Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Film documentar „Europa care inspiră”: POLONIA

Film documentar „Europa care inspiră”: POLONIA imprimare

02.10.2015  

Varşovia este capitala Poloniei, un stat cu o istorie impresionantă, cu numeroase monumente istorice și arhitecturale, înscrise în lista patrimoniului cultural mondial, cu tradiții păstrate de secole și cu un popor ospitalier. O Polonie incluzivă, o Polonie muncitoare, o Polonie europeană şi prosperă, care ne poate inspira.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Membră a Uniunii Europene din 2004, Polonia este un stat exemplu în ce priveşte absorbția fondurilor regionale. Secretul succesului este instruirea persoanelor care se ocupă de atragerea fondurilor europene. Iar aceste instruiri s-au desfăşurat cu mult înainte de integrarea europeană a Poloniei. 

Un alt factor de succes al proiectelor europene este lipsa corupţiei, spun polonezii. Astfel banii ajung direct la destinaţie, iar rezultatele sunt vizibile pentru toată lumea şi în toată ţara.

Strada Krakowskie Przedmiescie leagă Castelul Regal cu Parcul Ouzenki și a fost un loc perfect pentru a ridica palate aristocratice opulente, mai târziu urmate de clădiri publice, restaurante și hoteluri legendare. 

Polonia

Krakowskie Przedmieście este acum una dintre cele mai impresionante străzi din Varșovia, împodobită cu numeroase repere istorice. De-a lungul anilor, această arteră importantă a capitalei a pierdut strălucirea de altădată, devenind una obișnuită și oarecum neglijată.  

Este una din străzile cele mai solicitate de turiști, iar autoritățile au decis să o restaureze și să-i dea strălucirea pierdută cu anii. Modernizarea a avut loc în două etape: mai întâi partea de sud a străzii, în anii 2006-2007, iar cea de nord a fost renovată din august 2007 până în iulie 2008.

Partea de nord a fost transformată  într-o largă stradă pietonală, cu un drum îngust pe centru, unde au acces doar transportul public și taxiurile. 

Fondurile europene au fost utilizate aici la modernizarea pavajului, restaurarea fațadelor,  instalarea băncilor elegante, felinarelor, stațiilor moderne de autobuse, pilonilor publicitari, dar care armonizează perfect cu împrejurimile istorice. 

Strada Krakowskie Przedmieście a devenit acum din nou atât atracția principală a orașului, cât și un spaţiu pentru evenimente culturale, festivaluri, concerte și, de ce nu, proteste.

Polonia

Acest proiect de renovare a străzii principale a fost unul cheie în dezvoltarea turismului urban şi a atras şi alte proiecte de modernizare a străzilor adiacente. Pentru că într-o ţară europeană străzile şi drumurile sunt cele pe care vin investiţiile.

Dacă te aşezi pe o bancă și ea începe să cânte, înseamnă că ești în Varșovia. Băncile multimedia cântă la prima atingere. Cântă chiar dacă plouă. Iar atunci când îţi place Chopin, melodiile lui le poţi descărca pe telefonul tău mobil la capătul băncii. Şi dacă vrei să afli mai multe din viața genialului compozitor, harta de pe bancă îți arată drumul spre muzeul Chopin, un mare polonez şi un mare european.

Muzeul Frederyc Chopin se află în cochetul castel Ostrogski și a fost renovat cu fonduri europene. Inaugurarea a avut loc în 2010, anul Chopin, atunci când s-au împlinit 200 de ani de la naşterea celebrului compozitor polonez.

Paulina

„Muzeul Fryderyc Chopin este un loc excepţional pentru locuitorii Varșoviei, pentru polonezi, pentru străini. 

Fryderyc Chopin este o personalitate marcantă, unul dintre cei mai mari polonezi. Şi din acest motiv, muzeul este atât de important, căci cultivăm aici memoria celebrului nostru compatriot. În acest muzeu avem adunate cele mai multe exponate din toată lumea. Este un loc neobișnuit pentru că aici vin atât polonezi, varșovieni, cât și străini”, afirmă Paulina Pieńkowska, Animatoare expoziţie Muzeul Fryderyc Chopin.

Muzeul Frederyc Chopin a fost iniţiat de Institutul Frederic Chopin în 1934. Până la al doilea război mondial, colecţia număra doar 13 exponate, manuscrise și scrisori procurate de reprezentanţi de seama ai culturii poloneze de la rudele marelui compozitor. Acum muzeul găzduieşte peste 5 mii de exponate și este unul dintre cele mai moderne muzee biografice din lume. Este un exemplu de integrare a patrimoniului naţional în circuitul universal, prin valorificarea asistenţei europene.    

Polonia

„Muzeul a fost creat, în această formă, în anul 2010, atunci când sediul central a fost deschis la 1 martie. Şi nu a fost un an ales la întâmplare, ci se împlineau 200 de ani de la nașterea lui Fryderyk Chopin. De aici vine ideea de a lansa o nouă expoziție permanentă în acest muzeu. 

În Casa-muzeu vin foarte mulți oameni zilnic: 400-500 de persoane, astfel destul de mulți. Desigur că vara vizitatorii sunt mult mai mulți, iarnă însă sunt ceva mai puțini”, spune Paulina Pieńkowska, Animatoare expoziţie Muzeul Fryderyc Chopin.

Aici poţi să-l explorezi pe Chopin, marele polonez, marele european. Colecţia muzeului este expusă în 15 camere, de fapt, fiecare cameră e un mini muzeu. 

Polonia

„Am obținut un grant din parte Uniunii Europene de peste 30 milioane de zloți pentru renovarea acestui spaţiu. Pentru că muzeul înainte de anul 2010 era într-o stare deplorabilă. 

Ne aflăm aici pe malul Vistulei și aici curg râuri, la drept vorbind, imediat pe lângă muzeu și sub acesta. Așadar, o mare parte de aici era umedă și mlăștinoasă, pereții erau uzi. 

