Prima pagină / Locuri / Cultură  /  Biserica Sf. Dumitru din Orhei de pe bancnota de 5 lei

Biserica Sf. Dumitru din Orhei de pe bancnota de 5 lei imprimare

Aici meșterii medievali și-au făcut foarte bine munca

09.03.2012  

Cel mai vechi locaș religios din Orhei, biserica cu hramul Sfântul Dumitru, este un monument medieval construit între anii 1632 și 1636. Biserica are o semnificație patrimonială istorică și artistică națională, fiind una dintre cele mai importante construcţii ecleziastice păstrate până în prezent.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Edificiul bisericii lui Vasile Lupu - de pe bancnota de 5 lei - este acum într-o stare de conservare bună, chiar dacă are o istorie de aproape patru veacuri, semn că meșterii medievali și-au făcut foarte bine munca.

Ctitoria lui Vasile Lupu

Era anul 1637. Într-o zi frumoasă cu soare, în târgul Orheiului, era mare forfotă. Lumea se îndrepta pe străzile pavate cu scânduri spre noua biserică ce urma să fie sfințită. La un moment se făcu liniște, alaiul domnesc își făcea apariția de pe drumul Ieșilor. Măria Sa, Vasile Lupu, și familia domnească au venit la sfințirea bisericuței pe care o ctitoriseră la Orhei. Ca amintire a acelui eveniment, este și pisania ctitoricească cu stema familiei domnești de deasupra portalului de intrare în pronaos, pe care astăzi putem citi textul sculptat cu litere slavone: „Cu binevoinţa Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, a ctitorit acest lăcaş, în numele preaslăvitului Dumnezeu - făcător de minuni - Ion Vasile Voievod din mila lui Dumnezeu, domn al Ţării Moldovei şi Doamna sa Teodosia şi copiii voievodului".

Se zice că Vasile Lupu venea adesea în ținutul Orheiului, unde vara se odihnea cu familia pe malul afluentului Răutului, Ivanas, posibil râulețul Ivancea de astăzi. Acest loc era unul prielnic pentru întremarea sănătății fiului voievodului Ion, ce suferea de o maladie chinuitoare. Atunci Domnul Țării Moldovei înființează un sat, astăzi cartier al orașului, cunoscut sub numele de „Slobozia Doamnei", dar și biserica al cărei sfânt este cinstit și în prezent de hramul orașului. Aspectul medieval a fost modificat de-a lungul anilor, iar clopotniţa în două niveluri, construită peste ani și alipită bisericii, i-a dat sfântului lăcaș imaginea pe care o vedem astăzi. Biserica ortodoxă a fost construită în stil moldovenesc cu unele influențe gotice ale ancadramentelor uşilor şi ferestrelor.

Restaurată peste trei secole

Biserica Sf. Dumitru din Orhei a fost supusă unui proces de restaurare în 1939, la mai bine de trei veacuri de la construcția sa. Evenimentul este însemnat pe o placă de marmoră așezată la intrarea în biserică. Tot atunci au fost restaurate și picturile murale din interiorul bisericii, lucrările au fost realizate de către pictorul Petru Remus Troteanu. Printre icoanele zugrăvite găsim și pictura domnitorului Vasile Lupu, în care Măria Sa ține în mâni macheta bisericii Sf. Dumitru din Orhei. Fumul lumânărilor a înnegrit zugrăveala, oricum însă pictura murală s-a păstrat destul de bine timp de peste 70 de ani. Clopotele vechi păstrează urmele celor două războaie mondiale, unele fiind găurite de gloanțe. Locașul religios este printre cele mai vechi biserici ortodoxe din Basarabia, fiind totodată și monument de arhitectură din sec. XVII, ocrotit de către stat.

Imaginea grafică a Bisericii Sf. Dumitru din Orhei o putem regăsi şi pe partea verso a bancnotei de 5 lei.

Știripozitive.eu | Elena Vrâncean-Șterbate

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.