Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Film documentar „Europa care inspiră”: ROMÂNIA

Film documentar „Europa care inspiră”: ROMÂNIA imprimare

28.09.2015  

România este o ţară frumoasă şi unică. Aşa arată această ţară într-un top în care oamenii au spus cum este România într-un cuvânt.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

România este frumoasă şi unică. Şi sunt încă atâtea cuvinte pentru a o descrie.

Marea noastră descoperire a fost însă alta. 

În România oamenii pot să rămână acasă şi să facă ceva: pentru ei, pentru familiile lor, pentru satele şi oraşele româneşti. Sau pot pleca să muncească, cu drepturi depline, în Europa, unde sunt tot acasă.

După aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, schimbările pozitive de aici sunt vizibile, chiar dacă există şi oameni care spun că se putea mai mult.

O idee aplicată în practică poate schimba o întreagă comunitate. Un exemplu elocvent este localitatea Moinești, județul Bacău, unde visele devin realitate.

O localitate cu vreo 22 de mii de locuitori, vestită datorită lui Tristan Tzara, născut aici, iată că se afirmă şi cu multe alte reușite. Fondurile europene, care sunt gestionate la Moinesti, sunt utilizate pentru a crea confort, siguranță și încredere în viitor atât pentru locuitorii oraşului, cât şi pentru vizitatorii lui.

Viorel Ilie

„Primul proiect cu finanțare din fondurile rambursabile, a fost reabilitatea maternității Sptalului Municipal de Urgență, Moinești. A fost proiectul de început și proiectul prin care cu toții am învățat cum și ce trebuie făcut pentru a accesa fonduri”, afirmă Viorel ILIE, Primar de Moinești.

Aşezare străveche, atestată documentar încă de la 1437, Moineştiul are şi o istorie medicală îndelungată. Prima atestare documentară medicală de care dispunem până în momentul de față datează din 1873 și provine din Registrul Stării Civile, în care apare menționat: „Vasile Lupu din Comuna Valea Arinilor, mort in Spitalul din Moinești”, cităm de pe site-ul spitalului din Moineşti. 

Nu ştim cum a fost în secolul al 19, dar ce vedem acum la spitalul din Moinesti e demn de secolul 21. Puţine localităţi din Moldova, dar şi din întreaga Românie se pot mândri cu un asemenea spital. 

Oana Gaman

„Primul pas l-am făcut în 2002. Noi nu aveam Secție de Obstetrică-Ginecologie, am decis să înființăm această secție și astfel, după 30 de ani, s-a născut și la Moinești. În 2002 am accesat fondurile în valoare de 900 de mii de euro, care au constat în crearea spațiului pentru această secție, care să corespundă din toate punctele de vedere funcționale și dotarea secției cu echipamentele necesare”, spune Oana GAMAN, Director financiar. 

Se spune că succesul performanţelor se clădeşte pe stabilitate. La spitalul din Moineşte de mai mulţi ani munceşte cot la cot o echipă condusă de Dr Adrian Cotârleț, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă din Moinesti, aflat într-o deplasare de serviciu urgentă în momentul filmarilor.

Pentru îndeplinirea condiţiilor de transfer a pacientului critic s-a impus amenajarea unei platforme de aterizare pentru elicopterele SMURD, în curtea spitalului, astfel încât timpul de transfer al bolnavilor, din şi spre elicopter, să fie cât mai scurt cu putinţă, fără a pune în pericol viaţa pacientului.

Deşi se pare că are de toate, lista proiectelor de viitor e destul de mare, vor să se extindă, vor să fie dotaţi cu tehnologii performante şi să recruteze cadre medicale profesioniste. Mersul lucrurilor arată că la Moineşti toate se vor realiza foarte repede.

Centru monitorizare

Un alt proiect european care a oferit un plus de siguranţă locuitorilor oraşului este centrul de monitorizare video. 

Doru Florin

„Sistemul de monitorizare video din Moinești a fost instalat în anul 2013 și funcționează 24 de ore din 24. Sistemul de supraveghere are 63 de camere mobile și fixe, instalate pe raza orașului-municipiului Moinești”, zice Doru FLORIN, agent, poliția municipală Moinești.

De la un timp încoace camerele de supraveghere nu mai surprind nici un om al străzii. Nu mai sunt în Moineşti nici copii fără adăpost sau bătrâni fără îngrijire. Pentru aceste categorii de persoane a fost construit, tot din bani europeni, un centru de zi pentru copii, un centru de găzduire a oamenilor fără adăpost şi un azil pentru bătrâni. Toate într-o singura clădire, reutilizată în anul 2014.

