Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  O senzație tare este atunci, când... | Doru Ciocanu

O senzație tare este atunci, când... | Doru Ciocanu imprimare

30.10.2017  

„Fiecare dintre noi am avut în viață momente, în care să-ți pară că-i gata cu tine. Bineînțeles, din majoritatea dintre ele ieșim cu happy-end, deși unele pot fi și mai puțin fericite”, scrie Doru Ciocanu, autorul recentei cărți „Amintiri de pe planeta M.”, laansată în august la Chișinău. „Bunăoară - exemplifică scriitorul moldovean, stabilit în Canada - când te întâlnești cu ursul. Și ea are ursuleți. Iar tu – un rucsac mare în spate. Sau, când zbori cu parașuta. Și tragi de inel și-l rupi și – nică. Sau când trebuie cu orice preț dezbătut inamicul dintr-o ambrazură. Și luneci. Situații din astea sunt mii, iar în unele dintre ele se întâmplă chiar să nimerim”.

Iată unele dintre aceste situații și sper că le-ați depășit cu toții cu bine, iar maxima daună suferită au fost niște senzații tari. Sau părul măciucă și niște sânge înghețat în vene.

Așadar, o senzație tare este atunci...

- când visezi un coșmar și te piști ca să te trezești, dar te doare și nu te trezești.

- când ai venit la magazin să cumperi pâine și lapte și bagi mâna în buzunarul de la șortici și nu găsești rubla.

- când apeși pe frână, iar mașina se lușuie pe gheață.

- când treci prin fața oglinzii și nu te vezi în ea.

- când n-ai învățat tema și învățătorul de istorie urmează să cheme pe cineva la tablă și te cheamă anume pe tine, blin, annnume pe tine!

- când nu găsești portmoneul în buzunar, deși știi precis că era acolo.

- când nu-ți găsești casa, deși știi precis că era aici.

- când vorbești cu un om și el dispare din fața ta, se topește în aer.

- când, la examen, scoți exact biletul pe care nu l-ai învățat deloc-deloc.

- când te bălăcești în iaz și, la un moment dat, nu mai simți fundul cu picioarele și ți-i oarecum să strigi, ca să nu te faci de râs în fața prietenilor, dar fundul tot nu-i și nu-i și deja ai băut multă apă și... gâl-gâl-gâl... deja...gâl-gâl-gâl... nici nu mai poți... gâl-gâl-gâl... striga!

- când chiar în fața ta explodează un balon umplut cu apă.

- când îți sare lanțul la bicicletă, iar tu mergi cu viteză la vale... pe o vale maaaare-mare.

- când ești pe roller coaster și ai ajuns în vârful lui și abia începi să cazi la vale și te gândești: "Cine drrrracu m-a urcat în mașinuța astaaaaaaaaaaa!!!"

- când te pomenești față în față cu un extraterestru și parcă te-ai bucură că ei, totuși, există, dar simți cum ți se înmoaie picioarele, pentru că extraterestrul are trei rânduri de dinți și niciun licăr de omenie în ochi.

- când zbori în avion și încep turbulențele alea și stewardesa încearcă să zâmbească, dar nu poate, pentru că nu se ține pe picioare.

- când găsești, în pădure, jumătate de vacă.

- când găsești, în pădure, o căsuță pe picioruțe de găină.

- când, noaptea pe la trei, o mutră cu țigara în dinți te întreabă dacă n-ai o țigară, iar ciracii lui stau deoparte și așteaptă răspunsul.

- când, în "Capra cu trei iezi", lupul mănâncă iezii.

- când mama îți cere "zilnicul" și tu îți dai seama că ai uitat să rupi din el foaia cu doiul la purtare.

- când fata ceea iese mai întâi din fântână, apoi și din televizor, apoi și din televizorul tău.

- când ești mic și dormi cu tata și nu te prinde somnul și întrebi: "Tata, dormi?" și tata răspunde, cu altă voce: "Eu nu-s tata".

- când intuiția îți șoptește să scazi viteza și tu o scazi, iar peste două sute de metri îl observi, în tufari, pe sergent Radaru cu radarul.

- când, noaptea, parcurgi foarte rapid distanța de la veceu la pat, iar mai ales momentul înainte de a țâșni sub plapumă. (Plapuma - știe și mic, și mare - este scutul anti-monștri).

- când ai în geantă 50 de mii de euro și te înghesui în microbuzul 160.

- când îți faci lecțiile și, pe neprins de veste, afară începe să vuiască sirena fix ca în filmele despre război, și tu crezi că americanii au aruncat bomba atomică peste Chișinău.

- când, în oraș, o iei pe mama de mână, iar când te uiți în sus - mama nu-i mama.

Iar ca să-ți depășești orice - dar orice! - frică, e destul să te gândești la singurele două variante posibile ale existenței: a) că, de fapt, exiști doar tu, restul e doar o proiecție a imaginației tale, și deci, o poți modela după bunul plac, și b) că realitatea e o hologramă imensă, în care tu ești o proiecție mică, neînsemnată și care poate fi ignorată, de aceea, la scară universală, nu contezi... Br-r!

;) 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.