Prima pagină / Locuri / Turism  /  Larisa Bogdea, Vitalie Ajder și Silvia Ursul- echipa din Moldova, care contribuie la realizarea Atlasului European al Păsărilor Cuibăritoare 2

Larisa Bogdea, Vitalie Ajder și Silvia Ursul- echipa din Moldova, care contribuie la realizarea Atlasului European al Păsărilor Cuibăritoare 2 imprimare

14.03.2016  

Larisa Bogdea, Vitalie Ajder și Silvia Ursul formează echipa din Moldova, care contribuie la realizarea Atlasului European al Păsărilor Cuibăritoare 2. Despre experiența frumoasă, despre situațiile amuzante și mai puțin amuzante, ei vorbesc într-un interviu realizat de portalul www.ebba2.info.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Moldova – o țară în care trecutul se împletește armonios cu prezentul
Situată la granița de est a Uniunii Europene, Republica Moldova face parte din regiunea Mării Negre, unde cel mai mare fluviu din Europa, Dunărea, se revarsă în Marea Neagră. Cu toate că ocupă o suprafață mică, Republica Moldova oferă o mare diversitate de habitate. Acest lucru se datorează în special aspectului morfologic al reliefului, cu o mare diversitate de peisaje, rezervații naturale și monumente geologice unice, de valoare europeană și internațională. Localizarea geografică, clima și peisajul au influențat în mod semnificativ compoziția florei și faunei

Atlasul European

Interviul privind redactarea Atlasului European al Păsărilor Cuibăritoare 2 (EBBA2și progresul privind studiul păsărilor din Moldova a fost asigurat de Larisa Bogdea, Vitalie Ajder și Silvia Ursul, echipa din Moldova a acestui proiect european.

- Cum stă Moldova la partea de peisaje?

 - Moldova, cu toate că este o țară mică, este foarte diversă, cu peisajele sale. Orcine poate admira frumoasele dealuri ondulate, izvoarele, râurile, lacurile (există mai mult de 4000), pădurile și stâncile. Există un parc național, Orheiul Vechi, 5 rezervații naturale științifice, 86 de monumente geologice și paleontologice, inclusiv cele mai mari peșteri din Europa, și 3 zone umede de importanță internațională.

Atlasul European

- Care sunt cele mai interesante locuri pentru observarea pasărilor?

- Există o bogată diversitate de zone și locuri unde un ornitolog poate vedea păsări în habitatul lor natural. Se poate vedea și auzi o mulțime de păsări cântătoare care coibăresc în Pădurea Domnească sau în Plaiul Fagului și Codri. Mai există multe pășuni, dealuri, terenuri agricole, livezi, unde păsările s-au adaptat ca răspuns la reducerea spațiului pentru animale sălbatice și a locurilor naturale. Cu toate acestea, biodiversitatea din Moldova este încă în stare bună, datorită practicării continue a agriculturii tradiționale, care a permis ca ariile naturale și semi-naturale să rămână în mare parte intacte. În partea de sud a țării există regiuni caracterizate prin vegetația de stepă, iar de-a lungul râurilor Prut și Nistru există pajiști, pășuni inundate, păduri și golfulețe mici, unde păsările găsesc condiții adecvate pentru reproducere.

- Care este experiența de creare a Atlasului în Moldova? Aveți un Atlas Național al Păsărilor Cuibăritoare?

- Am publicat primul nostru Atlas Național al Păsărilor Cuibăritoare în 2010. A fost redactat de ornitologi din Laboratorul de Ornitologie, cu forțele proprii, întrucât nu dispuneau de rețele de voluntari sau cunoscători de păsări implicați la acel moment.

- Au existat date referitor la Moldova care au fost deja incluse în primul Atlas European al Păsărilor Cuibăritoare?

