Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Mexicul văzut și simțit de o moldoveancă: Olga Verhovețchi

Mexicul văzut și simțit de o moldoveancă: Olga Verhovețchi imprimare

O călătorie scurtă și frumoasă prin îndepărtatul Mexic

04.03.2013  

„În Mexic, oamenii sunt enervanți la început. Ei sunt tot timpul drăguți și zâmbesc. Pentru noi, veniți de acasă, părea fals la început. Cu timpul, îți dai seama că așa sunt ei. Sunt vorbăreți, fac glume și te ajută oricând”, ne-a povestit ghidul nostru prin Mexic, Olga Verhovețchi, o tânără din Moldova care face copywriting și este autoarea blogului Blogcablogul.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

De acolo, din Mexic, moldoveanca Olga Verhovețchi (blog) face o constatare, surprinzătoare pentru noi, cei de aici: „Suntem niște norocoși că ne-am născut în Moldova, că avem acces la studii și la lucruri pe care unii nici nu-și permit să le viseze".

 

Mexic

- Cum s-a întâmplat să ajungi în Mexic?

- Prietenul meu a primit o ofertă de muncă și am decis să vedem cum e să locuiești în alta țară, mai exotică. Tot ce aflasem de prin știri despre Mexic, era că se confruntă cu grave probleme legate de traficanții de droguri, e periculos să ieși pe stradă pentru că poți fi sechestrat, mai ales dacă ești străin. Că metodele lor de a executa oamenii sunt tare crunte și că le place să expună oamenii executați în locuri publice.

 

Mexic

Inițial, îmi era frică să ies din casă. Am realizat între timp că știrile deseori exagerează. Guadalajara nu e chiar atât de periculoasă, dacă eviți anumite zone în timpul nopții, în plus,nu poți sta baricadat pe vecie.

 

Mexic

Guadalajara e capitala statului Jalisco. Este situată la înălțimea de 1600 metri, deci este ca și cum ai locui pe un munte. Orașul este mărginit de un canion și numără vreo 6 milioane de locuitori. Este un oraș cu case albe, majoritatea cu unul sau maximum două nivele, cu grădini de flori în față, pomi de portocali, ficuși enormi sau copaci tunși în formă pătrată.

 

Mexic

Centrul, dar și două zone aderente orașului, păstrează clădirile vechi de pe vremea conchistadorilor spanioli - catedrale, clădiri cu coloane, ca să apere de arșiță și case multicolore, vopsite în violet, galben, oranj, albastru. Sâmbetele și duminicile aici se organizează târguri de artizanat. De prin zonele din apropiere vin reprezentanți ai grupurilor etnice, care încă mai trăiesc după tradițiile vechi, ca să vândă ii brodate, bijuterii, pălării și coșuri împletite din paie, vase suflate în sticlă.

 

Mexic

Anual, aici are loc un târg de carte, care adună reprezentanți din toate țările vorbitoare de spaniolă. Este al doilea după mărime după cel berlinez, se pare.

 

Mexic

Tot în fiecare an, aici are loc Festivalul Filmului, care adună pelicule cinematografice din întreaga lume, actori și regizori.

 

Mexic

Guadalaja este orașul mariachi, pe care îi poți vedea costumați pe stradă și cântând în fața localurilor. Este foarte la modă ca de ziua cuiva de naștere să îi faci o astfel de surpriză. Sau la înmormântare, dacă familia știe că decedatului îi plăceau mariachi. De fapt, aici cultul morții e ceva aparte. Mexicanii nu obișnuiesc să transforme pierderea cuiva în isterie. Au și ei bocitoare, dar pot să aducă și  pe cineva să cânte. Iar de ziua morților, obișnuiesc să scrie compuneri despre ceilalți membri și să inventeze cum vor muri aceștia. Citesc textele apoi la masa de sărbătoare și râd pe seama lor. În acest sens, e foarte important să cunoști personalitatea celui despre care scrii și să legi moartea lui de anumite defecte pe care le are.

 

Mexic

Oaxaca este un oraș magic. Astfel sunt numite localitățile aflate sub protecția Guvernului, care le finanțează pentru a menține tradițiile vechi și arhitectura. În Mexic sunt multe astfel de localități. De exemplu, Oaxaca, pe lângă mezcal, o variație a tequilei, e renumită  pentru oamenii săi, care continuă să poarte haine naționale chiar și în zilele noastre. Ca idee, stilul vestimentar al Fridei Cahlo era oxachian. Aici se țes covoare, foarte asemănătoare cu cele de la noi de acasă. Lâna este vopsită cu ingrediente naturale. De exemplu, paleta de roșu se obține din strivirea unor gândaci car cresc pe cactus. Aici se face cea mai bună brânză din țară, cel mai bun lapte cu ciocolată, din boabe de cacao crescuți pe loc. Laptele este amestecat cu un sucitor special pentru a face spumă și se servește în căni de lut, căci și la asta se pricep oamenii locului.   Tot aici se mănâncă greieri prăjiți sau lăcuste. Se prepara cu lime, usturoi sau sare și se servesc cu mezcal. Și tot aici se face mole negro, un sos de ciocolată, care este și iute, folosit pentru prepararea cărnii de pui.

