Prima pagină / Locuri / Societate  /  Livada cu fructe exotice de la Nișcani

Livada cu fructe exotice de la Nișcani imprimare

18.11.2015   201 

„Goji, castani comestibili, lămâi, măslini, jujubă, migdale, moșmon japonez, dar și alte fructe exotice cresc la Nișcani, raionul Călărași. Chiar și frunze de laur sau rozmarin poți vedea în gospodăria lui Petru Sorici”, scrie portalul Expresul.com despre livada exotică a lui Petru Sorici din satul Nișcani, raionul Călărași.

Votează: 4.8/5 (4 Voturi )

Petru SORICI, primarul din satul Nișcani, jurist de meserie, are o adevărată livadă exotică de pomi fructiferi pe care îi îngrijește cu drag.

„Tata-socru e în Italia și ne trimite de acolo diferite specii de pomi. Este mai mult un hobby. Serviciul te extenuează foarte mult, dar când vin seara acasă, îmi place să mă duc în mica mea livadă, să-mi mai fac și niște planuri. Este un fel de terapie”, zice Petru.

niscani

Petru spune că-i place să mai „răsfoiască” internetul, fiind în căutarea unor noi și noi informații despre tot ce ține de fructele exotice, despre arbori, despre îngrijirea lor.
Imediat ce găsește un pom compatibil cu condițiile climaterice de la noi, din Moldova, cu siguranță va face tot posibilul să-l aibă în livada sa. Și-l va avea.

Această pasiune a sa a apărut de puțin timp. Totuși, Petru SORICI a cules deja primele roade, a gustat din primele fructe.

„Moșmonul a rodit primul an. Avea două fructe de mărimea unei nuci, dar la exterior arată ca un măr. Noi suntem patru în familie, așa că am împărțit cele două fructe în patru. La gust sunt ca merele coapte. Castanul comestibil seamănă la gust ca un cartof copt, iar moșmonul japonez va rodi abia prin februarie-martie. Acum așteptăm primele flori, căci tocmai e perioada optimă de înflorire. Și măslinul, și lămâia, și goji au făcut deja primele fructe. Apropo, fructele de goji sunt foarte scumpe la noi. 100 de grame, în farmacii, costă peste 100 de lei. O doamnă din sat are un copăcel de rodii și ne-am înțeles deja să facem schimb de plante”, povestește Petru SORICI.

Petru Sorici vrea să-și extindă mica lui livadă. Dar nu numai cu fructe exotice, ci și cu fructe „bătrânești”, rămase de la strămoși.

„Am un măr domnesc, am prins un pui de la bunicii mei, care aveau în curte un copac de vreo 80 de ani. Merele-i sunt mari, dulci. Dintr-un singur măr domnesc poți obține cam 200 mililitri de suc”, zice primarul de la Nișcani.

Petru SORICI speră că, peste câțiva ani, va avea o livadă de toată frmusețea, iar după o zi încărcată de lucru va avea unde să prindă noi forțe și energie pozitivă. Își va încărca bateriile, cu siguranță și după ce va gusta din fructele goji, numite și „fructul longevității”, dar și din celelalte fructe unice din Nișcani.

Text: Expresul.com

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” în 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene. www.stiripozitive.eu este un produs „URMA ta” şi a fost susţinut de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.