Prima pagină / Locuri / Turism  /  Raiul Talmazei, un alt paradis pe o gură de rai

Raiul Talmazei, un alt paradis pe o gură de rai imprimare

O zonă cu lupi, căprioare, mistreţi, bâtlani, cocostârci negri și albi, raţe și gâștele sălbatice

27.02.2012  

În cursul inferior al Nistrului, în preajma satului Talmaza din raionul Ștefan Vodă, se află rezervaţia naturală Adana, în baza lacului cu același nume. Aceasta este un paradis al diferitelor vietăți, de la lipitori și șerpi până la bâtlani și căprioare.

Rezervaţia face parte din patrimoniul natural al Republicii Moldova și este inclusă în Convenţia Ramsar, acord ce cuprinde zonele umede de importanţă internaţională în care viețuiesc păsările acvatice.

Adana - braţul mort al Nistrului

Lacul Adana din sud-estul Republicii Moldova este o rămășiță a albiei vechi a râului Nistru și are forma literei V. Lacul are lungimea de 2,4 kilometri şi o lăţime de 100 de metri, fiind una dintre cele trei zone umede importante din Moldova.

Peninsula din interiorul rezervaţiei Adana, împădurită cu frasini, stejarii și sălcii, este un mediu prielnic atât pentru cuiburile de păsări, cât și pentru mamifere. Printre viețuitoarele care își au habitatul în Lunca Talmazei se numără lupii, căprioarele, mistreţii, bâtlanii, cocostârcii negri, cocostârcii albi, raţele și gâștele sălbatice. În ceea ce privește hidrofauna lacului, au fost înregistrate câte cinci specii de efemeride, lipitori și libelule, dar și 13 specii de moluște. Ecosistemul din această regiune a albiei Nistrului Vechi este izolat de civilizație și aici natura se află la ea acasă.

O bijuterie a turismului ecologic din Republica Moldova

Pentru a ajunge în inima rezervației, poți pluti cu luntrea pe un canal ce duce pe lângă barăcile străjerilor acestei zone și astfel te pomenești în mijlocul lacului. O dată ajunși în intimitatea naturii, zarva păsărilor cuprinde toată regiunea, semn că musafirii nu sunt bineveniţi. Includerea acestui obiectiv în traseele turistice de la noi ar putea fi fatală pentru rezervației, datorită turiștilor „civilizați" ce ar putea periclita acest ecosistem.

Din perspectiva turismului ecologic organizat, această zonă are sorți de izbândă, cu condiția ca vizitatorii să respecte anumite reguli specifice. Rezervația este ocrotită de către stat, iar specialiștii în studiul vânatului au grijă ca braconierii să nu pătrundă în rezervație: aici este paradisul păsărilor și jivinelor, dar și al drumeților care ajung în zonă. Întreaga întindere a bazinului Nistrului Inferior, dumbrava Talmazei, lacul Adana și alte minunății din regiune creează o atmosferă deosebită pentru toți prietenii naturii.

Turunciuc - alt loc de popas

Ceva mai sus de Rezervația Adana, râul Nistru se bifurcă şi spală insula Turunciuc pe ambele părți. În locul unde începe insula, un dig de pietre formează cascada Turunciuc, zonă preferată de pescarii din regiune. Adesea aici vin să se odihnească localnici de pe malul stâng al Nistrului, fiindcă aceștia ajung ușor cu barca din Cioburciul din regiunea de est a țării, în schimb băștinașii din Talmaza sau Cioburciul de pe malul drept au de făcut cale lungă prin hățișurile pădurii.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.