Prima pagină / Locuri / Turism  /  13 lucruri pe care să nu le faci în Moldova dacă eşti străin

13 lucruri pe care să nu le faci în Moldova dacă eşti străin imprimare

12.02.2016  

Străinii care vizitează Moldova au nevoie, se pare, de un ghid de comportament, pentru ca diferenţele culturale şi de mentalitate să nu-i împiedice să se bucure de şederea plăcută aici. Iată deci 13 lucruri pe care să nu le faci în Moldova dacă eşti străin.

Votează: 4.2/5 (6 Voturi )

Dacă eşti străin şi vii în Moldova, aceste 13 lucruri sunt pentru tine, oaspetele nostru drag:

1. Nu refuza băutura la al 3-lea pahar – e prea târziu, ori bei până la urma, ori nu bei deloc.

2. Nu spune nimic despre limba noastră – e pur şi simplu limba noastră şi atât – e o comoară. Astfel nu o să jigneşti pe nimeni, spunându-i română sau etichetând-o drept moldovenească.

3. Nu întreba direcţiile de la un singur om. Oamenii in Moldova sunt uneori glumeţi, alteori neinformaţi, dar mereu săritori la nevoie. Şi când întrebi cum să ajungi undeva , întreabă cel puţin două persoane şi dacă direcţiile nu coincid mai întreabă. Ca într-un sondaj de opinie.

4. Nu vorbi despre politică. S-ar putea să fie singurul lucru despre care o să mai auzi în discuţia pe care o ai. Şi chiar dacă nu ai nici o părere despre politică, uneori interlocutorul tău ar putea să nu fie de acord cu tine. 

5. Nu te supăra dacă auzi des „fac”. Oamenii nu înjură, doar îţi spui că ei nu sunt leneşi şi fac ceva. 

6. Nu spune ceva ce nu crezi cu adevărat. De exemplu, „vă aşteptăm şi pe la noi”, „aş vrea să vă ajut cu ceva” etc. Oamenii s-ar putea chiar să te creadă şi să vină şi chiar să ceară ajutorul promis.

7. Să nu spui bărbaţilor „sărut mâna”. Unii s-ar putea să audă „să rup mâna”. Alţii ar putea chiar să întindă mâna ca celălalt bărbat să i-o sărute.

8. Să nu te miri cât de ieftin este totul. Pentru oamenii din Moldova nu este chiar atât de ieftin, plus că toţi şi-ar face impresia că străinii sunt foarte bogaţi.

9. Să nu uiţi să strângi mâna bărbaţilor când îi saluţi. Pur şi simplu aici „aşa e primit” („aşa e primit” nu este o expresie corectă).

10. Vegetarienii şi veganii nu trebuie să vină în vizită în Moldova în perioada sărbătorilor. Alegeţi pentru asta perioada postului.

11. Nu te strădui să fredonezi O-zone „Mai la hi”. Aici toată lumea ştie piesa asta.

12. Evită frazele de genul „De ce pleacă lumea din Moldova? E atât de bine aici”. Pentru oamenii din Moldova  răspunsul este evident. Da, e bine, dar pleacă unde e şi mai bine.

13. Să nu spui niciodată hop în Moldova. De fapt, pentru străini „hope” înseamnă speranţă. În Moldova însă hopul înseamnă drumuri proaste. Şi, chiar dacă-i scris, pe şosele „Drum bun”, nu-i nici o speranţă că acesta va fi degrabă bun. Fără „hope”.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.