Desigur că acest loc de facto nu era potrivit pentru a fi muzeu. Tocmai datorită banilor din partea UE am reușit să renovăm clădirea muzeului. Datorită investițiilor europene avem 3 săli de muzeu. 

De asemenea, banii UE au contribuit la renovarea aspectului exterior al palatului. În plus, întreaga mare terasă se năruia totalmente, iar acum ea e frumoasă și renovată. Plus, toate exponatele din muzeu au fost la fel renovate datorită fondurilor UE”, zice Paulina Pieńkowska, Animatoare expoziţie Muzeul Frederyc Chopin.

Mijloacele audiovizuale interactive, alături de cele mai moderne monitoare, proiectoare şi difuzoare – toate împreună oferă posibilitate vizitatorilor să pătrundă în Universul Chopin. Orice ai atinge aici, îţi cântă sau îţi povesteşte în căști istoria vieţii, călătoriilor sau iubirilor lui Chopin. 

Mariusz

„În muzeu cel mai mult mi-au plăcut călătoriile lui Chopin în diferite locuri ale Europei. Aceasta m-a făcut foarte curios. În general, m-au intrigat relaţiile lui Chopin cu femeile, precum și prezentarea, întâi de toate, a evenimentelor istorice în documente originale.

Iar ceea ce este special în acest muzeu este caracterul compozitorului de om căruia îi place atmosfera casnică. Pot să-ți creezi o imagine a lui Fryderyk Chopin de om familist, cu excepţia caracterului său lumesc. Această amplasare din depărtare a lucrurilor respective a fost pentru mine impresionantă”, spune Mariusz Radka, vizitator.

Polonia

Deschiderea unui sertar cu manuscrise vechi generează povestea audio a partiturii, iar dacă întorci foaia din faţa pianului, se stinge lumina şi un pianist inexistent cântă muzica pe care ai ales-o. 

Iar dacă pui pe pian un caiet cu note muzicale, vor apărea pe degetele unui pianist care va interpreta cu virtuozitate lucrarea selectată.

La Muzeul Chopin totul este pentru copii. Este elementul de care ţin cont polonezii atunci când valorifică fondurile europene. 

Fostul birou al directorului muzeului a fost transformat, cu sprijinul european, într-o odaie multimedia pentru copii. Aici este prezentată pe înţelesul copiilor epoca în care a trăit și a creat marele compozitor. Notele muzicale tresar la fiecare atingere a ecranelor tactile, fiind însoțite de desene animate.

Polonia

„Cel mai important exponat din muzeu este pianul lui Fryderyk Chopin. E cel mai valoros, fiindcă vizitatorii pot să-l atingă la figurat pe Chopin. 

Chopin este idealizat în țara noastră, pentru că e un mare artist, însă noi ne străduim să arătăm lucrurile legate de natura sa umană, cum trăia obișnuit, cum muncea la fel de obișnuit, cum avea prieteni, etc. 

Iată întâi de toate acest pian. De asemenea, una dintre curiozități este bucla de păr a lui Chopin și copia măștii mortuare, ce ne oferă posibilitatea de a înţelege cum arăta compozitorul. 

În muzeu se află şi modelul mâinii lui Fryderyk Chopin, ceea ce este la fel de emoţionant. E posibil să vezi cum arată mâna lui care, precum cea a unui pianist, este foarte subțire și micuță. Plus la toate, în muzeul nostru aveți ocazia să ascultați toate creațiile lui Fryderyk Chopin. Uneori oamenii vin la noi doar pentru a asculta muzică. Poți să petreci timpul doar ascultând muzică 24 din 24 de ore”, povesește Paulina Pieńkowska, animatoare expoziţie Muzeul Fryderyc Chopin.

După câteva ore de acorduri romantice ale sonatelor , succedate de acordurile grave, venite din Nocturnele lui Chopin, te surprinzi la gândul că ai fost într-o lume în care au acces au doar aleșii. Dar nici pentru o clipă nu te-ai simţit un intrus, pentru că Chopin nu e doar al polonezilor, Chopin este al Europei, deci, al Universului. 

ŁÓDŹ

Din oraşul lui Chopin ne deplasăm în oraşul care a educat cei mai cunoscuţi regizori de film din Polonia: Roman Polanski, Andrzej Wajda, Krzysztof Kieślowski. Łódź este şi oraşul cu cea mai lungă stradă pietonală din Europa, care se întinde pe vreo 4 kilometri. Iar noi vom merge direct în cel mai mare parc urban din Europa, Parcul Łagiewnicki din Łódź, unde ne aşteptau poliţişti călare, parcă acum coborâţi de pe marele ecrane.

Renata

„Centrul de Management al Traseului pentru Călărie a fost creat ca un element al infrastructurii Traseului Turistic pentru călărie Łódź, fiind cel mai lung traseu turistic pentru călărie creat în Europa. Acesta este rezultatul realizării proiectului UE „Turismul în șa – Infrastructura Produsului Turistic Inovativ și Unic”, povestește Renata Lawin, Directoare, Departamentul cultură fizică, sport şi turism, Voievodatul Łodź.

Traseul de echitație din Łódź este un produs turistic unicat. Cu o lungime de peste 2 mii de kilometri, acesta este amenajat în bucle pe întâlneşti peste 1000 de obiective turistice.

Polonia

„Proiectul a fost realizat în anii 2010-2012, şi de atunci în pădurea Łagiewnicki funcționează Centrul de Management al Traseului pentru Călărie. Instituția are drept scop promovarea turismului călare ca o formă a turismului activ, formă pe care dorim să o promovăm printre turiștii voievodatului nostru. În primul rând, lucrul nostru se bazează pe promovarea produselor oferite de traseul turistic pentru călărie. Conlucrăm cu aproape 200 centre de călărie care se află în Łódź pe traseul turistic pentru călărie”, afirmă Renata Lawin, Directoare, Departamentul cultură fizică, sport şi turism, Voievodatul Łodź.

