Prima pagină / Locuri / Cultură  /  O placă cu un poem de Nicolae Dabija a fost dezvelită într-un oraș din Italia

O placă cu un poem de Nicolae Dabija a fost dezvelită într-un oraș din Italia imprimare

10.07.2017  

O placă cu unul dintre poemele poetului Nicolae Dabija a fost dezvelită recent în orașul italian Cervara di Roma, declarat la 5 iunie din acest an, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie, capitala Republicii Mondiale a Artiștilor, informează MOLDPRES.

Poemul „Non avere fratta, bambina..." („Nu te grăbi, copilo...") de Nicolae Dabija, tradus în italiană de Gaetano Longo, e cioplit în piatră și prelucrat într-o tehnică specială, care face scrisul rezistent la schimbările atmosferice și la trecerea timpului, pe o clădire din Piața centrală a orașului, numită Umberto I, lângă două poeme semnate de Rafael Alberti și Umberto Saba, sculptate în zid în 1967 și, respectiv, 1970.

Plasarea lucrării poetului din Republica Moldova s-a făcut la inițiativa Centrului Mondial al Poeziei din Recanati (președinte Umberto Piersanti) și a Republicii Mondiale a Artiștilor (președinte Vincenzo Bianchi) în semn de omagiu „pentru contribuția însemnată la înnoirea poeziei universale", în piața unde poetul din Republica Moldova la 6 iunie 2017, a susținut un recital, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie.

Nicolae Dabija este laureat al mai multor premii italiene: Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste în 2014, laureat al Premiului „Giacommo Leopardi" al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati în 2015, al Premiului Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani", oferit la Fantana i Liri în 2015, precum și al Marelui Premiu „Dulce Maria Loynaz" al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana, Cuba, în 2015.

Conform deciziilor Centrului Mondial al Poeziei din Recanati și a Republicii Mondiale a Artiștilor, în afară de poetul nostru, de aceeași onoare s-au mai învrednicit trei mari poeți contemporani: Ataol Behramoglu (Turcia), Germain Droogenbroodt (Belgia) și Ion Deaconescu (România).

Dezvelirea poemelor s-a desfășurat în prezența mai multor oameni de cultură italieni și a oficialităților din acest oraș.

Sursă: MOLDPRES.MD | Reporter: Nicolae Roibu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.