Prima pagină / Locuri / Cultură  /  (Video) MILIARDELE DE LA BĂLȚI – de cuvinte din Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo”

(Video) MILIARDELE DE LA BĂLȚI – de cuvinte din Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” imprimare

14.06.2017  

Miliarde de litere, cuvinte, puncte, virgule, semne de exclamare și de întrebare… Formule, teoreme, algoritmi, dicționare, romane, volume de poezie, ziare și reviste… Milioane de texte, între care și cele mai frumoase create de umanitate… – toate acestea formează comoara Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), care se păstrează în Biblioteca Științifică, una dintre cele mai mari instituții de profil din țară.

Străjerii, stăpânii și facilitatorii acestor „miliarde" de la Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo" sunt o mână de oameni - bibliotecarii.

Directoarea Bibliotecii Științifice a USARB, Elena Harconiță, povestește că de-a lungul celor 72 de ani de activitate a Bibliotecii Universitare s-a reușit formarea unei colecții irepetabile, astfel că unele publicații deținute la Bălți nu se găsesc nici chiar la Chișinău.

„Radu Moțoc, un prieten de-al nostru din România, a făcut un studiu comparativ. A solicitat liste cu titluri de cărți ale Editurii „Humanitas" pe care le avem în colecțiile noastre și a solicitat, totodată, aceeași listă de la alte biblioteci din Moldova. Comparând datele obținute, s-a convins că numărul acestora în colecțiile Bibliotecii noastre este mult mai mare", povestește Elena Harconiță.

„Comoara" Bibliotecii Științifice a USARB a trecut de un milion de exemplare, numărând peste 303 mii de titluri. Mai bine de 70% din titluri deja se regăsesc în catalogul electronic, parte componentă a catalogul partajat din Republica Moldova, sistem din care fac parte bibliotecile a șapte Universități din țară.

Până toamna anului 1986, Biblioteca Științifică însă nu a fost ce este acum. În acel an, comunitatea universitară bălțeană și-a realizat visul cel mare de a avea un sediu destinat în exclusivitate Bibliotecii. Acest lucru s-a datorat regretatei Faina Tlehuci, persoana care a consacrat 40 de ani din viață funcției de director al Bibliotecii USARB.

Se citește, oare, în prezent, mai puțin?

Elena Harconiță povestește că, în 1985, de exemplu, Biblioteca avea peste 24,5 mii de utilizatori, iar împrumutul de carte se cifra la peste 1,2 mil. „Actualmente indicii la împrumutul de carte este pe jumătate față de cei din 1985", afirmă Elena Harconiță, care consideră că acest fapt nu înseamnă însă că se citește mai puțin. „Lecturi se fac și azi, pur și simplu se citește în diferite formate", menționează directoarea Bibliotecii, precizând că este imposibilă evaluarea volumului de lecturi ale studenților și cadrelor didactice în format electronic.

Bibliotecar de categorie superioară acum, Elena Scurtu muncește la Biblioteca Științifică a USARB vreme de jumătate de secol. Din cei 50 de ani munciți aici, de patru decenii exercită neîntrerupt funcția de șefă a Serviciului Cercetare, Informare și Cercetare Bibliografică. Doamna Elena vede, totuși, diferențe între cum a fost cititorul de ieri și cum este cel al actual. Își amintește că atunci când se angajase la Bibliotecă, după absolvirea Facultății de Litere, curiozitatea de a afla cât mai multe despre artă și cultură i-a fost „ațâțată" de profesorii de la... fizică și matematică. Anume aceștia, spune ea, se remarcau atunci prin participări active la dezbateri pe teme de cultură.

Pe atunci, povestește Elena Scurtu, studenții erau dornici să cunoască cât mai mult. „În diversele activități organizare la Bibliotecă, aceștia își dezvoltau abilitățile de exprimare și de expunere a opiniilor", povestește bibliotecara. Pentru că face parte din generația, care este adepta cărții clasice, Elena Scurtu regretă că „civilizația electronică" ia locul „cărții fizice." „Cartea cu exteriorul ei și cu grafica ei nu o poate fi înlocuită cu cea electronică", se arată convinsă bibliotecara, care timp de jumătate de secol trăiește printre „cărți reale", nu virtuale.

