaldo, cu tema: „O inimă pentru Puhoi”, unde s-au colectat 7.000 euro pentru proiecte sociale în satul Puhoi, Ialoveni.

• Asociaţia „AssoMoldave” a realizat și un alt proiect de care suntem mândri: „Moldoveni în Italia. Ghid pentru orientarea și integrarea socială a moldovenilor”, ajuns la ediția a IV-a și difuzat în 25 de orașe ale Italiei, în 25.000 de exemplare. Acest proiect a devenit virtual, sub denumirea „GHID virtual: Moldoveni în Italia. Ghid pentru orientarea și integrarea socială a moldovenilor”. La taifas cu Tatiana Nogailîc, cu un motto: „Vin mai aproape de tine, fiindcă un om informat este protejat!”

Asociaţia „AssoMoldave” a semnat un Acord de colaborare cu Biroul pentru Relații cu Diaspora și suntem partenerii Programului NEXUS.

„AssoMoldave” este înscrisă în Registrul Regional (Lazio) al Asociațiilor. L.R. 22/1999 și Registrului Național al Asociațiilor care oferă servicii migranților pe lângă Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia.

Preşedinte: Tatiana Nogailîc, mediator intercultural și religios. Operator profesionist pentru inserarea socială şi de angajare în câmpul muncii a cetăţenilor străini în Italia. Sociolog. Voluntară UNICEF.

Tatiana

PERSPECTIVE

• Cartea „Moldovenii din Italia. Rolul, condițiile și asociațiile acestora”

• Proiectul „Antreprenoriat Social: Albinuțele revin la Puhoi”

• Fundraising în regiuni în favoarea asociației și beneficiarilor

• Ghidul „Moldoveni în Italia. Ghid pentru orientarea și integrarea socială a moldovenilor”, o nouă ediție

• „GHID virtual. Moldoveni în Italia. Ghid pentru orientarea și integrarea socială a moldovenilor”. La taifas cu Tatiana Nogailîc, care a ales un motto: „Vin mai aproape de tine, fiindcă un om informat este protejat!”

• „Șezătoare la Roma în IE”, ediția a III-a

• Master Class în toamnă cu genericul „Toamnele, la Moldova, toamnele”, cu participarea unui bucătar-șef care să învețe participanții să pregătească sarmale și plăcinte.

PARTENERIATE

Colaborăm cu Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale din Italia, Ministerului Educației, Universității și Cercetării italian, IDOS, OIM, ACLI, CARITAS, DOSSIER STATISTIC ITALIAN, i Salvamamme etc.

Printre partenerii „AssoMoldave” de la Chișinău se numără Biroul pentru Relații cu Diaspora, Organizația Internațională pentru Migrație, UN Women, NEXUS, PATACLI, „La Strada” , Regina Pacis ș.a.”, povestesc membrii Asociației „ASSOMOLDAVE” din Italia, pentru MOLDOVA DE ORIUNDE - REVISTA DIASPOREI.

Launched on August 14th 2004, the “AssoMoldave” Association is a group that generates social projects, initiated by a couple of women from Roma. The goal of the association is the protection of women’s civil and universal rights in Moldova, the maintaining of traditions and cultural values, the preserving of native ties, and the promotion of voluntarism for Moldova’s children.

Sursă: MOLDOVA DE ORIUNDE - REVISTA DIASPOREI

Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde” este disponibilă online pe site-ul Biroului pentru Relații cu Diaspora www.brd.gov.md și pe portalul www.stiripozitive.eu.

Versiunea PDFRevista_MOLDOVA_de_oriunde_ISSN.pdf

Sursă foto: arhivă personală

Asociația „ASSOMOLDAVE” din Italia Asociatia „ASSOMOLDAVE” din Italia Asociatia „ASSOMOLDAVE” din Italia Asociatia „ASSOMOLDAVE” din Italia Asociatia „ASSOMOLDAVE” din Italia Asociatia „ASSOMOLDAVE” din Italia Asociatia „ASSOMOLDAVE” din Italia Asociatia „ASSOMOLDAVE” din Italia Asociatia „ASSOMOLDAVE” din Italia Asociatia „ASSOMOLDAVE” din Italia Asociatia „ASSOMOLDAVE” din Italia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” în 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene. www.stiripozitive.eu este un produs „URMA ta” şi a fost susţinut de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.