 - Așa cum arată harta primului Atlas (încărcate pe pagina web SOVON), Moldova a furnizat unele date pentru speciile de păsări cuibătoare. Din păcate, noi nu știm ce fel de date au fost furnizate la acel moment, deoarece era înaintea implicării noastre în proiect. De asemenea, nu avem pe nimeni să întrebăm despre acestea date, pentru că oamenii care au trimis datele nu mai lucrează în acest domeniu. Noi credem, totuși, că informațiile au fost elaborate în baza opiniilor experților și mai puțin în baza unor lucrări pe teren, deoarece la acel moment au existat doar câțiva ornitologi care probabil nu au reușit să acopere întreaga suprafață a țării. 

- Ce tip de metodologie se utilizează în prezent pentru al doilea Atlas European al Păsărilor Cuibătoare?

- Laboratorul de Ornitologie utilizează metoda stransectului în interiorul a unui teritoriu pătrat 25-×-25 km. Cu toate acestea există date de la un program sistematic de studiu - monotorizareapăsărilor comune, pe care Vitalie Ajder și echipa sa le folosesc. Pentru aceasta, ei folosesc și metoda punctelor aleatorii (10 puncte obligatorii în interiorul unui pătrat de 2-×-2 km pătrați), dar şi aplicarea unor metode mai specifice pentru diferite grupuri de păsări.

Atlasul European

- Câte pătrate sunt destinate cercetării  pe teritoriul Republicii Moldova?

- Avem 14 pătrate cu suprafața de 50-×-50 km2 pe teritoriul Moldovei și  câteva pătrate situate în zona de frontieră și acoperă doar o mică suprafață a țării. În scopul de a oferi o mai bună  acoperire pentru al doilea Atlas European al Păsărilor Cuibăritoare, ne-am decis să împărțim pătratele de  50-×-50 km2 în  pătrate mai mici (10-x-10 km), și astfel, în prezent avem 375 de astfel de pătrate.

- Și câți oameni participă la lucrările de pe teren?

- Sunt nouă persoane implicate în studiul de teren: patru dintre ei sunt angajați ai Laboratorului de Ornitologie din cadrul Institutului de Zoologie al AȘM, un ornitolog care este angajat la o altă instituție (Vitalie Ajder), 3 ornitologi din România (Iași) și o persoană care nu are studii de specialitate, în schimb îi plac păsările .

- Care sunt zonele cele mai problematice pentru  studiul în teren?

- Cele mai problematice pătrate în care suntem rezervați în a face  studiu de teren sunt în regiunea transnistreană. Regiunea este separată de țară printr-o frontieră militară care împiedică orice activitate transfrontalieră, inclusiv cercetarea științifică, și mai ales este periculoasă pentru persoanele străine.

- Ați avut străini care v-au ajutat deja în cercetare?

- A  fost o echipă cehă care a venit în Moldova în iunie 2014 (timp de 7-10 zile). Ei au folosit metoda  transectului pe malul râului Prut și au furnizat date pentru 9 pătrate. Am fost foarte mulțumiți de munca lor aici și fericiți de faptul că  le-a plăcut șederea lor în Moldova și au fost impresionați de păsările observate. Puteți citi raportul despre călătoria lor AICI.

- Veți fi bucuroși să primiți mai mulți ornitologii străini?

- Vom fi foarte fericiți să avem voluntari străini care vin aici în Moldova și doresc să ne ajute cu munca pe teren pentru EBBA2, în special în acele locuri în care există o concentrare puternică  de păsări  cuibăritoare. Ne dorim să stabilim o comunicare cu acești voluntari străini înainte de sosirea lor în țară pentru a organiza o experiență adecvată aici. 

Atlasul European

- Care sunt cele mai mari probleme  legate de cercetare cu care se confruntă Moldova în prezent?

- Ne confruntăm cu o problemă mare și  fundamentală, care se află la originea mai multor aspecte legate de activitatea pentru Atlas: lipsa de voluntari - ornitologii care doresc să contribuie cu munca pe teren. Acest lucru este  determinat de dificultățile economice cu care toată lumea se confruntă aici. Aceste probleme financiare împiedică chiar și comunitatea științifică, care se luptă să găsească resurse pentru a  continua cercetarea ornitologică. Nu există  bani nici măcar pentru a acoperi costurile de bază: de transport,  determinatoare de identificare a păsărilor, GPS-uri.

