Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Interviu cu Radu Dumbrava, artistul care a colorat Chișinăul cu picturi murale

Interviu cu Radu Dumbrava, artistul care a colorat Chișinăul cu picturi murale imprimare

22.05.2020  

Radu Dumbravă este un tânăr talentat și pasionat de arta murală. Multe dintre lucrările sale ne sunt cunoscute, printre care „Coloana neamului”, „Burebista”, „Băiatul pe bicicletă”, „Peretele Glorie – Decebal”, de care se bucură acum toți locuitorii capitalei, dar și oaspeții ei. Cum și-a descoperit dragostea pentru pictură? Unde găsește inspirația pentru lucrările sale? Ce face în momentele de ezitare? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care Radu Dumbravă ne-a răspuns într-un interviu pentru Stiripozitive.eu.

Cunoaște-l pe Radu, tânărul care reușește să îmbine în lucrările sale libertatea gândirii, sinceritatea, dar și originalitatea viziunii artistice. 

- Când a apărut dragostea pentru artă la Radu Dumbrava? 

- Dragostea pentru artă s-a materializat pe parcursul activității mele în această sferă. De mic copil am îndrăgit pictura și îmi plăcea nespus de mult să adaug pete de culoare pe foile de hârtie, la întâmplare. Din momentul în care am început să merg la un cerc de pictură, iar mai târziu făcându-mi studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dragostea mea pentru artă a crescut tot mai mult.

- De unde găsești inspirație în realizarea picturii murale, ai surse de inspirație concrete sau așterni pe pereții clădirilor propriile trăiri lăuntrice?

- Inspirația o „trezesc” în mine. Deși, cititul și ascultatul muzicii sunt o modalitate excelentă de a găsi inspirație, cel mai des o caut eu. În fine, pentru picturile murale am mers pe două căi până acum. Prima constă din a face cunoștință cu locul potențial pentru pictura murală. Spre exemplu, acesta poate fi un perete al unei clădiri ce poartă numele unei personalități istorice, iar pornind de la acest aspect, pot crea o lucrare tematică. A doua cale este atunci când am o idee care-mi place și pe care cred că ar fi bine să o transpun pe un perete de dimensiuni mai mari, astfel încât lucrarea să poată fi văzută de un public mai numeros.

 

Lucrarea „Simfonia Soarelui”, lansată la Cahul

- Care sunt artiștii care ți-au marcat parcursul creativ?

- Artiștii care mi-au marcat parcursul creativ fac parte din perioade și curente artistice diferite. Michelangelo Buonarroti și Leonardo da Vinci sunt titani mari, revoluționari care au schimbat la timpul său parcursul istoriei. Botticelli și Alphonse Mucha, de asemenea, îmi plac foarte mult și mă inspiră prin felul lor de a reda frumusețea feminină. Din artiștii naționali m-a marcat Mihail Burea, prin lucrările sale în stilul mozaicului, pe care cred că le-a observat fiecare dintre noi, cum ar fi „Legenda Chișinăului”, care este localizată în apropierea hotelului „Cosmos”.

- Poți numi trei proiecte la care ai participat și care au creat o schimbare în biografia ta artistică?

 

- Din multitudinea de proiecte la care am participat, trei care au produs o schimbare în biografia mea artistică sunt: colaborarea la proiectul „Cerbul” (2013) din sectorul Botanica, Chișinău; proiectul „750 metri de glorie”, realizat în Polonia (2016) și „Simfonia Soarelui” (2019), lansată la Cahul.

- Care a fost cea mai interesantă sau neobișnuită provocare din perspectiva realizării unei picturi murale?

- Toate lucrările pe care le-am făcut și toate proiectele la care am colaborat m-au provocat. Țin minte că am avut parte de multe încercări la „Coloana Neamului”, lucrarea care înfățișează trei personalități marcante ale trecutului istoric al țării - Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir și Burebista. Vremea de afară se răcise, iar noi trebuia să găsim temperatura potrivită pentru a fixa culoarea pe perete. Totodată, am avut timp limitat pentru realizarea acestui proiect, iar uneori eram nevoiți să lucrăm și după ce apunea soarele. În ultima zi înainte de inaugurare, lucrarea nu era terminată încă. Tot atunci a început a ninge cu lapoviță. Din acest considerent, lucram neîncetat ca să ducem la capăt ceea ce am început.

„Coloana neamului” realizată pe peretele de 220 metri pătrați a Palatului de Cultură al Feroviarilor

„Totuși, condițiile meteorologice nu ne-au oprit activitatea, iar victoria finală a fost de partea noastră, fiindcă am reușit să terminăm lucrarea la timp”.

- Ce faci când ai momente de ezitare și nu mai găsești inspirația necesară pentru a-ți realiza picturile?

- Răspunsul la această întrebare este simplu. Atunci când am astfel de momente (blocaj artistic), prefer să ies la o plimbare. Acest obicei mă ajută să-mi deconectez privirea de la lucrare, iar când revin, să o văd diferit și să pot observa ce trebuie de schimbat la ea. După aceasta, și lucrul merge altfel. 

- Cum crezi că va fi privită arta murală în Republica Moldova peste câțiva ani? 

- Cred că arta în Republica Moldova va fi privită în felul în care noi, artiștii, o vom crea. Mai cu seamă, străduința noastră și frumusețea interioară pe care o depunem în aceste lucrări, e ceea ce vor vedea oamenii acum, dar și peste câțiva ani.

- Ce îndemn ai avea pentru tinerii pasionați de artă?

- I-aș îndemna pe tinerii pasionați de artă să-și pună scopuri cât mai mari în acest domeniu, și să depăseașcă toate momentele grele ce apar pe parcurs. În rest, să fie ei înșiși în arta pe care o creează (în cazul dat, cred că acest moment e prioritar).

Imagini: Radu Dumbrava, arhiva personală

Olga Soroceanu, stagiară


 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.