Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova: Silvia Grușca

10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova: Silvia Grușca imprimare

21.04.2016  

Situată între două continente, Turcia reprezintă punctul de întâlnire dintre lumea occidentală și cea orientală. Având ieșire la patru mări, este caracterizată în primul rând fiind ca o țară turistică. Acest lucru îl confirmă și Silvia Grușca, care deja de patru ani lucrează ghid de hotel în Turcia.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Grație funcției pe care o deține, Silvia reușește să prindă doi iepuri dintr-odată: să lucreze și să călătorească. Pentru ea, Turcia a devenit: „un muzeu în aer liber”, acolo unde reușește să se bucure la maxim de locurile frumoase ce nu încetează să le admire.
Echipa Stiripozitive.eu a provocat-o pe Silvia Grușca să ne povestească 10 lucruri din Turcia care pot inspira Moldova.   

1. Cultură

Istoria Turciei este lungă și plină de evenimente. Mare noroc au avut turcii că pe teritoriul lor s-au dezvoltat atâtea civilizații extraordinare: bizantină, romană, greacă. Pe lângă faptul că au o istorie veche și bogată, în același timp Turcia s-a  transformat cu succes într-un stat național modern. Aici guvernul a investit multe resurse în artele frumoase ca: muzee, teatre, opere și arhitectură. Toate acestea joacă un rol important în cultura turcească care își menține tradiția religioasă și valorile istorice.

ffdfr

lj

klh

2. Ospitalitatea

Turcii sunt foarte ospitalieri și prietenoși, iar servicii mai calitative și o primire de „bun venit” mai călduros ca al lor este rar întâlnită. Ei iubesc să primească oaspeți și să le ofere cele mai bune mâncăruri, servite în cele mai fine farfurii. Mentalitatea din spatele bucuriei de a primi un oaspete este următoarea: „Oricare ar fi religia ta și oricare ar fi țara din care vii, oricare ar fi limba pe care o vorbești, ești oaspetele lui Allah.”

gf

3. Turismul

Unul din cele mai spectaculoase locuri vizitate în Turcia este Pamukkale, minunea de vată din Patrimoniul UNESCO. Cunoscut pentru cele mai mari bazine de calcar cu apă termală din lume, oferă turiștilor o priveliște parcă scoasă din basm. Un alt loc este stațiunea Side, unul din cele mai păstrate orașe vechi fiind un monument al Turciei. La fel, Belek, una din cele mai luxoase stațiuni maritime ale Turciei și la vest de Antalya stațiunea Kemer, un loc unde muntele și marea se îmbină perfect. Să nu uităm că Turcia se mai laudă cu numeroase litoraluri, cel mai renumit fiind cel din Antalya, situat la poalele munților Taurus cu deschidere la Marea Mediteraniană și în plus este cea mai mare stațiune maritimă la nivel internațional.

hf

gf

lhj

4. Drumurile

Drumurile în Turcia sunt excelente și bine semnalizate. Majoritatea rutelor ce leagă orașe importante, sunt strabătute de drumuri express - la bandă dublă pe fiecare sens, iar indicatoarele rutiere sunt clare și bine amplasate. 

klh

5. Transportul

Infrastructura de transport este foarte bine pusă la punct. Niciodată nu mi-a fost teamă să merg cu autostopul. Oamenii nu vor decât să te ajute, le face o deosebită plăcere să cunoască străini, iar dacă încerci să le oferi bani, aceasta înseamnă că îi jignești, pentru că ei se opresc doar ca să facă un bine. Dacă se întâmplă să călătorești spre o destinație mai mare, atunci autocarul este cel mai potrivit. Alegând acest transport, vei dispune de mâncare pe drum, suc, apă, cafea, ceai, și cel mai important e că nimeni nu stă în picioare. Autocarele sunt dotate cu internet și televizor, astfel ai o călătorie de maximă calitate.

6. Bucătăria

Bucătăria turcească este una dintre cele mai renumite din lume. Mâncarea tradițională e: kebab, borek și dolma. În funcție de regiune, bucătăria lor variază. Astfel în părțile din vest, unde măslinii cresc abundent, uleiul de măsline este cel mai des folosit pentru gătit. În părțile unde se află Marea Egee, Marmară și regiunile mediteraniene sunt bogate în legume, plante aromatice și pește. Dar totuși, dacă suntem în țara delicateselor de ce să nu încercăm baklava sau rahat lokum?

lkh

klh

7. Ceaiul și cafeaua

Mari iubitori de cafea și de ceai, turcii au dus servirea acestor două băuturi tradiționale, dar mai ales a ceaiului, la rang de simbol național. Când ajungi în Turcia, oriunde ai merge, vei observa că ceaiul este nelipsit de la orice masă, fie ea acasă sau la restaurant, iar ceai atât de variat ca în Turcia nu găsești în altă parte. De asemenea o vizită în această țară este degeaba dacă nu guști din cafeaua turcească făcută pe nisip. Cafeaua nu este specială în sine, de fapt, chiar cred că e o cafea obișnuită, numai că modul de preparare este unul tradițional turcesc, iar pentru noi este inedit, prin ceea că se face la foc mic, ibrikul (da, cuvântul românesc ibric se pare că este imprumutat de la turcescul ibrik) fiind îngropat în nisip. 

kh

8. Vestimentația

Deși sunt musulmani, stilul vestimentar pe care îl adoptă astăzi este unul modern, cu toate că mai poți vedea uneori pe stradă femei purtând batic și îmbrăcăminte de culoare neagră. Un lucru bun este faptul că la ei, atunci când vizitezi o moschee (biserică), fetele și doamne pot împrumuta la intrare batic pe care să-l pună în cap, o fustă lungă pe care să o îmbrace, iar încălțămintea pe care o poartă, ideală ar fi cea de tipul șlapilor, pentru că intrarea în toate moscheile se face întodeauna descălțat.

klg

9. Negocierea banilor 

Să te târguiești cu un negustor în Turcia, este un lucru des întâlnit. În foarte puține locuri găsești prețuri afișate, cum ar fi în centrele comerciale. La ei totul este discutabil, astfel negocierea ajungând un mod normal de viață. Moneda lor națională este lira turcescă, iar dacă nu ai lire, poți să plătești și în dolari sau euro. Negustorii care primesc acești bani o fac la un curs convenabil lor, dar iarăși să nu uitam de negociere.

10. Relaxarea

Aici nu ai cum să te plictisești. Pe lângă faptul că noi lucrăm practic 24 de ore, găsim timp și de odihnă în orice oră a zilei. Sunt momente când ne bucurăm intens de două zile libere în săptămână, petrecute la plajă sau shopping. În Turcia, eu am găsit nu doar colegi, dar și adevărați prieteni. Pot să spun că aici, am tot ce mi-aș fi putut dori, cu excepția familiei mele.

nhf

lk

kj

Autor: Cristina DUDUCIUC 

c c s s s c c c c c c c c c c c z c z c z c
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.