Iar bibliotecara Gabriela Cazacu de la Serviciul Documente în Limbi Străine, care are și ea ani buni lucrați aici, ar putea să se descurce și fără a apela la baza de date pentru a găsi unele manuale și cărți solicitate de utilizatori.

„Cunosc limbile franceză și engleză, astfel că acest fapt îmi ușurează munca. Găsim cărțile solicitate după cvintele-cheie din baza de date locală. Lucrând de mai mulți ani aici, cunosc și locul unde se află, și, câteodată, știu unde se află într-un manual sau altul un oarecare exercițiu", spune Gabriela Cazacu.

La Serviciul Organizare și Conservare a Colecțiilor din cadrul Bibliotecii Științifice a USARB poți pipăi, la propriu, istoria. Aici, într-un spațiu special amenajat, unul dintre cele mai securizate din Bibliotecă, se găsește și colecția de carte rară. Senzații contradictorii te macină atunci când răsfoiești cărți vechi grecești, latinești, franțuzești, rusești, românești, cărți vechi bisericești...

Șefa acestui Serviciu, Elena Cristian, spune că numărul cărților din „colecțiile speciale" se ridică la peste 25 de mii de exemplare. Acestea sunt structurate după specific și domeniu. În fiecare an, colecțiile speciale se îmbogățesc, în medie, cu peste o mie de documente, majoritatea provenind din donații.

„Cea mai veche carte din colecție este o Evanghelie de la 1761 și a fost donată Bibliotecii de către un preot. Mândria noastră este o Cazanie din 1791, donată de PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești. Deținem cărți rare chiar și la nivel de țară. În acest sens, avem cărțile lui Bogdan Petriceicu Hașdeu: „Din istoria limbii române" de la 1883 și „Limba română vorbită între anii 1550-1600", editată în 1881. Deținem o serie de cărți valoroase ce țin de istoria Bălțiului. De asemenea, avem cărți valoroase editate în limbi străine", povestește Elena Cristian.

Serviciul Dezvoltarea Colecțiilor, Catalogare, Indexare poate fi considerat drept punctul strategic al Bibliotecii Științifice. Aici se știe tot despre toate cărțile din Bibliotecă și de aici este asigurată prezența instituției în catalogul partajat din Moldova, care a fost creat de șapte Biblioteci universitare din țară.

„Aici este asigurată prima etapă a circuitului unui document care-l parcurge în Bibliotecă. Serviciul nostru include oficiul achiziții, oficiul evidență și oficiul catalogare și indexare. Misiunea noastră este să dezvoltăm colecțiile în baza necesităților informaționale ale utilizatorilor", spune Adella Cucu, șefa Serviciului Dezvoltarea Colecțiilor, Catalogare și Indexare.

În Biblioteca Științifică a USARB funcționează 12 săli de lectură, patru săli de împrumut, săli de conferințe și de referințe, o bogată mediatică care numără circa 1100 de discuri de vinil, 282 de casete audio și circa 225 de CD-uri. Numărul vizitelor anuale la Biblioteca USARB se ridică, în medie, la circa 200 mii, iar cel al utilizatorilor - la circa 10 mii, numărul vizitelor virtuale - la 438148, iar cel al accesărilor - la 2 379 069. Biblioteca înscrie și peste 600 mii de împrumuturi şi furnizări de documente electronice. Utilizatorii au acces la circa 40 de baze de date, 115 847 documente digitale cu acces local şi la distanţă, la 53717 de publicaţii periodice electronice.

Vezi și Zece lucruri despre Biblioteca Universității din Bălți pe care, probabil, nu le știai imprimare 

Autor: Eugen Urușciuc

Video: Ion Urușciuc, montaj: Alex Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.