Prima pagină / Locuri / Turism  /  Stella Verega. Cu simpatie profundă pentru Portugalia

Stella Verega. Cu simpatie profundă pentru Portugalia imprimare

19.04.2017  

Stella Verega a coordonat timp de zece ani Centrul de Limbă și Cultură Portugheză de la Chișinău, iar de jumătate de deceniu se află la Lisabona unde trăiește și împărtășește un sentiment de simpatie profundă pentru poporul portughez. „Ai aventură. Istorie. Arome. Culori! Iar oamenii noștri de aici destul de ușor au învățat limba lui Camões”, mărturisește Stella Verega. „De la portughezi noi am avea câte ceva de învățat. De la gastronomie la omenie”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Sunt din ce în ce mai mulți cei care consideră astăzi Portugalia drept cea mai bună destinație europeană pentru o viață calmă. Și nu neapărat din motive de climă, gastronomie, securitate etc., ci chiar datorită poporului portughez. Acest sentiment de simpatie (una foarte profundă, în cazul meu) pentru portughezi îl împărtășesc acum și eu. Pentru mine portughezii sunt speciali. Portugalia este specială.

Primul meu contact direct, autentic cu acest popor a fost unul foarte îndepărtat, la un curs avansat de vară de Limbă, Cultură și Civilizație Portugheză la Universitatea Nova din Lisabona. În 2005 se deschidea un Centru de Limbă și Cultură Portugheză la Chișinău, în cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova. Eram la faza de pregătire pentru funcția de responsabil al Centrului.

Stella Verega

Înainte de a pronunța în fața viitorilor mei studenți fraza „Vă voi transmite câte ceva din cunoștințele mele…”, am vrut să trec pe aici, să simt pulsul acestei țări. Să simt și să trăiesc tot ce învățasem la facultate, de la profesorii mei, din cărți.

Am vrut să-l citesc pe Eça de Queiróz într-un parc din Lisabona. Să ascult vocea Amaliei Rodrigues la ea în Patrie. Să admir Mănăstirea Jerónimos pe viu. Să văd cu ochii mei cât e de romantică Lisabona. Să merg la un spectacol la Gulbenkian. Să mă plimb printre rândurile de trăsuri ale faimosului Museu dos Coches. Să intru la Bertrand, cea mai veche librărie a Lisabonei. Să vorbesc portugheza cu portughezi. Cu mulți portughezi. Să-i ascult cum vorbesc, cum tac, ce linie melodică au, ce reacții au, ce citesc, la ce spectacole merg etc.

Am făcut Franceză-Portugheză în anii ’95-’99. Foarte departe de casă. 4 ani de fonetică, gramatică, literatură, lingvistică, cultură și civilizație etc. Atunci toate la un loc păreau „ prea mult, prea complicat, prea neclar”. Iar toate au devenit mai simple și mai clare doar peste ani. Doar aici, pe pământ lusitan, printre portughezi, acești oameni minunați. Iar fericirea acestor oameni este direct proporțională și se combină perfect cu simpatia pe care străinii, invariabil, o recunosc la portughezi.

Da! Avea dreptate profesorul meu când ne spunea că Portugalia este foarte elegantă. Că Sintra e un paradis pentru alergători, iar surful e un stil de viață aici. Că stilul manuelin e doar al portughezilor și că gastronomia portugheză e una foarte dinamică și artizanală. Că portughezii au regiuni fabuloase de viță de vie. Că Vinul Verde e doar al portughezilor. Că Parcul Național Costa Vicentina e una dintre cele mai spectaculoase regiuni de coastă ale Europei. Că unica plantație de cafea din Europa tot în teritoriu portughez se află. Iar eu abia peste ani mi-am consolidat „pe viu” aceste cunoștințe.

Știam din facultate că Portugalia e cosmopolită și-i iubește pe toți. Da! Am înțeles mai bine asta aici. Portugalia oferă tuturor spații, oportunități, șanse. Orice direcție. Orice tendință. Pentru toate gusturile. Pentru orice public. Și încă ce spații, în sensul direct al cuvântului. Multă lume din domeniul artelor ar vrea să aibă în Portugalia un atelier de creație. Portugalia are spații fantastice pentru ca artiștii să muncească, mai ales în mediul rural, care e unul de foarte bună calitate.

La Cabo da Roca ai un apus de soare unic. Unic!

Aici poți călători în timp. Guimarães, Patrimoniu Mondial UNESCO, o oază de istorie. Guimarães este originea originilor portugheze. 

Vrei să înoți cu delfinii? Simplu.

Sesimbra.

Să-mi fi spus vreodată cineva în facultate că țara fado-ului are o energie atât de pozitivă, inovatoare, dinamică…

Ai experiențe Gourmet de neuitat. Ai aventură. Istorie. Arome. Culori. Portughezii sunt aventurieri, empiriști, vorbesc despre tot cu atâta ușurință. Au senzația că dețin adevărul absolut. Undeva au dreptate. 

Portughezii sunt de o rară omenie. Statul cu ciclul colonizator cel mai de durată din istoria modernă. Au avut colonii, dar niciodată nu s-au purtat ca niște adevărați colonizatori. Omenia din ei îi salvează oricând. Portugalia este un stat pacifist, unde se trăiește intens religiozitatea. 

Azulejo portughez, arta faianței pictate. Azulejo se produce în Portugalia de mai bine de cinci secole. Nu este doar culoare. Azulejo este lumină, imaginarul portughezilor, o expresie artistică națională. Este istorie, mentalitate și gustul epocii de cândva, scene mitologice, iconografie religioasă etc. Aici le vezi peste tot! Șiruri întregi de case, acoperite de jos până sus, de azulejo. Aceste plăci ceramice colorate au creat multe curente și au făcut celebri foarte mulți artiști decoratori. Muzeul Național de Azulejo merită vizitat.