Centrele de management de pe traseul turistic oferă nu doar informații pentru turiști, dar dețin şi așa-numitele hoteluri pentru cai, săli de conferințe, parcări, cursuri de echitație. Fiecare centru are acces la internet, telefon, un încărcător universal și un calculator cu imprimantă. Orice turist poate printa aici hărți exacte pe secțiuni sau poate descărca gratuit traseul pe dispozitivul mobil. 
Polonia

„Situația s-a îmbunătățit în doi ani, în trecut turiști fiind mai puțini. Acum tendința este de creştere și turismul călare s-a dezvoltat mult, la fel și perfecționarea cadrelor. Cândva aceștia aveau un acces limitat la cai și la informaţiile despre aceștia. Acum infrastructura permite să-i învățăm pe acei oameni să călărească. Prin urmare, turiști sunt tot mai mulți. Până acum, 190. 000 de turiști au beneficiat de traseul turistic pentru călărie”, spune Janusz Andrzejewski, proprietar de stat al grajdului și al centrului de agrement.

Traseul este destinat nu doar turiştilor-călăreți. O plimbare prin parc poate fi făcută cu bicicleta sau pe jos, unele porţiuni pot fi traversate cu barca sau înot. Traseul este marcat și echipat cu o mulțime de panouri informative, hărți și indicatoare. Totul s-a făcut pentru siguranța turistului. Fondurile europene au fost investite și în tehnologii moderne, care la fel contribuie la securitatea turistului. Sistemul de supraveghere este o inovație în domeniul turistic.

Polonia

„O altă calitate importantă a acestui proiect a fost inovația. Putem să ne lăudăm un număr foarte mare al împrumuturilor dispozitivelor mobile care sunt amplasate în Punctele de Informare și Localizare Turistică. Aparatele de navigație sunt la dispoziția turiștilor călare și a altor turiști care ar vrea gratis să se folosească de acestea. Aceste aparate de navigație conțin o aplicație cu harta drumului turistic pentru călărie datorită căreia turistul știe mereu unde se află, se poate folosi de baza de informații care se găsește în aplicație și poate crea un nou traseu”, zice Renata Lawin, Directoare, Departamentul cultură fizică, sport şi turism, Voievodatul Łodź.

Janusz

„Des utilizez aparatul de navigație. În primul rând, pentru că e bine utilat, în al doilea rând, pentru că ne conduce prin cele mai interesante locuri, regiuni din împrejurimi. Prin urmare călărim și vizităm locuri deosebite din această regiune”, spune Janusz Pokrywa, antreprenor.

„Un alt dispozitiv pe care putem să-l oferim gratuit turiștilor este „GPS Tracker”, care permite monitorizarea locației turiștilor pe traseu. 

Aparatul este în deosebi util dacă persoana întâmpină în calea sa vreo primejdie, pentru că acesta permite transmiterea semnalului SOS, iar noi primim informații despre localizarea turistului. Astfel putem imediat anunța serviciile de salvare despre incidentul produs”, afirmă Renata Lawin, Directoare, Departamentul cultură fizică, sport şi turism, Voievodatul Łodź.

Zbigniew

„Secția Pedestră a Poliției Municipale patrulează întreaga pădure Łagiewnicki. Acolo unde există traseul turistic călare, noi patrulăm o parte din acesta. Conlucrăm cu centrul, dacă se întâmplă ceva pe traseu, dacă turistul dispare sau dacă cineva are nevoie de ajutor. Suntem des aici, acordăm ajutor sau pur și simplu suntem aici pentru siguranță”, mărturisește Zbigniew Kamiński, Secţia Patrulare Pedestră a Poliţiei din Łódź.

„Unele dintre element ale infrastructurii drumului turistic din Łódź sunt locurile de parcare pentru turiști și pentru cai. Acestea se află, în special, în spaţii atractive, precum păduri, iar în Centrul de Management al Traseului pentru Călărie la fel se găsește un asemenea loc. Sunt aici grajduri pentru cei care doresc să se odihnească pe traseu, mașini pentru transportul cailor. Aici se pot odihni, pot face gril. Sunt 21 astfel de locuri create în cadrul proiectului”, zice Renata Lawin, Directoare, Departamentul cultură fizică, sport şi turism, Voievodatul Łodź.

Siguranță și confort, dar să nu lipsească nici aventura: sunt lucrurile pe care și le doresc cei mai mulți turiști, iar Traseul de echitație din Łódź le asigură pe toate. Și aceste obiective au fost realizate cu fonduri europene.

De la Lodz mergem la Koszecin. Alta dată acest drum se parcurgea în peste trei ore. Acum l-am parcurs în mai puţin de două. Şi asta datorită drumurilor construite în ultimii ani. Orice polonez care este întrebat: „Ce s-a schimbat de când Polonia a aderat la Uniunea Europeana?”, îţi va răspunde fără ezitare: „În primul rând, drumurile”. Şi asta nu spun drumarii, dar şi medicii.

Anna_Golas

„Foarte tare s-a schimbat. Schimbările se observă atunci când privim drumurile și autostrăzile pe care le avem acum în Polonia şi pe care în trecut nu le aveam. Recent m-am gândit că este de neconceput câte autostrăzi avusem înainte și cum s-a ușurat viața polonezilor datorită lor”, spune Anna Gołaś, fizioterapeut.

Următoarea destinaţie a călătoriei noastre în Polonia europeană este Centrul Educaţional Regional din Koszecin, voevodatul Silezia.

Koszęcin este una dintre cele mai pitorești localități rurale din comitatul Lubliniec, voevodatul Silezia. Situat în mijlocul pădurii, dosit de poluarea industrială, Koszecin atrage un număr impunător de vizitatori. Numărul lor a crescut considerabil după renovarea Centrului Cultural din Koszęcin, realizată din fonduri europene.

