Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova: Cristina Gheiceanu

10 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova: Cristina Gheiceanu imprimare

22.06.2016  

Copiii din Suedia mănâncă dulciuri doar sâmbăta, acest lucru și încă 9, care pot inspira Moldova și oamenii de aici, le-a împărtășit Cristina Gheiceanu cu echipa Stiripozitive.eu.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Cristina Gheiceanu este stabilită în Suedia. Ea crede că această țară poate să inspire Moldova să fie mai bună:

Cristina Gheiceanu

„1. Copiii mănâncă dulciuri odată în săptămână

Primul lucru pe care l-am observat, când am venit aici, este că micuții nu mănâncă dulciuri. Nu înțelegeam de ce. Am aflat, mai târziu, că au voie să o facă doar sâmbăta. Așa că, sâmbăta pentru ei este o mare sărbătoare. Știm cu toții cât de rău este zahărul pentru sănătate, de aceea consider că este o practică foarte bună și sănătoasă.

2. Lipsește bârfa și invidia

Oooo ce ușurare! Ori de câte ori am fost într-o companie de suedezi, odată nu i-am auzit vorbind de rău pe cineva. Ei dacă nu te plac, pur și simplu te evită. Nu ai să vezi niciodată priviri lungi aruncate asupra ta, fiecare își vede de viața sa și asta e extrem de frumos.

Cristina Gheiceanu

3. Pentru toate sticlele din plastic și dozele de aluminiu, supermaketurile îți dau bani

Așa că iubitorii de sucuri și bere, reușesc să strângă o sumă frumușică, la final de lună. În fiecare supermarket este un dispozitiv preconizat doar pentru asta. Un suedez ne povestea că a strâns într-un an o sumă, cât pentru o vacanță la mare.

4. Suedezii sunt răbdători și calmi

Au un calm și o răbdare ieșită din comun. Te miri uneori, cât de liniștiți pot să stea la coadă. Eu încă învăț.

5. Îți oferă siguranță

Mă gândeam că, în mare parte, calmul lor vine de la siguranța pe care o au. Angajatorii sunt foarte serioși, iar odată ce țe-ai făcut cu un loc de muncă, nu trebuie să-ți fie frică că nu îți vei primi leafa la timp ori că într-un an vei fi dată afară și vei rămâne pe drumuri. Cât despre pensionari, ei au un trai liniștit, pentru că au o pensie decentă ce le permite să călătorească și să nu își refuze în nimic.

Cristina Gheiceanu

6. Șoferii nu claxonează

De trafic cred că nici nu ar trebui să comentez, dacă tot am pomenit de calmul lor. Nu am auzit deocamdată niciun claxon. Cred că deja o să-mi fie greu să conduc în Chișinău.

Cristina Gheiceanu

7. Animale cu stăpâni

Aici nu găsești o pisică sau un câine fără stăpân. Dacă vrei să iei un patruped de la azil, trebuie să plătești.

8. Oamenii cu dizabilități sunt integrați în societate

Despre facilitățile pe care le au, aici, oamenii cu dizabilități pot să vorbesc la nesfârșit. Statul are foarte mare grijă de ei, atât la capitolul material, cât și la accesul lor peste tot, de aceea ei sunt foarte bine integrați în societate și duc o viață asemănătoare oamenilor complet sănătoși. La acest capitol, suedezii ne oferă o lecție frumoasă de viață.

9. Pauze în timpul zilei de muncă

Suedezii își cunosc drepturile foarte bine, mai ales când sunt la muncă. De aceea, în prima parte a zilei au parte de fika, adică 15 minute de pauză, în care merg să bea un ceai și să socializeze. Apoi, la amiază au pauza de masă de o oră, iar peste alte două ore, iarăși au fika 15 minute. La ora 16 sunt liberi.

Cristina Gheiceanu

Cristina Gheiceanu

10. Fetele practică fotbalul

Toate fetele aici sunt foarte tonifiate și nu în zadar. Majoritatea dintre ele practică fotbalul. E ceva ciudat aici, să nu poți juca fotbal”, povestește Cristina Gheiceanu, pentru Stiripozitive.eu.

Foto: arhivă personală

Despre nopțile albe din Suedia, despre locurile ce merită de vizitat și despre alte lucruri captivante, citiți pe BLOGUL Cristinei Gheiceanu.

Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu Cristina Gheiceanu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.