Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Art Story, magazinul care vinde povești

Art Story, magazinul care vinde povești imprimare

15.04.2019  

Pe lângă magazinul Art Story nu poți trece fără să întorci măcar o dată privirea sau fără să faci câteva fotografii. După cum ne-au obișnuit, cei de aici au grijă să creeze adevărate povești atât în decorul deosebit, cât și prin istoriile pe care le spune fiecare lucru vândut aici.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 

Magazinul Art Story a fost fondat în anul 2014 în urma inițiativei organizației neguvernamentale „Începutul Vieții”. Scopul lui este de a susține și încuraja femeile aflate în situații de risc, precum cele care au fost victime ale violenței domestice, persoane aflate în impas moral după ce au trecut printr-un divorț sau au pierdut pe cineva drag. 

Beneficiarele sau meșterițele atelierului magazinului Art Story sunt femeile care trec printr-o perioadă complicată în viață. De exemplu, sunt mamele singure, mame care din anumite cauze nu pot să-și găsească un loc de muncă, din motivul că copiii lor nu pot merge la grădiniță. În atelier lucrează aproximativ zece femei, o parte din ele lucrează nemijlocit în atelier, iar altă parte lucrează de acasă, la fel din cauza unor circumstanțe nu au posibilitatea să lucreze în atelier, aici vin după lucrări, ca să aducă articolele confecționate și mai vin pentru a învăța cum să efectueze unele lucrări din colecția nouă. Inițial, când s-a deschis magazinul, am hotărât că nu vom lua articole sau jucării de la alți meșteri, așa cum în Chișinău sunt foarte multe iubitoare de handmade. Obiectivul principal al magazinului nostru este să dăm posibilitatea beneficiarelor noastre. Femeilor care deja fac parte din programul nostru, dacă sunt mame cu copii, ele frecventează centrul de dezvoltare timpurie, unde învață cum să educe copilul. Din cauza asta am setat obiectivul că vom da posibilitatea femeilor care parcurg niște niveluri de reabilitare sau terapie prin artă, ca ele să poată face un ban și să ajute familia lor”, ne spune Iulia Constantinov, meșteriță Art Story.

Pe lângă sursele financiare pe care le obțin aici, femeile mai beneficiază și de reabilitare psihologică prin programele de art-terapie. Astfel, doamnele de aici participă la cursurile de pictură, ceramică, terapie prin artă, care le ajută să treacă mai ușor peste greutățile zilnice.

„Terapia prin artă ajută, în primul rând, prin posibilitatea de a exprima emoțiile. Ne-am deprins să ținem totul în sine, toate emoțiile se adună și atunci când începem terapia, dăm posibilitatea de a lucra cu emoțiile. Terapia este creată să insufle siguranță ca participantele să-și poată exprima emoțiile, să poată explica ce se întâmplă cu dânsa, ce greutăți are, adică să trăiască aceste emoții până la capăt. Terapia prin artă ajută anume prin asta, să trăiască emoțiile până la capăt și desigur să găsească metode personale. Noi găsim aici resurse, fiindcă soluționarea problemelor nu depinde de noi, fiecare dintre noi are soluția în interior, iar noi doar o dezvăluim și o ajutăm să găsească aceste resurse, pe care sprijinindu-se femeia, ar putea trece de aceste greutăți care i se întâmplă în viață”, ne spune Anna Vasilțova, psiholog, art-terapeut. 

În atelierul magazinului Art Story am cunoscut-o și pe Veronica, mamă a 3 copii, care deja de doi găsește aici sprijin moral. Ea confecționează diverse pernuțe, suveniruri și alte lucrușoare care mai apoi ajung pe rafturile magazinului.

În perioada sărbătorilor pascale, aici puteți găsi diverse jucării, decorațiuni, iepurași, ouă, cadouri și alte lucruri care spun povești despre speranță și bucurie. De asemenea, în cadrul atelierelor de creație, se organizează diverse masterclass-uri de confecționare a coșurilor pentru Paște, cât și cursuri de ceramică.

Magazinul Art Story se află pe strada Vasile Alexandri 57 și poate fi vizitat de luni până sâmbătă.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.