Înconjurat de un parc in stil englezesc din secolul al 19-lea, Palatul din Koszęcin este unul dintre cele mai mari palate neoclasice din Polonia. Construit în secolul al 16-lea, a fost abandonat în 1945. Din 1953 acest palat este supranumit și casa Ansamblului de cântece şi dansuri „Śląsk”, fondat de Stanislaw Hadyna.

Polonia

„Ansamblul de cântece și dansuri „Śląsk” este o instituție cu o vârstă de 62 ani. E un ansamblu care a fost creat la inițiativa lui Stanisław Hadyna și Elwirei Kamińska, doi mari creatori ai ansamblului care au decis să pună bazele unui astfel de colectiv cu peste şase decenii urmă. 

În prezent ansamblul include 270 de persoane, dintre care jumătate sunt artiștii și cei care fac parte din domeniul artei. Cealaltă jumătate o reprezintă cei din administrație. Ansamblul de cântece și dansuri „Śląsk” este o instituție modernă, iar renovările de aici se văd cu ochiul liber. Eforturile noastre de acum se referă la valorificarea banilor pentru renovarea obiectivului, motiv pentru care ne bucurăm foarte tare. Pentru că în prezent putem realiza o mulțime de activități, atât artistice, cât și legate de cultură, educație și turism”, povestește Zbigniew Cerniak, Directorul  Ansamblului de cântece şi dansuri „Śląsk”, fondat de Stanisław Hadyna.

La început, Ansamblul „Śląsk” avea menirea de promovare a tradiţiilor populare din Silezia Superioară. Dar foarte repede ansamblul de cântece şi dansuri populare de aici a devenit unul dintre cele mai renumite colective din Polonia şi, cu timpul, a inclus în repertoriu folclor din toate regiunile poloneze. 

„Śląsk” a fost şi primul colectiv artistic din Polonia care a evoluat în Statele Unite în perioada comunistă. În cei 62 de ani de activitate, ansamblul a avut peste 6 mii de spectacole şi a adunat în 50 de ţări aproximativ 20 de milioane de spectatori: aproape o jumătate de Polonie. Şi are intenţia să adune în următorii ani cealaltă jumătate de Polonie. 

În ultimii ani ansamblul merge prin lume cu un program de cântece şi dansuri populare din mai multe ţări europene, numit „În Europa, cu Śląsk”.

Până în 1998, palatul care găzduieşte ansamblul era închis pentru publicul larg. Doar membrii ansamblului aveau acces. Imens pe din afară, în interior palatul era folosit doar cu 10 la sută. Celelalte spaţii erau impracticabile. După renovare – cu fonduri europene – „cele mai mari pe care le-am primit vreodată” – spune directorul Palatul şi-a recăpătat aspectul de alta dată.

„În cadrul proiectului de restaurare complexului palatului și parcului din Koszęcin, am restaurat în întregime palatul și terenul aferent de 12 hectare. Acum ne aflăm în fața intrării principale a Palatului, care a fost deschisă după restaurare în conformitate cu planul de temelie dinaintea războiului. Deci, înainte de reconstrucţie, această intrare nu pur şi simplu nu funcționa. Mai departe e holul intrării și următoarea parte a palatului”, spune Mariusz Żużel, coordonator de proiect.

Acum vizitatorii Centrului Educaţional Regional din Koszęcin pot vedea cum arata altădată Camera Verde, Camera de Coral sau Camera cu şemineu, transformată într-o impunătoare sală de mese. Restauratorii au păstrat elementele și designul original.

După restaurarea Palatului, cele peste 20 de mii de costume naţionale nu mai stau înghesuite în dulapuri, ci au o atribuită o sală de costume cu toate condiţiile. Acum şi fiecare artist are propria boxa.

Janina Bekse lucrează de peste 30 de ani garderobieră şi este omul cel mai potrivit să povestească despre schimbările uriaşe prin care au trecut artiştii şi costumele lor.

Janina

„Acum, când există un departament de costume, ne ocupăm aici de costume. Le aranjăm pentru concerte, pentru că acestea sunt foarte multe și la fiecare concert artistul are nevoie de un alt costum. Aranjăm costumele şi verificăm toate accesoriile pentru concert. 

În general, pentru fiecare spectacol costumele trebuie să fie din nou periate. Cu aceste ocazii, uneori ajutăm doamnele să se îmbrace, fiindcă timpul pentru schimbarea hainelor este foarte puțin. Fiecare artist are un asemenea dulăpior, aici are totul aranjat şi împreună cu fiecare costum din dulapuri intră întregul set de haine şi accesorii”, zice Janina Bekse, garderobieră.

O aripă a palatului e destinată vizitatorilor. Iar camerele de hotel sunt dotate cu mobilier şi tehnică modernă. Există şi odăi la parter, fără praguri, adaptate pentru persoanele cu dizabilitaţi.

Abţibildurile confirmă că totul aici a fost renovat cu sprijinul Uniunii Europene. 

„Resursele pentru reconstrucția obiectivului sunt obţinute în cadrul Programului Operațional de Infrastructură și Mediu. Nu a fost destul de ușor, este clar. Desigur  că a fost necesară o bună pregătire. 

În primul rând, era nevoie de un proiect, de o idee pentru instituție și tot ce mai era necesar în cadrul priorităților. Fireşte că toate acestea au fost făcute prin participarea la concurs. A fost necesar ca ansamblul să participe în mod normal la concurs. Un concurs în care ne-am calificat în ultimul moment ca potențial beneficiar care va folosi util fondurile europene. 

Merită să menționez că în procesul de accesare a fondurilor europene trebuie, de asemenea, să aveți o contribuție proprie. În cazul nostru, contribuția a fost oferită de către mareșalul voievodatului Silezia. 

În această categorie, suma în zloți , fără această contribuţie, a fost de 25 milioane,  banii trimiși prin Ministerul Culturii de către Uniunea Europeană. Iar restul de 15 milioane a fost contribuția proprie a voievodatului Silezia. 

