Prima pagină / Locuri / Turism  /  Mexic: 10 lucruri care ar putea inspira Moldova | Anna Șargov

Mexic: 10 lucruri care ar putea inspira Moldova | Anna Șargov imprimare

Mexicul este țara culorilor, miresmelor și a paradoxurilor

22.02.2016  

Anna Șargov este o tânără originară din Republica Moldova, care de şapte ani locuieşte în Cluj-Napoca. După absolvirea liceului, a ajuns la Cluj, unde a obţinut licența în Relații Internaționale și Studii Europene, iar pentru Master a mers la Paris, de unde s-a reîntors în România.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Anna Șargov este coordonatoare de proiecte în cadrul Fundației Civitas pentru Societatea Civilă - Filiala Cluj-Napoca. „Dintotdeauna am visat să ajung într-o țară care mi-ar fi lărgit orizonturile și care m-ar fi scos din zona mea de confort. Am găsit ocazia, țara și momentul potrivit - luna de miere în Mexic! Așa că, cu un pic de curaj, am ajuns la destinație!", mărturiseşte Anna.

Anna a găsit pentru Stitirpozitive.eu şi o definiţie potrivită pentru Mexic: „Este țara culorilor, miresmelor și a paradoxurilor".

Am găsit ocazia, țara și momentul potrivit – luna de miere în Mexic! Așa că, cu un pic de curaj, am ajuns la destinație!

„Din păcate sau din fericire pentru mexicani, este o țară prea puțin explorată din punct de vedere turistic de către Occident. Culorile sunt amețitoare - un galben aprins de păpădie alături de un albastru senin sau înnorat, împodobit cu roșul macilor. Așadar, un amalgam de culori aprinse îmbracă Mexicul în podoabe de poveste".

„Când spun că Mexicul este țara miresmelor, mă refer la acea îmbinare de mirosuri stridente de condimente picante, carne sfârâind pe foc și tortilla (pâinea cea de toate zilele a mexicanilor) - o combinație care te îmbată de-a dreptul, și pe bună dreptate - vine mereu însoțită de mirosul ascuțit al gazelor de eșapament", spune Anna Şargov.

În final, Anna a numit Mexicul şi „țara paradoxurilor", unde găsești ecuații de viață pe cât de neverosimile, pe atât de adevărate: mexicanii sunt săraci, dar fericiți în sărăcia și în nestăvilita lor credință.

„Pornind de la paradoxuri, dar și de la mulți alți factori pe care nu i-am notat aici, dar pe care (pe unii dintre ei) îi veți regăsi în cele ce urmează, mă gândesc că Moldova ar putea învăța câte ceva de la o țară enormă cum este Mexicul. Or, acest lucru nu este imposibil, pentru că ceea ce unește felul de a fi al mexicanilor și al moldovenilor este autenticul - încă viu, din fericire, și în Moldova noastră".

Să începem, zic, cu cel puțin 10 aspecte din Mexic de la care Moldova, la fel ca cetățenii ei, ar putea să se inspire.

1.

MEXICANII SE NUMĂRĂ PRINTRE POPOARELE CARE SE MÂNDRESC CEL MAI MULT CU TRECUTUL LOR ISTORIC și au grijă ca prin fiecare activitate, să nu îl uite.

Mexicanii nu uită de istoria lor nici atunci când își agață la mașini plăcuțele de înmatriculare, care au lângă însemnele țării și un mic desen grafic care transmite un eveniment istoric, un loc sau un personaj.

Mexicanii nu uită de istoria lor nici atunci când își agață la mașini plăcuțele de înmatriculare, care au lângă însemnele țării și un mic desen grafic care transmite un eveniment istoric, un loc sau un personaj.

Cum ar fi dacă în Moldova, am vedea pe lângă numerele de înmatriculare o reprezentare grafică a Arcului de Triumf, de exemplu?

2.

BANCNOTELE MEXICANE SUNT PE CÂT DE VALOROASE, PE ATÂT DE DIFERITE. Pe fiecare tip de bancnotă se poate vedea portretul unei personalități marcante pentru istoria Mexicului. De exemplu, pe bancnota de 500 îi puteți găsi pe Diego Rivera și pe Frida Kahlo.

Pe fiecare tip de bancnotă se poate vedea portretul unei personalități marcante pentru istoria Mexicului. De exemplu, pe bancnota de 500 îi puteți găsi pe Diego Rivera și pe Frida Kahlo.

Pe fiecare tip de bancnotă se poate vedea portretul unei personalități marcante pentru istoria Mexicului. De exemplu, pe bancnota de 500 îi puteți găsi pe Diego Rivera și pe Frida Kahlo.

