Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova: Valeria Gîndea

10 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova: Valeria Gîndea imprimare

29.03.2017  

Valeria Gîndea este studentă în Suedia, învață la Universitatea Lyon 2, anul III, specialitatea Comunicare. În același timp, ea reușește să descopere misterele și cultura orașului Malmö, al treilea oraș ca mărime din Suedia. Valeria a decis să ne povestească 10 lucruri pe care le putem învăța de la această țară și de la oamenii de acolo.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

„10 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova:

Valeria Gindea

1. Malmö este considerat orașul biciletelor. Peste tot sunt amplasate piste pentru biciclete. La fel sunt și parcări pentru biciclete, amenajate de-a lungul străzilor.

2. Pentru cei care nu posedă o bicicletă proprie... sunt bicicletele publice. Îți poți procura un abonament pe care îl poți folosi oricând ai nevoie, în limita orașului, doar cu condiția de a le parca într-un loc special amenajat pentru biciclete.

Valeria Gindea

3. Prin oraș se pot găsi pompe pentru bicicletă, pe care fiecare doritor le poate folosi.

4. Sistemul de transport este unul bine structurat. La fiecare stație este afișat orarul de circulație a transporturilor publice.

Valeria Gindea

5. De asemenea, fiecare doritor poate descărca o aplicație pentru transportul public cu ajutorul căreia nu doar găsești orarul, ci poți și procura biletul online avându-l pe telefon.

6. Reciclarea este la un nivel înalt. Orice deșeu este reciclat în conteinere pentru plastic, hârtie, carton, metal, sticlă transparentă, sticlă colorată, deșeuri menajere și mâncare. Fiecare persoană este responsabilă pentru reciclare.

Valeria Gindea

7. În cazul în care întorci sticlele la magazin, după ce consumi conținutul din ele, primești o mică rambursare financiară.

8. Fika este principiu pur suedez. Ca atare aceasta înseamnă a ieși la o cafea sau la un ceai cu cineva, dar e plăcut că această ceremonie are un nume special, căreia localurile îi ofera o atenție deosebită.

Valeria Gindea

9. Dacă ar fi să vorbim despre învățătură, sunt puține ore la universitate (aproximativ 3 zile pe săptămână). Accentul fiind pus pe proiecte în grup și lucrări individuale pe care studenții le fac în zilele libere.

10. Orarul lecțiilor poate fi găsit online și este afișat pe ecran la intrare în universitate, în cazul în care studenții nu pot găsi sala necesară”, povestește Valeria Gîndea, studentă în Suedia.

Sursă foto: arhivă personală

Gindea Valeria 2017 Gindea Valeria 2017 Gindea Valeria 2017 Gindea Valeria 2017 Gindea Valeria 2017 Gindea Valeria 2017 Gindea Valeria 2017 Gindea Valeria 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.