Prima pagină / Locuri / Turism  /  (Vox) Cum este văzut turismul rural prin ochii tinerilor pasionați de călătorii

(Vox) Cum este văzut turismul rural prin ochii tinerilor pasionați de călătorii imprimare

15.05.2020  

Se apropie perioada de vacanță în care moldovenii aleg diverse țări turistice în care să se odihnească. Pentru asta aleg anume locurile exotice, dar sunt și persoane care aleg să petreacă timpul frumos și în țară. Pentru a afla ce părere au moldovenii despre turismul rural din Republica Moldova am întrebat mai mulți tineri care în fiecare an călătoresc în timpul liber, fie în țară sau peste hotarele ei.

Cât de bine valorificat considerați potențialul turistic rural în Republica Moldova? 

Segiu Godea, tânăr antreprenor

Turismul rural în Republica Moldova este partea turismului și rețeaua cu cel mai mare potențial de promovare, datorându-se peisajelor rustice și imagisticii furnizate de latura agricolă a țării. Deși este atât de necesară promovarea și fortificarea acestui tip de turism suntem martorii unei neglijențe grave din partea autorităților statului și la un spirit slab de implicare al agenților economici cu potențial de finanțare și investiție. Aceste lucruri sunt argumentate de lipsa infrastructurii drumurilor, neîngrijirea spațiilor publice verzi, nevalorificarea caselor, construcțiilor, zonelor și regiunilor rurale și naturale de pe întreg teritoriul țării.

Acest aspect este unul îngrijorător, deoarece există riscul de a se pierde din tezaurul cultural, istoric, peisagistic, rustic și pitorsc al acestui pământ, în pofida faptului că există întregul set necesar de condiții pentru implementarea unei strategii de dezvoltare a turismului rural.

Oxana Munteanu, tânără angajată în domeniul Financiar Bancar

Aș zice că în localitățile rurale se pune mai mult accent pe valorile patrimoniale, inclusiv pe obiceiuri și tradiții. Turismul în Republica Moldova este mai puțin dezvoltat, totuși avem câteva locuri frumoase cu care putem să ne mândrim. Dacă să-i dăm o notă de la 1 la 10 nivelului de dezvoltare al turismului moldovenesc, i-aș pune un 8 forte, deoarece nimic nu se compară cu natura țărișoarei noastre, cu tradițiile și cultura neamului nostru moldav.

Iulian Criminceanu, tânăr specialist în pedagogie

Potențialul turistic rural din RM nu este valorificat într-atât de bine, reflectând asupra ultimelor campanii media precum spoturi „Din inima Moldovei” vedem doar unele mențiuni despre anumite zone rurale, spre exemplu aceeași Naslavcea unde avem un loc deosebit de frumos cu păduri și acea insulă pe Nistru sub forma unei inimi. Pe lângă aceasta, avem o serie de zone rurale care necesită o valorificare și promovare sub aspect turistic: s. Saharna, Orheiul Vechi 

Cristina Scoarță, studentă la Universitatea de Stat din Moldova

Nu-i valorificat la justa valoare, unii oameni ba chiar nici nu știu că există locuri foarte frumoase în RM, se axează pe călătorii exotice în alte țări, nepunând accent ceea ce avem noi. Poate situația care s-a creat acum ne va pune pe ganduri, ne va face să apreciem mai mult ceea ce avem!

Constantin Plîngău, student la Universitatea Liberă Internațională din Moldova

Aș spune că e slab valorificat în pofida faptului că potențialul turistic este unul promițător avem multe locuri istorice cu o istorie nemaipomenită și clădiri cu o arhitectura ce ar trezi mult interesul turiștilor.

Valeria Minciuna, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicarii, anul II

Cred că turismul în Republica Moldova este încă la un nivel de dezvoltare. Desigur că în Moldova poți vedea locuri foarte frumoase și  merită de vizitat această țară, doar că turismul aici încă trebuie să crească. Unele persoane nici nu știu unde e Moldova și asta cred că e din cauza că noi nu ne promovam nicicum țara noastră.

Fotografii: Arhiva personală
Fotografia principală: Dumitru Brinzan https://www.brinzan.com/
Mihaela Grosu, stagiară

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.