Ce bine-ar fi să mai vedem pe cineva pe leii noștri moldovenești, alături de Ștefan cel Mare!

3.

După istorie, CULTURA MEXICANĂ VENEREAZĂ CEL MAI MULT FAMILIA. Mexicanii locuiesc împreună, sărbătoresc împreună și cel mai important, își iubesc și onorează bătrânii.

Mexicanii locuiesc împreună, sărbătoresc împreună și cel mai important, își iubesc și onorează bătrânii.

Chiar dacă Moldova de acasă este demult orfană, iar cealaltă Moldovă a împăienjenit lumea, haideți să vorbim mai des, să ne întâlnim mai des și să nu uităm de părinții și bunicii noștri.

4.

ZIUA TUTUROR MORȚILOR SE SĂRBĂTOREȘTE ȘI ÎN MEXIC. Este, mai degrabă, o bucurie de-ai fi avut alături pe cei care nu mai sunt.

Decorațiuni colorate, pentru că așa le e specific, împodobesc orașele, dar mai ales satele. Oamenilor nu le pasă atât de mult cum sunt îmbrăcați, nu se întrec la capitolul „pomene" și nici la marca mașinilor, dacă înțelegeți unde vreau să ajung. Oamenii sunt cu gândul la cei plecați, își amintesc cu drag de ei și se bucură de familie.

5.

MEXICANII SUNT UN POPOR FOARTE POLITICOS ȘI PRIMITOR. Pentru un turist venit în Mexic, nimic nu se compară cu ospitalitatea, zâmbetul și bucuria localnicilor. Adică, ei, mexicanii, au înțeles extrem de bine rolul lor în promovarea propriei țări ca pe o destinație turistică, care oferă nu doar priveliști, ci și experiențele de neuitat în mijlocul oamenilor.

Pentru un turist venit în Mexic, nimic nu se compară cu ospitalitatea, zâmbetul și bucuria localnicilor.

Poate ar trebui să ne dea de gândit și acest aspect.

6.

PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI SUNT PERFECT INTEGRATE ÎN SOCIETATE. Au locuri de muncă, prieteni și o viață socială activă.

Servicii pentru astfel de persoane sunt oferite în muzee, veceuri publice, aeroport, taximetrie, etc. Se pot vedea polițiști de frontieră în scaune cu rotile sau vânzători cu deficiențe de auz sau văz. O normalitate care nouă (încă) ne lipsește.

7.

FIECARE MAȘINĂ CARE OFERĂ SERVICII DE TAXIMETRIE ARE AFIȘATĂ PE GEAM LICENȚA care îi permite funcționare. În așa fel, încât riscurile de călătorie cu taxiul sunt reduse la minim, iar siguranța călătorilor este pusă în prim-plan.

8.

Pentru a DIMINUA GRADUL DE POLUARE (care în Mexic a atins cote extrem de mari), autoritățile publice naționale au emis o reglementare, prin care în anumite zile din săptămână circularea cu mașina prin anumite orașe este limitată. Se promovează intens mersul pe jos sau cu bicicleta, pentru care, bineînțeles, au creat piste și diferite înlesniri.

9.

TRANSPORTUL PUBLIC INTER-URBAN ÎN MEXIC A DEPĂȘIT TOATE AȘTEPTĂRILE MELE. O călătorie din Mexico City în Oaxaca, care durează aproximativ șase ore, a fost o adevărată revelație. Un autocar mare și spațios ne-a fost pus la dispoziție. Înainte de îmbarcare, fiecare persoană primește o plăsuță cu căști de unică folosință și o sticlă cu apă sau suc. În spatele autocarului, este un veceu funcțional, un aparat de cafea și ceai - toate pentru confortul pasagerilor.

10.

AUTENTIC - așa aș descrie Mexicul într-un singur cuvânt. Mexicanilor le-a rămas adânc întipărită în memoria colectivă, dar și în felul în care își prezintă țara - trăirea autentică a experienței mexicane.

Mexicanilor le-a rămas adânc întipărită în memoria colectivă, dar și în felul în care își prezintă țara – trăirea autentică a experienței mexicane.

Autenticul a rămas și în Moldova, încă viu, încă dornic de a fi explorat, haideți să-l împărțim și cu alții, haideți să promovăm Moldova Autentică.

Mexic: 10 lucruri care ar putea inspira Moldova | Anna Șargov Mexic: 10 lucruri care ar putea inspira Moldova | Anna Șargov Mexic: 10 lucruri care ar putea inspira Moldova | Anna Șargov Mexic: 10 lucruri care ar putea inspira Moldova | Anna Șargov Mexic: 10 lucruri care ar putea inspira Moldova | Anna Șargov
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.