Precum am spus anterior, nu este ușor, cu toate acestea, îi îndemn pe toți cei care au o idee la un astfel de tip de instituție, asemănător cu a noastră, să înceapă să participe în aceste concursuri, pentru că asta oferă multe posibilități de restaurare a instituției, atât în ceea ce privește infrastructura, cât și activitatea substanțială. Noi aici am reușit foarte bine și suntem foarte mulțumiți în această privință”, spune Zbigniew Cerniak, Directorul  Ansamblului de cântece şi dansuri „Śląsk”, fondat de Stanisław Hadyna.

La fel, cu sprijin european a fost dotat şi cabinetul medical. Ana Gołaś este fizioterapeutul Centrului şi lucrează aici de peste 15 ani. Aderarea Poloniei la Uniunea Europeana i-a adus nu doar un salariu mai mare, dar şi condiţii de muncă mult mai bune.

„Consider că standardul vieţii în Polonia s-a ridicat mult. Observ aceasta și după veniturile mele de acum 10 ani, ceea ce demonstrează cât de mult s-au îmbunătăţit lucrurile. Polonia este deschisă spre orice, spre diverse programe, spre fonduri UE, spre programe de formare a lucrătorilor, deci e posibil să te folosești de toate acestea. 

Mulți oameni profită de stagiile europene și de alte oportunităţi. Deci, e un lucru bun, deoarece mulți tineri terapeuți se pot pregăti suplimentar. Studiile universitare nu sunt totul, urmează să mergi la diverse cursuri de specialitate și astfel poți obține acești bani din partea UE. Prin urmare, este precum o pistă pentru cei care nu au banii proprii pentru ca aceştia să se poată instrui”, afirmă Anna Gołaś, fizioterapeut 

Astăzi Centrul Educaţional din Koszęcin găzduieşte nu doar ansamblul de dansuri şi cântece populare, dar o orchestră simfonică... şi un cor...

Dariusz_Zaczek

„Da, multe lucruri s-au schimbat. Referitor la centrul în care sunteți, puteți să observăm asta. Sunteți aici prima dată, cu siguranță că nu ați fost. 

Înainte aici totul era altfel, acum totul este reconstruit. Domeniul este complet nou,  palatul fiind în întregime renovat, la fel și întreaga curte. Întregul complex al palatului și al parcului a obţinut o nouă înfățişare. Este o schimbare puternică în spatele căreia se află o finanţare semnificativă din partea Uniunii Europene. Deci, consider că aici s-a creat un centru cultural în Polonia de sud le lângă care nu poți trece indiferent. O mulțime de oameni din diferite regiuni ale Poloniei vin și îşi perfecționează măiestria aici”, spune Dariusz Żaczek, corist.

Pare incredibil ca într-o localitate cu ceva mai mult de 10 mii de locuitori, să activeze un cor, o orchestră simfonică şi un ansamblu de cântece şi dansuri populare care mereu se află în turnee peste hotare. Complexul include şi blocuri de apartamente pentru artiştii şi personalul nelocalnic. 

Pentru ansamblul „Śląsk” modernizarea a mai însemnat şi crearea unui centru de instruire pentru profesori, ateliere de lucru pentru copii de toate vârstele, şcoala de vară de dans modern. După renovare, Centrul Educațional a devenit un loc de întâlnire pentru un concert, spectacol de muzică sau de teatru.

Tomasz_Ziemikowski

„Vreau să subliniez că după intrarea Poloniei în Uniunea Europeană foarte multe s-au schimbat. Mergem în toată țara cu concerte și vedem că s-au construit noi săli de spectacole. Sunt arene, se construiesc noi drumuri. Aceste schimbări se observă în fiecare an şi cu trecerea timpului sunt tot mai multe. 

În fiecare an în localități tot mai mici sunt create şi renovate centrele localităţilor, drumuri noi, clădiri noi. Oamenii la început erau îngrijoraţi că după intrarea în UE va trebui să plătim bani și nu vom avea nimic din aceasta. Însă realitatea ne-a demonstrat contrariul. Frica de faptul că aderarea la UE va amenința cultura noastră s-a dovedit a fi falsă. Uniunea Europeană este un spaţiu care unește diverse popoare și fiecare poate să se îngrijească de cultura sa, poate arăta ceea ce este mai important și mai interesant pentru popor. 

De aceea Ansamblului de cântece și dans „Śląsk” a beneficiat de fondurile europene. Am renovat întreg complexul, am renovat parcul. De asemenea, datorită fondurilor UE, putem concerta atât în Polonia, cât și în străinătate. Şi în acelaşi timp, beneficiem de bani de la Minister și de la voievodatul nostru pentru organizarea concertelor și a turneelor, spune Tomasz Ziemikowski, Director adjunct al Ansamblului de cântece și dans „Śląsk”.

Deşi au cutreierat toată lumea, cei din ansamblul „Śląsk” nu au fost niciodată la Chişinău. Ştiu multe despre Moldova şi speră că foarte curând vor putea evolua şi în faţa publicului de la Chişinău. Până atunci însă au un mesaj de sprijin pentru vocaţia europeană a Republicii Moldova.

Zbigniew

„Consider că Moldova este cu adevărat o parte a Europei. Cu siguranță, e la fel ca și Polonia care, înainte de aderarea la UE, la fel era parte a Europei. Sunt convins că Moldova va intra în Uniunea Europeană, ceea ce consider că se va întâmpla foarte curând. 

Știu că sunteţi un popor harnic, un popor ambițios și sunt convins că prin muncă și ambiție Moldova este în stare să facă multe, deci să adere la Uniunea Europeană într-un termen destul de scurt. 

Sunt convins de aceasta, cu atât mai mult cu cât Moldova deja se învecinează cu o țară a UE. Țara are posibilitatea de a vedea cum se schimbă vecinii, cum se schimbă întreaga Uniune. Și la sigur v-aș sfătui una: determinare în direcția respectivă, mult lucru, multă pasiune și o gândire pozitivă absolută în contextul Uniunii Europene. Sunt convins că Republica Moldova în scurt timp va intra în Uniunea Europeană”, afirmă Zbigniew Cerniak, Directorul  Ansamblului de cântece şi dansuri „Śląsk”, fondat de Stanisław Hadyna.