Viorel Costea

„Este partea a unui proiect amplu cu fonduri europene. E un plan integrat de dezvoltare urbană, care a cuprins 4 proiecte, unul dintre acestea este construcția, reabilitarea unei clădiri vechi și construirea acestui centru de servicii sociale ”, mărturisește Viorel COSTEA, coordonator programe cultură, tineret și activități publice, primăria Moinești 

Recompensa pentru eforturile autorităţilor este satisfacţia beneficiarilor. O strângere de mână te face să înţelegi lucrurile realizate sunt făcute cu folos şi vor genera idei pentru un alt proiect. 

Pe langa Tzara lui DADA, cum este numit Moinestiul,  regiunea Moldovei are un potenţial turistic imens. Slănic Moldova face parte din destinaţiile preferate de cetăţenii moldoveni. Proiectele realizate cu fonduri europene pot fi întâlnite aici la tot pasul. Iar noi prezentăm un pionier în acest domeniu.

Constantin Popa este unul dintre primii care a beneficiat de fonduri europene și, probabil, este unul dintre cei care au realizat şi cele mai multe proiecte.

Pensiunea deschisă imediat după liberalizare economiei acum arată ca un mic imperiu. Un imperiu al familie Popa. Cu câteva locuri de cazare l-a început, acum pensiunea are câteva hectare, zeci de locuri de cazare, spatii pentru conferinţe, stadion, grădină, crescătorie de păsări si multe alte lucruri care au fost realizate din banii proprii, dar şi cu fonduri europene.

Tot ce se face se face pentru turist. Investiţiile europene au creat condiţii europene.

 Pentru turişti aici sunt crescute legume ecologice, se fac conserve din fructe şi legume din grădină, ouă, carne, lapte, totul e curat şi sănătos. 

Pâinea de la pensiune se coace la fabrica ce-i aparţine tot familie Popa. Iar cuptoarele, malaxoarele sunt cumpărate la pe bani europeni.

Felicia Pintilie, șef unitate, fabrica de pâine

O altă lucrare de-a familiei Popa este pensiunea de 4 stele Royal, construită şi amenajată la fel cu fonduri europene. Este administrată de feciorul Silviu.

Obiectivul lui Silviu este ca pensiunea să-i fie mereu plină, iar visul nostru este să ne mai întoarcem pe aceste locuri cu peisaje încântătoare pe care le pot oferi doar munţii, împreună cu oamenii activi, care vor şi pot schimba lucrurile în bine. Din Moldova turistică călătoria noastră continuă în Ardealul rural.

Comuna Batos, din judeţul Mureş, are în componenţa sa 4 sate –Batoş, Dedrad, Goreni şi Uila. Sunt aşezări tradiţionale ardelenesti. Daca te deplasezi dinspre orasul Regin ajungi mai intai in Dedrad, o localitate fondata de sasi. In 1944, odata cu inaintarea armatelor rusesti sasii si-au parasit casele si s-au refugiat in Germania. Romanii din satele din apropiere s-au aciuat in casele sasilor. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, unii si-au revendicat casele.

Primarul comunei Batosi Dumitru Cosoi, impreuna cu consilierii locali, au decis să cumpere de la fostul proprietar cea mai impunătoare cladire din sat. 

Au accesat fonduri europene pentru a reapra edificiul. Localnicii se bucura că din toamna copiii satului vor întra intr-o şcoală moderna. Ei ştiu: copiii lor beneficiază de acest lux gratie banilor europeni.

La o distanţă confortabilă cât ar asigura o linişte totală, în plin câmp, răsar după o cotitură câteva construcţii rustice. Este ferma lui Alexandru Andone. Ferma este un vis din tinereţe.

Când se gândea la aceasta afacere, familia Andone locuia la Targul Mures. Deveniseră orăşeni cu acte în regulă. Copiii au crescut, au terminat liceul din oraş şi Alexandru a înteles parcă dintr-o dată că ar vrea sa se întoarcă la sat. Soţia Olivia l-a înţeles cu greu.

Pe viitor ferma de familie va ramane tot in familie. Cand nu vor mai putea munci, o vor lasa mostenire nepoticai, spune Alexandru, pentru ca deocamdata ea se arata cea mai vrednica mostenitoare.

Oricum, România este o ţară care reuşeşte. O Românie surprinzătoare, o Românie pe care o înţelegem şi care ne inspiră.

O Românie europeană.       

Carton_final_filmRO

Acest video este realizat în cadrul proiectului „Europa care inspiră”, implementat de Asociaţia Obştească „URMA TA”, cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Est-Europene și FHI 360. Acest video este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, a Guvernului SUA, FHI 360 și/sau Fundaţiei Est-Europene.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.