- Ați putea descrie câteva situații amuzante și mai puțin amuzante cu care v-ați ciocnit pe parcurs?

- Ei bine, ca un ornitolog în Moldova, avi o porție zilnică de momente amuzante și provocatoare. Mașina blocată în noroi, pană la roată din senin, băbuțe foarte curioase care se uită la tine cu suspiciune în timp ce monitorizezi zona cu binoclul. Ca să nu mai vorbim de câinii furioși care latră la tine, oamenii care se uită ciudat atunci când apari murdar într-un sat. Șivai, explicațiile date polițiștilor pentru a justifica că  te afli în câmp de la 5 dimineața doar pentru a vedea niște păsări și nu pentru că ai fugit de acasă (așa cum cred ei).

- Veți realiza un al doilea Atlas Național din datele colectate pentru EBBA2?

- Intenționăm să folosim datele pentru  un viitor Atlas Național al Păsărilor Cuibăritoare. Acest lucru ar putea fi un instrument util pentru a monitoriza preferințele, abundența și distribuția speciilor de păsări și tendințele lor pe parcursul anilor. De asemenea, acest Atlas ne va ajuta nouă și ornitologilor viitori să monitorizeze schimbările de habitat, să stabilească politici de conservare și  să faciliteze studiul anumitor arii  protejate.

- Ce mesaj aveți pentru oamenii care citesc acest articol?

- Deși Moldova este o țară mică și munca destinată  furnizării de date pentruEBBA2 ar putea părea nesemnificativă, ne confruntăm în continuare cu probleme și nu reușim să ținem pasul cu întregul volum de muncă, în special monitorizarea pe teren. Acesta este motivul pentru care un  ajutor extern ar fi foarte util. Varietatea de habitate care există la noi găzduiește un număr mare de specii, dintre care multe sunt greu de observat în Europa de Vest. Contribuția  oricărui ornitolog străin va  reprezenta o parte din istoria ornitologiei de aici, din Moldova. Haideți împreună să contribuim la realizarea Atlasului European al Păsărilor Cuibăritoare 2!

Atlasul European

Larisa Bogdea este șefa Laboratorului de Ornitologie de la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei începând cu anul 2013. Înainte de aceasta, ea a făcut doctoratul tot la Institutul de Zoologie, specializându-se în ecologia și etologia unei familii de păsări (Sylvidae) . Cu toate acestea, activitatea ei ornitologică datează încă din 1996, când a fost un studentă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România, și a început să arate interes în studierea păsărilor. Institut de Zoologie  a fost înființat în 1961, în scopul de a efectua studii științifice în domeniul zoologiei.  Laboratorul de Ornitologie a fost creat în 1967, având mai multe obiective științifice: studierea distribuției și dinamicii speciilor abundente în habitate cum ar fi grădinile, livezile și pădurile; studierea particularităților legate de biologia și ecologia păsărilor; și stabilirea măsurilor de protecție pentru speciile vulnerabile și pe cale de dispariție.

Atlasul European

Vitalie Ajder este doctorand la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România, și este angajat al Institutului de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe a Moldovei, Chișinău. El are 5 ani de experiență privind activitățile de teren și  cel puțin 3 ani privind administrarea bazelor de date ornitologice. A coordonat mai multe proiecte de monitorizare și  se ocupă în continuare  de diferite  aspecte ale gestionării  proiectelor, de la activități  în teren la coordonarea echipei sau la  înregistrarea  și analiza bazei de date. El este, de asemenea, coordonatorul național pentru Wetlands International.

Moldova

Silvia Ursul este un cercetător stagiar la Institutul de Zoologie,  Laboratorul de Ornitologie. Ea a început activitatea ornitologică în 2013 ca student la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, și și-a  dat licența și masteratul studiind ecologia păsărilor din mai multe zone importante. Pe parcursul anilor, ea a fost implicată ca voluntar în studiul ariilor de importanță avifaunistică și în recensământul păsărilor de apă.

Sursă: www.ebba2.info

Moldova Moldova Moldova Moldova Moldova Moldova Moldova Moldova
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.