Prima pagină / Locuri / Cultură  /  Muzeul de Științe Naturale al Universității de Stat din Moldova – locul unde natura e vie

Muzeul de Științe Naturale al Universității de Stat din Moldova – locul unde natura e vie imprimare

27.09.2017  

În percepția oamenilor, muzeul este locul vizitat cel mai frecvent de turiști și copii. Vrem să dezbatem această preconcepție. Muzeele nu sunt instituții prăfuite cu ghizi care încearcă să îți bage o informație în cap, ci mai degrabă o instituție ce contribuie la formarea tinerelor generații.

Atunci când ne vine pofta să vizităm un muzeu din Chișinău, adesea ne gândim la Muzeul Național de Istorie sau cel de Etnografie și aici se sfârșește lista. Astăzi am descoperit Muzeul de Științe Naturale al Universității de Stat din Moldova, un adevărat loc unde te poți întâlni cu natura pentru a o cunoaște mai bine. Muzeul se află în blocul central al universității și are o suprafață de 450 m2,  iar pentru a-l vizita nu ai nevoie de bani, ci doar de dorință, intrarea fiind gratuită.

Mi-a deschis ușa directorul muzeului, domnul Stanislav Poznacomchin, un bărbat în vârstă de 82 de ani, dar cu o impresionantă dragoste de viață și de ceea ce face. Cum pentru orice puișor cuibul este totul, așa și pentru mine înseamnă muzeul. În anul 57 am intrat la facultatea de biologie, și atunci deja activa acest muzeu, dar era mic. Aici era locul unde noi, studenții, puteam vedea, pipăi, ține în mână plante, animale, roci. A încuiat ușa după ce am intrat, pentru că, zice el, generația „sapiens” de astăzi este imprevizibilă.

Conform spuselor domnului Stanislav, totul a început de la o colecție de laborator, a povestit dânsul, în anul 1950. Pe atunci, studenții de la facultățile de biologie, zoologie și botanică mergeau la practică în țările sovietice, iar la întoarcere doreau să aducă cu ei câte ceva: minerale, plante, animale ucise de braconieri sau de chimia folosită de om, pentru a fi cercetate la lecțiile practice. Descopereau insula Sahalin, peninsula Kamceatka, Asia Centrală, regiunea Ural, iar ceea ce îi impresiona aduceau acasă.

Muzeul conține peste 100 de mii de exponate, dintre care cea mai mare parte, 80 de mii, sunt foile de herbar, ceea ce înseamnă colecții de plante. Toate aceste exponate se împart în colecții, cum ar fi peștii oceanului planetar, păsările răpitoare de noapte, păsările răpitoare de zi, păsări de apă, rozătoare, insectele Moldovei și ale Africii, nevertebratele oceanului planetar, animale sălbatice, broaște țestoase, șerpi. Muzeul activează de 67 de ani, timp în care a reușit să-și lărgească numărul exponatelor, să se mute în casă nouă, mult mai spațioasă și să contribuie la dezvoltarea culturii în țara noastră.

Unele dintre motivele pentru care exponatele ajung la muzeu sunt răutatea și indiferența oamenilor. Cele care prezintă anomalii sunt cercetate de către laboranți, iar ele atrag interesul vizitatorului. Domnul director are menirea să-i atenționeze pe cei care pășesc pragul muzeului că neglijența oamenilor provoacă tocmai aceste anomalii cu care se confruntă natura. A întărit cele spuse cu un exemplu: omul aruncă jos un medicament, iar o pisică l-a mâncat și a dat naștere la motănași cu șapte lăbuțe. Trebuie să fim atenți la acțiunile noastre, astfel flora și fauna se va dezvolta armonios în folosul omenirii.

Fără regrete și fără nicio urmă de plictiseală pe față, am plecat de la muzeu, pentru că am văzut cu ochii mei comorile accesibile puse la dispoziție oricui. Pentru câteva minute am făcut conexiunea cu natura, ceea ce vă îndemn să faceți și voi, dar până atunci delectați-vă cu fotografiile realizate în muzeu.

 

Marina Casian

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.