Prima pagină / Locuri / Turism  /  Nicolae Știrbeț: „Am pornit la drum cu o dorință arzătoare, cea de a crea un obiectiv de interes național și internațional – devenind prin propriul exemplu un catalizator al dezvoltării rurale în regiune”

Nicolae Știrbeț: „Am pornit la drum cu o dorință arzătoare, cea de a crea un obiectiv de interes național și internațional – devenind prin propriul exemplu un catalizator al dezvoltării rurale în regiune” imprimare

28.08.2020  

Inspirat de momentele din copilărie petrecute în sânul lacului Beleu, Nicolae Știrbeț a dat start proiectului de suflet care vine să dezvolte eco-turismul în Lunca Prutului. Eco-Village Văleni reprezintă o afacere cu caracter social care promovează regiunea turistică Văleni și parte a Rezervației Biosferei „Prutului de Jos” - Lacul Beleu. Datorită grantului de care a beneficiat recent cu suportul Fundației Est-Europene gama de servicii ale Eco-Village Văleni a fost diversificată, astfel încât vizitatorii vor putea opta pentru tururi ecologice și de aventură cu kayacul sau canoe pe Lacul Beleu.

Cum a apărut ideea de proiect?

Având norocul să-mi trăiesc o bună parte din copilărie în liniștea Lacului Beleu, deoarece îl însoțeam pe bunicul meu care a activat în cadrul Rezervației „Prutul de Jos”, dorința mea de a dezvolta eco-turismul în Lunca Prutului a devenit mai degrabă un proiect de suflet, decât unul strict rațional. Prin urmare, prin anii facultății am ajutat la fondarea Eco-Village Văleni, unde chiar am investit și jumătate din bursa mea Erasmus de atunci, printre altele; o inițiativă ce încearcă a promova turismul rural și cultural în Lunca Prutului, axându-se pe potențialul ecosistemul Lacului Beleu. 

De aceea, am scris și lucrarea mea de licență pe tema identificării avantajelor competitive ale Rezervației Naturale „Prutul de Jos” și dezvoltării experienței clienților prin tehnici de marketing experiențial. Pe baza acestor cercetări, implicând turiști interni și internaționali, localnici, precum și autorități locale, am propus, împreună cu Universitatea din Aberdeen și coordonatorul de proiect de acolo, un plan de acțiune coerent pentru dezvoltarea durabilă a zonei, în jurul activității de eco-tourism, pe care am tot început să-l implementez de atunci cu mai mult sau mai puțin succes.

- Ce reprezintă Eco-Village Văleni?

Înființat la începutul anului 2014 în nou-creata Rezervație a Biosferei UNESCO Lunca Prutului, Eco-Village Văleni reprezintă o afacere socială locală, axată pe dezvoltarea turismului rural, cultural, vitivinicol și ecoturism-ului în zonă. Am pornit la drum cu o dorință arzătoare, cea de a crea un obiectiv de interes național și internațional – devenind prin propriul exemplu și bunele practici implementate, un catalizator al dezvoltării rurale în regiune.

Pornind de la ideea unui muzeu tradițional, complexul a dezvoltat ulterior capacități de cazare ecologica (Pensiunea Casa Dorului), un restaurant amenajat rustic (Restaurantul Dor) și o mică vinărie de familie (Corbu Winery) cu scopul de a oferi pachete turistice bine închegate pentru a putea găzdui grupuri mixte de turiști, atât străini cât și locali. Organizăm de asemeni târguri ale meșterilor populari, devenind unul din puținele puncte din regiunea de Sud unde aceștia pot să-și vândă produsele turiștilor străini pentru un preț corect; precum și ne implicăm activ în diverse proiecte de dezvoltare locală, dezvoltând infrastructura turistică locală, amenajând Drumul lui Petru Rareș, etc. prin intermediului A.O. Ecoscut (ONG-ul afiliat).

Datorită eforturilor noastre în dezvoltarea capacităților locale de eco-turism, am observat cu mândrie, cum localitatea Văleni se transformă într-unul dintre cele mai promițătoare hub-uri turistice ale Moldovei, aducând peste 10,000 de turiști străini (Germania, Austria, Olanda, etc.) de la înființare și facilitând astfel crearea a peste 10 locuri noi de muncă direct sau indirect în localitate și zona Luncii Prutului.

