Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Daniela Butuc, moldoveanca de pe cerul lumii. Autoportret | Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde”

Daniela Butuc, moldoveanca de pe cerul lumii. Autoportret | Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde” imprimare

06.01.2017  

„Sunt Daniela Butuc, născută la sudul Moldovei, în satul Tartaul, raionul Cantemir. Fiica mamei și a tatei, doi moldoveni simpli și onești, și sora celui mai bun frate din lume. Părinții ne-au educat și ne-au crescut cum au putut mai bine, în pofida greutăților și lipsurilor din acele timpuri”, mărturisește însoțitoare de bord Daniela Butuc în autoportretul său. Cu ani în urmă, își amintește Daniela, a ajuns acasă, după primul zbor pe cerul latin, cu un zâmbet atât de puternic, „încât mă dureau obrajii”.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„Am absolvit concomitent gimnaziul din satul Tartaul și Școala de Muzică din satul Baimaclia.

Bunelul până în ziua de astăzi mă numește: „Bărbătoaica bunelului”, știa el de la bun început ce nepoată curajoasă avea să aibă.

De mică nu îmi era frică de nimic, nici de cei 17 kilometri ce-i făceam ca să studiez pianul în localitatea vecină, nici de frig sau întuneric, traversând pădurea din dealul Baimacliei. Eram decisă…

Daniela Butuc

MOLDOVA, PORTUGALIA ȘI BRAZILIA

Am absolvit și liceul cu note înalte, ceea ce mi-a oferit posibilitatea să aleg una din cele mai importante universități din Moldova. Am ales în ultimul moment Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Traducere, Limba franceză – Limba portugheză. Tata, glumind, m-a întrebat de ce nu am ales limba chineză sau limba arabă (sărmanii părinți, timp de 10 ani îi înnebunisem că voiam să fiu Om al Legii. Însă destinul voia altceva). I-am răspuns puțin naivă: „Iată nu știu de ce, dar portugheza m-a atras mai mult!”

Aripile au început să-mi crească din anii universității. În vara lui 2008 mi s-a oferit posibilitatea să studiez limba și cultura portugheză la Universitatea Nova din Lisabona. A fost minunat!

Am înțeles că doresc să fac mai mult, să cunosc și să învăț mai multe. Viața este minunată și ne oferă atâtea posibilități!

La absolvirea universității am luat o decizie – să cunosc Brazilia. Știam că va fi complicat, dar nu am renunțat la visul meu.

Inițial am zis familiei că voi sta trei luni. Cele trei luni au devenit mai mult de doi ani…

Într-o țară străină, departe de familie și de toți cei dragi, am înțeles că totul depinde de mine și de forța mea de voință. 

Am fost selectată să lucrez pentru cea mai mare companie aeriană din America Latină, astăzi – LATAM LINHAS AEREAS.

În primul an am fost agent de aeroport. Făceam turnurile serale, căci hotărâsem să studiez la școala deaviație civilă, să devin stewardesă. Timp de șase luni dormeam puțin, studiam mult, dimineața eram la ore, iar direct după ore plecam la lucru. Au fost multe examene, multe probe de rezistentă și curaj. Cu multe lacrimi de bucurie, am obținut brevetul pe Airbus 319/320/321.

Am devenit stewardesă!

Daniela Butuc

Am zburat prin cerul latin timp de un an. Am devenit mai puternic, mai perseverentă, chiar dacă distanța și dorul de cei dragi erau de nedescris.

Unul dintre cele mai frumoase zboruri realizate a fost cu siguranță primul zbor de experiență. A fost unic. Am ajuns acasă cu un zâmbet atât de puternic, încât mă dureau obrajii. Era o dovadă că făcusem alegerea corectă. Această emoție o simt de fiecare dată când intru în avion, chiar și în calitate de pasager. În aceste clipe gândul îmi zboară spre casă și simt o putere de nedescris. Mai apoi încep să-mi fac un check mental al tuturor procedurilor de emergență și-mi amintesc de cele mai grele zile de antrenament: supraviețuirea în junglă și supraviețuirea în mare, atunci când eu și colegii mei am avut „norocul” de a simți timp de trei zile necontenit ploaia tropicală. Am rezistat, înfometați, uzi și murdari. Unii însă nu au reușit: cineva a rezistat o zi, altcineva – două. Cei care au rămas, astăzi posedă aripi, asemeni îngerilor. Suntem responsabili pentru siguranța noastră și a tuturor celor aflați la bord, și asta nu e o glumă.

De la brazilieni am învățat că fericirea depinde de lucrurile puține și simple și de multe momente intense. Familia se află pe primul loc. Noi suntem responsabili pentru reușita și nereușita noastră, și avem mereu posibilitatea de a încerca din nou. Viața decurge în același ritm, nici mai repede și nici mai încet, important e să înaintăm mereu.

ITALIA

Astăzi sunt cu baza în Italia. Sunt mai aproape de cei dragi. Continui același drum, al aviației. Am schimbat compania, însă nu și pasiunea. Sunt fericită, inima îmi bate în ritm brazilian și sufletul îmi vorbește cele mai frumoase limbi ale lumii. Italia este atât de diferita de Brazilia. Însă am învățat să o cunosc mai bine. Am un mare respect pentru cultura și istoria acestor pământuri. Este o țară binecuvântată.

MOLDOVA

Le doresc moldovenilor, celor de-acasă și celor de peste hotare, să călătorească mai mult, să investească în primul rând în bunăstarea spirituală, în sănătate și educație, să fie simpli, modești, cum e neamul nostru moldovenesc.

Sunt moldoveancă, de la sudul Moldovei. Mă mândresc cu rădăcinile mele, mă mândresc cu tot ce am și nu am avut, cu copilăria și adolescența mea.

Mulțumesc mamei și tatei de la care am moștenit răbdarea, ambiția, curajul, încrederea. Mulțumesc fratelui care m-a protejat neîncetat, pentru exemplul lui de corectitudine și onestitate. Mulțumesc familiei care mi-a iertate de atâtea ori lipsa de la cele mai importante sărbători, aniversări, nunți sau cumetrii.

Mulțumesc profesoarei mele de portugheză, Stella Verega, cea care, fără ca dumneaei să știe, mi-a fost și continuă să fie modelul și inspirația mea, mi-a deschis porțile, mi-a indicat strada.

Mulțumesc celor care au crezut și celor care nu au crezut în mine, căci au contribuit la formarea personalității mele.

Vă doresc să fiți fericiți, fericiți în tot sensul cuvântului.

Ascultați-vă inima, nu renunțați ușor la ceea ce visați mai mult. Sunteți destul de puternici să obțineți tot ceea ce vă doriți, să eliminați orice barieră. Perseverență, încredere și multă credință”, povestește Daniela Butuc, moldoveanca de pe cerul lumii, pentru Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde”.

Sursă: Revista „MOLDOVA de oriunde”

Daniela Butuc
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.