Prima pagină / Locuri / Turism  /  Moldovenii „Redescoperă Căile” într-un proiect intercultural în Georgia

Moldovenii „Redescoperă Căile” într-un proiect intercultural în Georgia imprimare

07.03.2013  

Noutăți frumoase din Georgia! Un grup de tineri din Moldova au participat la un schimb intercultural în Rustavi, numit „Redescoperind căile noastre” și organizat de „Tineretul Georgian pentru Europa”. Timp de 10 zile, 20 de tineri din 4 țări - Moldova, Georgia, Estonia și Letonia - și-au reprezentat țara din punct de vedere cultural, cu scopul de a găsi interconexiuni dar și de a învăța particularitățile fiecărei culturi.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Din partea Moldovei au participat voluntarii organizatiei ADVIT Europa fără frontiere: Vitalie Popov, Irina Sulima, Natasha Onofrei, Cristina Turcu și Cristina Olari. Aceștia au arătat cum se dansează hora și sîrba, cum se gătesc plăcintele, sarmalele, dar și cum se confecționează mărțișoarele. Participanții au rămas flatați de masa bogată pe care moldovenii au pregătit-o în 2 ore, de gustul vinului moldovenesc și de vișinada de casă.  Pentru mulți a fost o surpiză să descopere că membrii formației „O-zone" sunt din Moldova, dar au cântat în voce mare cuvintele piesei „Dragostea din Tei".  

Georgia

Evenimentul a fost compus din ateliere de lucru unde fiecare participant a descoperit prin metode practice specificul altor țări: dansurile populare, poveștile și cântecele tradiționale, serile naționale, mozaica, situația ecologică și moduri de viață durabile în diferite țări, „toate acestea pentru a ne ajuta să ne înțelegem mai bine unii pe alții în scopul coabitării într-o Europă unită" menționează Vitalie Popov, liderul grupului.

Georgia

Georgia

Georgia

La aceeași concluzie a ajuns și Irina Sulima simțind că în urma proiectului și-a amplificat unele calități: „Am rămas marcată de oamenii deosebiți pe care i-am întâlnit, am savurat din gustoșeniile bucătariilor georgiene, letone și estoniene, am învățat culturi noi, venind acasă mai buni, mai toleranți și mai înțelepți. Au fost 10 zile de neuitat și sunt fericită că am participat la acest schimb cultural".

Georgia

Georgia

Georgia

Acest proiect este finanțat cu suportul programului Comisiei Europene Tineret în Acțiune 2007-2013 și face parte din subpunctul 3.1, înglobîndu-se în obiectivul  de cooperare al țărilor vecine ale Uniunii Europene. "A fost primul meu schimb de tineri după o multitudine de training-uri în cadrul programului Youth in Action (Tineret în Actiune) și va rămâne memorabil! O experiență unică de cunoaștere și practicare a culturilor despre care știam atît de puțin" relatează Cristina Turcu.

Georgia

Georgia

Georgia

Georgia

"Indiferent de diferențele culturale participanții au găsit multe lucruri în comun, cele mai importante fiind vîrsta și energia lor. Datorită implicării active și creative a fiecăruia, schimbul a fost o experiență dinamică, care a pus baza unor prietenii și colaborari promitățoare atît între indivizi cît și între organizații" concluzionează Natasha Onofrei.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.