Polonia a trecut uşor prin criza economică globală ce a afectat continentul european, mai ales datorită faptului că ţara a investit în cultură şi în sistemul educațional. Și acum fondurile europene sunt, în mare parte, direcţionate spre aceste sectoare. 

Un exemplu elocvent e cel al orașului Opole, centrul administrativ al voievodatului cu acelaşi nume și unul dintre cele mai vechi orașe poloneze. Opole este oraşul care a doar în anul 2013 a implementat 379 de proiecte, cu o valoare totală a 1 128 de milioane zloţi, ceea ce înseamnă aproximativ 300 de milioane de Euro. Iar schimbările în bine se văd şi de jos, şi de la înălţime

Magdalena_Szydlowska

„De 10 ani, de când am aderat la Uniunea Europeană, departamentul nostru se ocupă de realizarea proiectelor europene şi avem mai multe reuşite în acest sens. Orașul înflorește, devine mai frumos, apar noi obiective finanțate de UE: infrastructură sportivă, expozițională, reconstrucția drumurilor, podurilor și a viaductelor, obiective de cultură, de exemplu, renovarea și reparația Filarmonicii din Opole și a Amfiteatrului cu o vechime de 1000 de ani, precum și construcția Bibliotecii Publice Municipale. 

De asemenea, există proiecte numite „moi”, proiecte adresate oamenilor, proiecte de educație a copiilor, de educație preșcolară, a elevilor din școlile primare, gimnazii, liceul și a studenților. Deci, avem întreaga gamă de proiecte pe care le-am realizat, le realizăm și le vom realiza în continuare.

Modernă şi frumoasă, utilă şi atractivă sunt calificativele care descriu cel mai bine Biblioteca Publică din Opole, care a beneficiat de fonduri europene pentru renovare”, zice Magdalena Szydłowska, Şefa Departamentului de monitorizare a proiectelor europene, primăria Opole.

Aspect original, arhitectură modernă, investiţii de 15 milioane de zloţi: toate acestea fac atractivă Biblioteca Publică Municipală din Opole, astfel încât practic fiecare al zecelea locuitor al oraşului este cititorul acestei biblioteci. Directoarea Elżbieta Kampa explică cum s-au întâmplat toate acestea şi ce i-a inspirat. 

Elzbieta_Kampa

„Biblioteca s-a schimbat în mod crucial. Întâi de toate, nu aveam spațiu suficient, dispuneam de o încăpere strâmtă în care era dificil să treci printre rafturi. Nu exista o bibliotecă centrală. Din acest motiv, am depus depuneam eforturi ca să creăm acest spaţiu. Nu era vorba de confortul nostru propriu, ci al cititorilor.

În acest an biblioteca a fost vizitată de 10 000 de cititori. Comparând această cifră cu numărul populaţiei oraşului Opole de 128 000 de locuitori, considerăm că este un număr impunător. Această tendință se păstrează până astăzi. 

Toată biblioteca este computerizată și folosește noile tehnologii. Fiecare carte conține un cip. Aceasta este protejată de cipul electronic și de porțile care semnalizează dacă vreo carte nu a fost împrumutată de la bibliotecă. Bibliotecarii sunt mereu gata să discute și să ajute cititorii. Cu toate acestea, avem un aparat numit „selfcheck” care permite împrumutul cărţilor de sine stătător”, afirmă Elżbieta Kampa, Directoarea Bibliotecii Municipale „Ioan Paul al II-lea”, Opole.

Un angajat al bibliotecii din Opole demonstrează funcţionalitatea acestui sistem.

Polonia

„Vreau să vă demonstrez aparatul nostru din bibliotecă care se numește „selfcheck” și este utilizat pentru împrumutul de sine stătător al cărților. Avem aici un cip, un cod de bare pe care îl posedă fiecare cititor. Deschide contul său. Se deschide contul  bibliotecarului, locul cărții şi reiese că cititorul are acces la detalii despre carte, informaţia inclusă în cipul dat. Datorită acestuia se știe pe al cărui cont este în prezent această carte. Apăsăm butonul: „Împrumută”. Și cartea automat trece pe contul nostru, vedem și data întoarcerii. După ce luăm cartea de aici, apăsăm: „Închide”. E posibil să alegi limba: poloneză, engleză și germană”, Wojtek Mieczysławski, angajat al bibliotecii.

Wojtek

În cadrul bibliotecii a fost creată sala de lectură computerizată și sala multimedia, unde pot fi împrumutate filmele care s-au bucurat de mare popularitate. Selectăm filmele după criterii precum: cele care au obţinut premii, cele care o valoare pentru cultură şi sunt aici filme din diverse țări. Avem multe cărți audio care se bucură de o popularitate tot mai mare. Avem, desigur, și cărți tradiționale, la fel și în format audio și electronic”, zice Elżbieta Kampa, Directoarea Bibliotecii Municipale „Ioan Paul al II-lea”, Opole.

Şi cine altcineva pot vorbi mai bine despre o bibliotecă decât cititorii săi.

Biblioteca Municipală din Opole oferă servicii pentru toate vârstele. Dar cea mai spectaculoasă şi atractivă este oferta specială pentru copii, fapt confirmat și de premiul obținut în Campania Naționala „Toată Polonia citeşte copiilor”.

Interiorul bibliotecii este funcțional, spaţios și aerisit. Metalul şi sticla creează o atmosferă incredibil de prietenoasă. 

Toate sălile sunt dotate cu tehnologii de ultimă oră. Dacă sunt vizitatorii care nu le pot utiliza, personalul este dispus mereu să ofere un sfat, ajutorul necesar sau o recomandare de lectură. Biblioteca din Opole are chiar şi animatori ai atelierelor de lectură, iar Lena este unul dintre ei.

