Prima pagină / Locuri / Turism  /  Veşti minunate despre restaurarea Fântânii Cadânei din satul Lipnic, Ocniţa

Veşti minunate despre restaurarea Fântânii Cadânei din satul Lipnic, Ocniţa imprimare

30.07.2014  

O fântână legendară din satul Lipnic, raionul Ocniţa, începe să revină la viaţă datorită unei iniţiative a unul grup de tineri, care şi-au propus să o restaureze şi să creeze astfel o nouă destinaţie turistică în Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Update 5 august 2014

„Dragii noştri, am reuşit!”, ne-au anunţat în această dimineaţă iniţiatorii proiectului de renovare a Fântânii Cadânei din satul Lipnic. „Am colectat suma necesară de bani pentru reconstrucţia Fântânii Cadânei. Am colectat peste 4000 de dolari şi suma în continuare creşte. Se întâmplă datorită oamenilor!”

„Am semnat şi contractul de demararare a lucrărilor, astfel că începând din această săptămână se dă start şantierului de lucru”, spune Irina Ghelbur.

30.07.2014

Uneori în viaţă nu este de ajuns să sapi o fântână. Ca să te simţi împlinit, poţi restaura una. Este începutul de istorie pe care încep să o trăiască câţiva tineri din Moldova.

„Avem veşti minunate din proiectul de restaurare a Fântânii Cadânei din Lipnic”, a exclamat Irina Ghelbur, care face parte dintr-un grup civic ce şi-a propus să renoveze această fântână din secolul 15.

„Am strâns jumătate din sumă pe platforma Indiegogo. Şi mai avem la dispoziţie 10 zile ca să adunăm încă 2000 de dolari”, spune Irina şi continuă să fie optimistă.

Proiectul de restaurare a Fântânii Cadânei din satul Lipnic, raionul Ocniţa, este inițiativa unui grup de tineri din Chișinău, care a adunat până acum zeci de susținători și promotori ai ideii. Costurile de renovare sunt estimate până la 5000 de euro. O parte din aceşti bani (4000 dolari) sunt colectaţi prin intermediul platformei Indiegogo. De asemenea, doritorii pot contribui virând banii direct în conturile deschise de către ICOM Moldova la BC ”Eximbank Gruppo Veneto Banca” SA, spun autorii iniţiativei.

Fantâna Cadânei 

Din grupul civic pentru restaurarea Fântânii Cadânei din satul Lipnic fac parte Dumitru Stratan, Ecaterina Gamurar, Irina Ghelbur, Iurie Cojocaru, Marian Chirtoacă, Simion Berzoi, Valeriu Ghelbur, Viorel Gamurar și Vlada Ciobanu.

Cu ajutorul fondurilor colectate grupul îşi propune să achiziționeze materiale de construcție pentru fântână, cruce, panou informativ și zidul de sprijin, conform schiței, să producă și să amplaseze indicatoare turistice.

Iar altă veste bună a iniţiativei de restaurare a fântânii din Lipnic este descoperirea pe care a făcut-o primarul localităţii Valentina Lupulciuc, care povesteşte în versuri o noă versiune a legendei Fântânii Cadânei: News_Fantana_Lipnic_Legenda_in_Versuri.pdf

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.