Lisabona pe care am cunoscut-o acum mulți ani și Lisabona de astăzi nu s-a schimbat prea mult. Astăzi e un pic mai renovată, restaurată. Se simte un respiro creativ. Tinerii, care se văd obligați să supraviețuiască, au scos în uz noi forme de a face lucrurile, afacerile, moda, gastronomia, arta.

În Portugalia ai natură, arhitectură, râu, mare, porturi, vii, livezi, fructe, cafea, oameni. Toate au autenticitate. 

Mâncarea și vinul - un balsam pentru orice stare, orice ocazie. Ai 850 km de plaje fascinante scăldate de apele Atlanticului, climă bună și cam 3000 de ore de soare intens pe an, timp excelent de venit aici în orice anotimp al anului, la doar câteva ore cu avionul de majoritatea capitalelor europene.

Portugalia, statul cu frontierele cele mai vechi ale Europei, cu un patrimoniu cultural unic, unde tradiția și contemporaneitatea se îmbină armonios, Vă așteaptă pe toți cu drag!

Iar oamenii noștri de aici destul de ușor au învățat limba lui Camões, limbă vorbită de mai mult de 250 milioane de persoane de pe toate continentele.

Portugalia este o țară echilibrată. Și lumea întreagă ar fi mult mai bună dacă s-ar asemăna măcar un pic cu această mică mare țară. Nu, Portugalia nu este perfectă. Nicio țară și niciun loc nu este perfect. Dar de la portughezi noi am avea câte ceva de învățat. De la gastronomie la omenie. Să ne iubim pământul, solul. Cu tot ce avem pe el. Cu bune și cu mai puțin bune.

Și noi ar trebui să avem un 25 aprilie ca la portughezi. Sărbătoarea emancipării unui popor. Și poate așa nu am simți cu atâta durere fragilitatea democrației noastre. Avem de învățat de la ei cu ce să ne mândrim și cum să fim mai modești. Ei prin modestia lor atrag și unesc oameni. Țara festivalurilor și a summit-urilor, a conferințelor și a evenimentelor de talie internațională, care adună cu mare ușurință zeci de mii de oameni. 

Portughezii știu să se vadă în oglindă. Știu ce au de refăcut, schimbat, redefinit. Nu sunt atât de centrați pe ei așa cum sunt nordicii europeni sau nord-americanii. 

Alto Douro este regiunea unde se produce vinul de Porto, Patrimoniu UNESCO din 2001. Vinul de Porto, vinurile albe, roșii, rosé, vinul verde – toate vinurile portugheze crează o plăcere absolută. Prestigiu și excelență!

Stilul manuelin, cu origini portugheze, este unic prin bogăția sculpturii ornamentale, care îmbogățește structurile gotice cu influențe romane, maure, orientale. Amestec de motive creștine cu simboluri din natură precum scoici, alge dar și cu personaje din mitologie, stilul manuelin a marcat o schimbare dramatică a stilului gotic târziu. O tranziție de la gotic la renascentism. Această dantelă copleșitor de frumoasă o poți admira și pe Turnul Belém din Lisabona, la Mănăstirea Convento do Cristo din Tomar, Mănăstirea din Batalha, Sala Armelor a Palatului Național din Sintra. 

Turismul nu înseamnă doar hoteluri luxoase recent construite. Am să las aici cuvântul POUSADA. Foste castele, palate, conace, mănăstiri și alte clădiri istorice care au fost transformate în hoteluri de lux, după cel de-al doilea război mondial, de către Guvernul portughez pentru a le conserva și valorifica potențialul imens.

Niciodată nu e târziu să ne simțim copii. Sintra! Castele, palate și grădini fabuloase. Palatul Pena e cel mai aproape de spiritul copilăriei. Asta dacă avem în vedere cel puțin faptul că acest palat a fost sursă de inspirație pentru designerii de la Walt Disney. Palatului Pena te așteaptă oricând să-i descoperi secretele ca tu apoi să-ți spui propria poveste de sejour pe pământ portughez.

Fado. Este un stil muzical unic, apărut acum două secole în vechiul carter al Lisabonei, Alfama. Fado este emoție, dor neștiut, iubire pierdută. Iar în 2011 genul muzical Fado este înscris în lista intangibilă a Patrimoniului Cultural UNESCO.

Străzi vechi, pietruite, castele cocoțate pe cele mai înalte stânci, funiculare, muzee de clasă mondială, galerii de artă, librării, obiective incluse în Patrimoniul UNESCO, o viață de noapte antrenantă, energizantă ...sunt doar câteva dintre motivele pentru care Lisabona chiar trebuie vizitată.

Plaje fabuloase. Algarve. Alentejo. Minho. Trás-os-Montes. Monsaraz. Gerês. Açores. São Miguel. Douro. Diversitate culturală, peisaje, arhitectură. Patrimoniu Mondial UNESCO. Portugalia trebuie vizitată. Portugalia și oamenii ei... 

Stella Verega ran the Portuguese Language and Culture Center for 10 years, and she has been in Lisbon for half a decade now, where she lives and shares a feeling of profound sympathy for the Portuguese people. ”There is adventure. History. Aromas. Colors! And our people from here have easily learnt the language of Camões”, says Stella Verega. ”We’d have a few things to learn from the Portuguese. From gastronomy to humanity.”

Stella Verega Stella Verega
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.