Este un loc unde se întâlnesc prietenii: aşa este caracterizată Biblioteca Publică Municipală din Opole. De fapt, oraşul Opole, campion la atragerea fondurilor europene, este un loc unde se întâlnesc prietenii. Sceptici la început, acum toţi locuitorii orașului se bucură de spaţiul de linişte, siguranţă şi confort pe care l-au creat împreună cu autoritățile locale şi cu suportul financiar al Uniunii Europene.

„La început, locuitorii orașului priveau cu neîncredere și nesiguranță planurile noastre. Ne aflăm acum lângă canalul care este unul dintre elementele unui grandios proiect de infrastructură. Am reconstruit nu numai malurile canalului, am deschis și piste pentru bicicliști, am inaugurat plaja municipală. Am modernizat parcul. De asemenea, am dorit să creăm un oraș deasupra râului Odra pentru ca locuitorii să petreacă mai mult timp lângă apă, în aer liber.

Îi încurajez pe toți cetățenii Moldovei să beneficieze cât mai activ de fondurile europene. În același timp, menționez că proiectele nu sunt simple, iar banii nu sunt ușori. Procesul de scriere a unui proiect și obținerea finanțării este doar începutul succesului. E nevoie de o realizare competentă, fără probleme, ca apoi acesta să aibă un feedback pozitiv din partea locuitorilor, pentru a se merita realizarea acestuia, a se merita timpul, energia, angajamentul și banii pentru realizarea proiectului. Căci, nu ascund, datorită acestor proiecte orașul nostru se dezvoltă”, spune Magdalena Szydłowska, Şefa Departamentului de monitorizare a proiectelor europene, primăria Opole.

Bohnia

Polonia este frumoasă nu doar la suprafață, ci si în subteran. Zeci de trasee turistice subterane au fost amenajate sau reabilitate cu fonduri europene. Noi am ales să vă prezentăm una dintre cele mai vechi mine de sare din lume și cea mai veche din Polonia și Europa, astăzi un cunoscut obiectiv turistic din Polonia, care se află în una dintre cele mai vechi localități din voievodatul Polonia Mică, Bochnia.

„Promovarea turismului în mina de sare din Bochnia a început în 1995, odată cu deschiderea Centrului Balnear al minei de sare Bochnia. Acest centru îşi dezvoltă serviciile de turismului, bazate pe mina de sare Bochnia, care e unul dintre cele mai importante monumente istorice. Poate prea puțin promovat la început, dar dezvoltându-se dinamic în decursul anilor. 

În 2007-2008 a apărut ideea de a crea ceva nou. Căutam un mod atractiv de a prezenta mina de sare, care în sine este deosebit de atractivă. Expoziția multimedia pe care am creat-o datorită fondurilor europene, ne-a permis s-o dezvăluim vizitatorilor dintr-un alt unghi de vedere”, povestește Wojciech Martyka, Director financiar, Mina de sare din Bochnia.   

Datorită tehnicii multimedia, am reușit, credem, să redăm istoria minei de sare din Bochnia, o istorie de multe secole, prin intermediul monitoarelor și a proiectoarelor. Folosind lumini, voce, sunet, ne străduim să prezentăm istoria într-o altă dimensiune. Această mină de sare a renăscut. Mina este gazda unor personaje istorice, precum negustori, regi, mineri. Am prezentat astfel cum era dobândită sarea în aceste secole.

Pentru a ajunge în galeriile săpate timp de 8 secole , sigur că ai nevoie de un ghid. La o adâncime de peste 200 de metri, este greu să te descurci singur. Faceți cunoștință: el este Lucjan Lysik, ghidul nostru, care a muncit în mină peste 30 de ani, mai întâi ca miner, iar apoi ca ghid.

Personajele istorice care apar în imagini tridimensionale te deplasează în timp, povestind despre fapte de acum 8 secole. Monitoarele reacţionează la mişcare, iar atunci când te opreşti în fata lor, un personaj virtual vine să-şi povestească ceva. 

„Această frumoasă expoziție multimedia a fost realizată datorită fondurilor Uniunii Europene, dedicate acestui minunat proiect, care a demonstrat că o imagine spune mai mult decât cuvintele când vizitezi o mină de sare”, spune Lucjan Lysik, ghidul Minei de sare din Bohnia

La fel prin intermediul imaginilor este prezentat şi procesul de ridicare a sării la suprafaţă, cu ajutorul cailor.

Apropo, despre cai... Ultimul cal din mină a fost ridicat în anii 50.

„Calului i se punea un „instrument anti-stres” – un sac pe cap. Aici caii nu se îmbolnăveau.

Acum sub pământ circulă trenuri, care transportă turişti, pentru că sare nu se mai extrage din 1996”, zice Lucjan Lysik, ghidul Minei de sare din Bohnia. 

Lucjan

„Cu un așa bolovan de sare puteai cumpăra un sat mare cu toți locuitorii săi, câmpurile, pădurile, luncile și toate animalele. Toate, cu doar un bolovan de sare. Sarea era numită aurul alb, pentru că era aproape la fel de scumpă ca și aurul. Preţurile joase pe piaţa mondială au provocat stoparea exploatării comerciale a minei. Acum este utilizată doar în scopuri turistice și de tratament”, Lucjan Lysik, ghidul Minei de sare din Bohnia.

Atracțiile minei includ zeci de statui, trei capele și o întreagă catedrală, care au fost sculptate în sare de mineri. Simpaticul nostru ghid spune că aici se află singura biserică din lume prin care trece un tren.

Salina a fost vizitată în diferite timpuri de mari polonezi şi mari europeni: Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe,  Fryderyk Chopin, Dmitri Mendeleev,  Karol Wojtyła (mai târziu Papa Ioan Paul al II-lea). 

După o călătorie în timp pe un traseu de circa 3 kilometri, pe unde pe jos, pe unde cu trenul, iar pe alocuri şi cu barca, ghidul nostru ne-a dăruit câte o bucată de sare veche de câteva milioane de ani și ne-a invitat să venim şi cu alte ocazii. 