- Care a fost aportul Fundației Est-Europene?

În cadrul „Apelului de proiecte pentru tinerii antreprenori” al Fundație Est-Europene, implementat în zona de sud de A.O Perspectiva si Fondul pentru Tineri din Cahul, am dorit să diversificăm produsele turistice pe care le ofeream până atunci clienților noștri, dezvoltând de asemeni și capacități susținute pentru turism de aventura. Pentru a putea valorifica potențialul de explorare al Lacului Beleu, datorită aportului financiar oferit de Fundație și al contribuției proprie, am procurat 6 kayace și o canoie de 2-3 locuri fiecare. Astfel putem oferi, începând cu această vară, tururi ecologice și de aventură cu kayacul/canoe ( nepoluante de mediu/sonor) pe Lacul Beleu, pentru observarea pelicanilor pentru grupuri de până la 19 persoane. Astfel am putut să ne diversificăm produsele atât printre entuziaștii de aventură și outdoor; cât și pentru sectorul business, pentru companiile care vor să ofere exerciții de teambuilding, etc. într-una dintre cele mai frumoase și bogate-cultural zone ale Moldovei, Lunca Prutului.

- Care au fost dificultățile pe care le-ați întâmpinat și cum le-ați depășit?

Ca și în implementarea oricărui proiect, dificultăți mereu apar, atât prevăzute (de exmplu aducerea kayacelor din România și formalitățile din vamă), precum și dintre cele mai imprevizibile, cum ar fi criza umană generată de COVID-19, perioada de carantina instituită pentru vizitatorii din alte țări, precum și interzicerea de către guvern, până recent, al tururilor cu kaiacele. Toate acestea au avut efecte devastatoare atât pentru industria HoReCa cât și cea turistică, inclusiv pentru planurile noastre de dezvoltare. Am fost nevoiți astfel să regândim modelul de business, unde eram inițial focusați pe piața externă, iar acest sezon produsele noastre au fost targetate doar pentru piața internă, unde totuși am observat o creștere semnificativă a dorinței moldovenilor de a-și redescoperi țara.

- Cum a fost întâmpinată inițiativa de către potențialii vizitatori?

Pachetele noastre eco-turistice prezentate mai sus se adresează tuturor iubitorilor de frumos, clienților interesați să se reîntoarcă în sânul naturii și să redescopere tradițiile populare și datinile străbune în ritmul rapid al horelor de la sudul Moldovei.

În general credem că avem o deschidere bună a clienților către produsele noastre, tocmai datorită autenticității, inovației și gamei largi de servicii, cumva unice ca mix de marketing, pe care le oferim pentru Lunca Prutului. De exmplu, pentru videoclipul de promovare pe care recent l-am diseminat, incluzând și tururile cu kayacele, în 4 zile de la lansarea acestuia am obținut 30 000+ vizualizări pe Facebook.

- Cine administrează proiectul cât timp nu sunteți în Moldova?

E uimitor câte lucruri poți să faci de pe un laptop din orice parte a lumii. Tot ce ține de promovare si marketing, strategie, planificare financiară etc. momentan le facem împreună cu soția mea din străinătate. Pentru partea operațională (tururile propriu-zise) se ocupă tatăl și sora mea de acasă.

- Ce diferențiază Eco-Village Văleni de alte atracții turistice?

Cum am menționat mai sus, cred că principalii noștri diferențiatori sunt tocmai beneficiile pe care le oferim clienților noștri prin gama larga de produse turistice, cumva unice pentru Lunca Prutului, de la tururi cu caiacele la degustări de vin și multe altele . Aceste pachete se deosebesc de celelalte produse de pe piață prin experiența bogată pe care le oferă și un mix inedit între bucătăria locală, un raport cost/serviciu benefic clientului, o locație tradițional-amenajată, precum și o ambianță specifică zonei, caracterizată prin dansuri populare rapide și un program artistic bine structurat și moderat de către ansamblul etno-folcloric local „Crăițele” din care face parte și bine-cunoscuta artistă „Bunica din Văleni”.

Acest proiect este implementat cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia 

 Sursă copertă: Fb/https://bit.ly/31yFnC7

Galerie foto: https://complexvaleni.com/pensiune/

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.