Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova: Anișoara-Florentina Caciuc

10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova: Anișoara-Florentina Caciuc imprimare

09.06.2016  

Anișoara-Florentina Caciuc a ales să-și facă studiile în Franța, orașul Orléans, situat la aproximativ 130 km de capitală. În acest oraș a făcut trei ani licența, la Universitatea din Orléans, specialitatea – Managementul Resurselor Umane. Anișoara-Florentina nu se oprește aici, dorește să-și continuie studiile la masterat în cadrul aceleași universități.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Anișoara-Florentina a rămas impresionată de cultura franceză, de aceea în continuare, aflăm chiar de la ea 10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova:

1. Transportul public

„Fie ca pleci la universitate, la lucru, ieși seara în timpul săptămânii sau în weekend, nu trebuie să îți faci prea mari griji în privința transportului. Dacă nu ai mașină personală, transportul public îți vine în ajutor. Poți afla în cât timp va ajunge transportul în stația la care te afli, fie din informațiile afișate la ecran, fie, dacă nu ai ajuns încă la stație. Pe site-ul de transport local fiecare oraș are propria rețea de transport, respectiv site și uneori chiar aplicații specifice. O altă posibilitate este închirierea bicicletelor, din diferite zone ale orașului, doar prin utilizarea unui card. Daca ești turist, nu va fi prea greu să te descurci, deoarece la fiecare stație există o hartă cu rețeaua de transport, locurile principale din oraș și alte informații utile.

qwer

qwer

qwerty

 2. Calmul în viața cotidiană

Indiferent de momentul zilei sau de vârstă, rar o sa întâlnești oameni grăbiți și stresați, cel puțin în orașul în care eu trăiesc. Probabil în orașele mari gen: Paris, Lyon, Marseille, unde sunt foarte mulți turiști, situația este un pic diferită. Aici ei au timp să savureze o cafea, să admire orașul, natura sau să privească vitrinele magazinelor, fără a fi presați de timp. În momentul în care decid să își acorde timp pentru ei, o fac în adevăratul sens al cuvântului.

QAWER

 3. Politețea

Nu poți ajuta sau spune mereu DA, însă dacă refuzi o poți face în mod politicos, cu zâmbetul pe buze, rămânând pozitiv și respectuos. Acest lucru îl poți învăța de la francezi. Chiar dacă pot părea ipocriți, sau egoiști, totuși, în Franța, rar o sa fii refuzat cu o privire dură și fără să ți se ceară scuze că nu te poate ajuta. Totuși, educația și politețea sunt valoroase și nu costă nimic să le arătăm. Deci, de ce nu am face acest lucru?

qawert

4. Rapiditatea intervențiilor autorităților publice

Mulți cred că în Europa toate peroanele sunt educate, se mai găsesc persoane care distrug locurile publice sau fac dezordine. Din păcate, acest tip de persoane există oriunde, Franța în acest sens nu face excepție. Totuși, ceea ce este de apreciat, e faptul cĂ autoritățile publice intervin extrem de rapid. Dacă dimineață poți observa sticla din stație spartă, sau gunoi aruncat pe jos, poți fi sigur că cel târziu a doua zi totul va fi ca nou, iar făptaşii, dacă sunt depistați, riscă amenzi mari. 

wert

5. Amenzile responsabilizează cetățenii

Cum ziceam mai sus, amenzile și sancțiunile în Franța sunt importante, atât pentru infracțiuni serioase, cât și pentru încălcări aparent neimportante. De exemplu, perturbarea liniștii publice sau neachitarea transportului public. Acestea sunt văzute ca o modalitate de a responsabiliza cetățenii, pentru că decât să plătești o amendă de 80 de euro pentru neachitarea unui bilet de transport, preferi să cumperi biletul cu 1,50 euro și să mergi liniștit în transport, fără frică de controlori.

waerty

6. Punctualitate

O altă caracteristică specifică francezilor este punctualitatea de care dau dovadă aceștia.Fie pentru începutul orelor de studii, muncă și deschiderea magazinelor, întreprinderilor, cât și pentru finalizarea și închiderea acestora. Ora este oră și ea este mereu respectată, indiferent de situație.

qwerfg

7. Simplitate

Francezii sunt simpli în tot ceea ce fac, iar acest lucru uneori este pozitiv, alte ori negativ. Ceea ce apreciez la ei este simplitatea în modul de a se îmbrăca - comod pentru ei, chiar dacă altora le poate părea bizar sau neadecvat situație. Simplitatea la întâlnirile cu prietenii sau familia sunt esențiale. Ei nu au nevoie de zeci de feluri de bucate ca să simtă sărbătoarea, ci doar de oamenii dragi alături.

wsdf

8. Reduceri pentru studenți, bătrâni, persoane cu dizabilități

Sunt anumite categorii de persoane care au un venit mai mic, însă ei au posibilitatea de a beneficia de aceleași lucruri, la un tarif redus. Există tarife reduse pentru studenți, bătrâni, persoane în situație de handicap, pentru abonamentele la transport, vestimentație, bilete pentru evenimente, concerte, muzee, atracții turistice, produse alimentare, etc.

qwed

9. Valorificare și păstrarea locurilor istorice

Francezii încearcă să valorifice fiecare colțișor care pentru ei reprezintă istorie, tradiție sau motiv de mândrie. Deși, multe din acestea datează de mulți ani, ele nu sunt demolate și înlocuite, ci reparate, menținându-se pe cât este posibil varianta originală.

qwert

qwer

10. Cărțile au prioritate

O sa întâlnești foarte des în transport persoane care citesc, o sa vezi de multe ori bibliotecile universitare pline de studenți, o sa poți beneficia de diferite oferte în librării, pentru ca francezii încurajează cititul. Pentru ei lectura nu e doar o pasiune, aș zice că este chiar o necesitate.

sfgerh

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc Anișoara-Florentina Caciuc
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.