„Această sare care ne înconjoară are aproape 14 milioane de ani și nu are termen de valabilitate, continuă să fie bună pentru consum. Pare a fi murdară, cenușie. Atunci, ne întrebăm, cum din așa sare murdară să obținem sare albă? E de ajuns să o mărunțești. Nu contează cum a fost înainte butoiașul de sare, în orice caz va fi albă. Vă voi demonstra asta. Voi lovi de câteva ori de un metal. Priviți! Avem sare albă gata pentru consum”, spune Lucjan Lysik, ghidul Minei de sare din Bohnia.

„Fără îndoială, realizarea acestei investiții a avut scopul de a păstra mai întâi locurile de muncă și de a crea altele noi. Este rezultatul direct al acestei investiţii. În afacerea noastră lucrează ghizi și oameni care încurajează turismul pe scară diferită. Avem speranța că această acțiune va continua în anii următori și va crește atractivitatea minei de sare din Bochnia și a interesului manifestat față de ea”, spune Wojciech Martyka, Director financiar, Mina de sare din Bochnia.

Cracovia, Krakow

Cracovia este un oraş muzeu, având și titlul de capitală culturală a Poloniei, iar în anul 2000 Uniunea Europeană oraşul a fost desemnat Capitala Europeană a Culturii. 

Cracovia, capitala medievală a Poloniei, este o mare atracție atât pentru turiștii din țară, cât și pentru cei de peste hotare. Aici vin peste 7 milioane de vizitatori pe an. E greu să povesteşti despre toate atracțiile orașului. Sunt foarte multe și o mare parte dintre ele au fost restaurate cu fonduri europene. Un proiect inovator, finanțat cu bani europeni, este Calea regală din Cracovia pentru turiştii cu necesități speciale. 

„Ideea creării unui astfel de traseu a fost încercarea de a arăta orașul într-un alt mod, diferit de cel al traseurilor create deja. De asemenea, pentru că persoanele cu dizabilități doresc să viziteze orașul, însă nu pot intra în fiecare clădire din cauza construcțiilor. Fizic nu pot intra în fiecare loc. Nu fiecare spaţiu sau monument pot să-l vadă cum arată. E un fel de machetă accesibilă pentru fiecare din orice parte și oferă posibilitate turistului de a descoperi ceea ce îl interesează. Aceasta a fost una dintre idei. A doua a fost foarte simplă. Să oferim o imagine a Cracoviei pentru persoanele nevăzătoare într-un mod mai vizibil. Era o necesitate ca persoanele cu dizabilități să poată vedea orașul”, afirmă Jakub Słatyński, Coordonator de proiect, Municipalitatea Cracovia

Jakub

„Proiectul include amplasarea a 12 machete din bronz, care reprezintă cele mai importante atracții turistice din Cracovia din punct de vedere al istoriei și culturii. Machetele sunt create din bronz. O parte din ele sunt situate pe teren, altele sunt pe fațada clădirilor. Machetele sunt făcute în așa fel ca să permită persoanelor cu dizabilități  posibilitatea de a vedea cum arătau acestea în trecut și cum arată astăzi. Fiecare machetă are inscripții în două limbi: în poloneză și engleză. De asemenea, inscripțiile sunt scrise în două limbi cu alfabetul Braille, ceea ce le permite persoanelor nevăzătoare să se apropie şi să citească informațiile despre obiect, la ce se referă macheta și prin intermediul atingerilor să recunoască obiectul turistic.

Aceste machete au şi un mesaj vocal, care îl putem activa cu ajutorul unor aplicații pe telefonul mobil. În plus la cititul în alfabetul Braille, persoana nevăzătoare poate să asculte și să afle mai multe referitor la obiectivul turistic din machetă. Aceste machete urmează una după alta şi conduc persoana cu dizabilităţi pe întregul traseu turistic. În plus, machetele sunt remarcabile pentru turiști, fiindcă sunt amplasate la o înălțime care permite apropierea în scaunul cu rotile. Sunt, de asemenea, o atracție și pentru ceilalţi turiști. Fiecare se poate apropia, vedea cum arată, de exemplu, această biserică catolică în dimensiunile reale, apoi o vede cum arată într-adevăr în detalii. O poate privi și atinge. Este o lecție perfectă de istorie pentru toți, nu doar pentru turiștii cu dizabilități, ci și pentru toți cei care vizitează orașul nostru”, spune Jakub Słatyński, Coordonator de proiect, Municipalitatea Cracovia.

Acest drum turistic nu e ceva ce schimbă într-adevăr viața, însă ei s-au simțit cumva mai apreciați. A fost atrasă atenția că acești oameni există în fiecare societate, nu doar în Cracovia și în în Polonia. Ei pot vizita orașul la fel ca și ceilalţi turişti, pot vedea cum arătau monumentele în trecut, fără limite, fără probleme, care uneori sunt în muzee. Din acest punct de vedere, viața persoanelor cu dizabilităţi s-a schimbat. Au mai mult acces la atracțiile orașului.

Şi încă atâtea mai sunt de văzut în Polonia – o Polonie incluzivă, o Polonie, muncitoare, o Polonie europeană şi prosperă, care ne poate inspira. „Avem o țară cu care ne mândrim”, spun polonezii. Şi adaugă că vor să fie „invidiați nu doar de vecinii din Est, dar și de marele puteri din Vest”. Și dacă așa vor merge lucrurile în continuare, cu siguranță Polonia va reuşi. 

Acest video este realizat în cadrul proiectului „Europa care inspiră”, implementat de Asociaţia Obştească „URMA TA”, cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Est-Europene și FHI 360. Acest video este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, a Guvernului SUA, FHI 360 și/sau Fundaţiei Est-Europene.

Mulţumiri pentru:

Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova

Artur Michalski

Joanna Bojko

Carton final

Film documentar „Europa care inspiră”: POLONIA
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.