Prima pagină / Locuri / Cultură  /  Despre pasiuni și colecții, cu moldoveanul ajuns în cartea recordurilor Guiness, Petru Costin

Despre pasiuni și colecții, cu moldoveanul ajuns în cartea recordurilor Guiness, Petru Costin imprimare

19.02.2020  

Petru Costin este colecționarul care a dus faima Republicii Moldova în toată lumea, ajungând în Cartea Recordurilor Guiness. Din 2007 se poate mândri cu Muzeul Serviciului Vamal pe care l-a înființat și unde are expuse colecții excepționale de uniforme militare, chipiuri din aceeași categorie, obiecte din epoca medievală , monede, icoane și altele.

„Ce este interesant la acest muzeu e că aici se află colecții care în Moldova nu prea le găsești, ba chiar nici în Europa. Muzeul Serviciului Vamal a fost fondat în 2007 și în această perioadă am reușit să expun aici niște colecții adunate de către mine pe parcursul a mai multor decenii și se află aici peste 700 de uniforme” relatează autorul colecțiilor Petru Costin.

Colecționarul se poate mândri cu o gamă vastă de uniforme ale personalităților, în special a celor din Republica Moldova precum miniștri și diverși conducători, iar toată această pasiune, după cum ne spune Petru Costin, este datorită faptului că el însuși poartă uniformă, fapt ce l-a determinat să adune această colecție. Cât despre proveniența pieselor vestimentare din colecție, autorul acesteia spune că: „Am adus o autoritate acestei colecții încât în ultima vreme mă contactează diferiți ofițeri pentru a-mi preda uniformele sale deoarece în viitor așa am un vis să fac o galerie însăși a uniformelor și personalităților care le-au purtat. Am în posesie uniformele fostului meu șef, General-colonel Boris Gamurari. De asemenea, aici sunt și uniforme ale cosmonauților din fosta URSS, a unor generali din România, Ungaria, Rusia, Ucraina, ș. a.” 

Parte din aceeași colecție mai sunt și chipiurile cu aceeași tematică după cum ne spue și autorul colecției „Vreau să vă spun că aici se află una dintre cele mai puternice colecții de chipiuri vamale din lume, iar Muzeul Serviciului Vamal a fost recunoscut că deține cea mai mare colecție de chipiuri vamale”.

Pe lângă acestea, o altă colecție impunătoare a muzeului este cea de icoane care pe lângă valoarea culturală pe care o poartă, aceasta mai servește și drept material didactic pentru viitorii angajați ai Serviciului Vamal. „Aceasta este o colecție interesantă de icoane care are peste trei decenii și a fost expusă în peste 70 de expoziții în lume. Aș spune că aceste icoane, care se află în Muzeul Serviciului Vamal, pe lângă faptul că reprezintă o frumusețe duhovnicească, mai servesc și drept material didactic pentru tinerii ce vin să activeze în cadrul Serviciului Vamal” punctează colecționarul.

În această primăvară urmează să fie deschis un nou muzeu în orașul Ialoveni, unde vor fi expuse toate colecțiile lui Petru Costin.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.