 

Mexic

Mexicul e impresionant prin cultura sa și popoarele care locuiesc aici. Țara e atât de mare, încât până în alt capăt, cum ar fi renumitul Cancun, preferatul turiștilor, trebuie să iei avion și zborul durează vreo 3 ore. O viață cred că nu e de ajuns ca să  cunoști această țară în toată frumusețea ei. Aici le găsești pe toate: munți, oceane, mări, junglă, sierre, plus, coloritul a nenumărate etnii.

 

Mexic

Nu doar maya și aztecii de care știm noi. Mai sunt olmeci, zapoteci, huichol, etc. popoare care  pe vremea conchistadorilor erau încă erau libere și au luptat cu spaniolii. Unele dintre ele și acum locuiesc în zone retrase din munți, în care se poate ajunge doar cu avionul sau în sate pescărești, la care ai acces doar cu barca.

 

Mexic

În Mexic, constați că majoritatea acestor popoare construiau piramide ca să se închine zeilor. Apropo, piramidele mexicane sunt un fel de piedestale pentru sacrificii, nu au nimic în interior și nu erau folosite ca morminte, ca cele din Egipt.

Când spaniolii au cucerit Ciudad de Mexico, capitala țării și zona populată de azteci, au distrus piramidele și din piatra de pe ele, au construit catedrala.

Mexic

Tot Ciudad de Mexico este orașul Fridei Cahlo, renumita pictoriță schiloadă, care a promovat cultura mexicană, și a fost soția lui Diego Riviera, sculptorul socialist. Interesant despre Rivera e faptul că, fiind invitat să picteze un mural în sediul Rockfeller din SUA, el l-a reprezentat pe acesta în chip de Satana, iar alături i-a pictat pe Lenin și Troțki.

 

Mexic

La moartea Fridei, Riveral a adunat toate documentele și corespondența dintre ei, le-a încuiat în camera de baie, pentru a fi deschisă peste mai mult de 10 ani, iar în casă a deschis muzeu. Locul păstrează mobila și lucrurile celor doi după felul în care obișnuiau să trăiască. Podeaua în casă este galbenă, mobila în stil mexican, poți vedea patul cu oglindă deasupra, în care picta Frida și o fotografie cu Lenin, Stalin și Troțki.

 

Mexic

La câteva cartiere este și casa în care a locuit și a fost asasinat Troțki. Și acolo e muzeu, dar majoritatea camerelor găzduiesc expoziții de fotografie.

 

Mexic

Oamenii sunt enervanți, la început. Sunt tot timpul drăguți și zâmbesc. Pentru noi, veniți de acasă, părea fals. Cu timpul îți dai seama că așa sunt ei. Sunt vorbăreți, fac glume și te ajută oricând. De exemplu, funcționarii sunt drăguți, niciodată nu bruschează. Foarte multe servicii sunt online. Când vrei să cumperi ceva și la acel magazin nu au, îți vor recomanda ceva în loc. Se vor oferi să-ți dea chiar să guști, ca să vezi dacă îți place. Într-un final, îți vor spune și unde în altă parte poți să găsești ceea ce cauți. Chelnerii sunt foarte prietenoși, îi poți vedea dansând sau chiar zbenguindu-se. În general, Mexic e țara în care te relaxezi cumva și nu mai ești așa agitat, ca acasă.

Mexic

- Ce faci, cu ce te ocupi?

- Fac freelance, mai exact copywriting pentru cei de acasă. Învăț spaniola, pentru că inițial în afară de hola și gracias nu știam nimic. Iar mai nou, studiez design grafic, ca să-mi ocup timpul și pentru că în Guadalajara ei sunt foarte buni în domeniu.

 Mexic

- Cu ce se aseamănă Mexicul și Moldova?

- Mexicanii, care au fost în Moldova, spun că ne asemănăm mult în ceea ce ține de mâncare. Noi avem mămăligă, ei tortillas din făină de porumb, un fel de turte mici pe care  pun carne mărunțită, sos de avocado, lime și ceapă făcută la grătar, pe carele sucesc, ca pe clătite. Apropo, în Mexic făină de porumb nu există, iar cea pe care o folosesc ei e albă.

Mexic

Noi avem plăcinte, ei au quesadillas - aceleași tortillas, dar cu brânză.

În rest, bucatele mexicane diferă de ale noastre. Dimineața la ei începe cu tacos, acele turte umplute, fasole și cafea. Aceasta e, de fapt, cea mai populară mâncare, pentru orice perioadă a zilei. Tacos se fac acasă sau se vând pe margine de drum. În stradă, se prepară pe instalații speciale, fixate pe roți, pentru ca seara "restaurantul" să plece. Pun măsuțe de plastic, scaune și, poftim, ai local.

Mai obișnuiesc să mănânce ciorbă de burtă, numită menudo sau tamales, crupe de porumb cu carne și sosuri, învelite în foi de porumb. Dulciurile cele mai răspândite sunt flan, un fel de creme brulee și arroz con leche - lapte cu orez dulce, fiert cu tot felul de condimente.

 Mexic

- Ce este diferit in Mexic și ți-ar place să vezi și în Moldova?

- Mi-ar plăcea ca oamenii să fie la fel de relaxați. Și aici ei sunt săraci, pe deasupra au și mulți copii, dar asta nu-i face să fie mereu fixați pe probleme. Dar, poate ei nu au de plătit facturile pentru căldură. :) Aici e mereu cald și trecerea timpului e, practic, insesizabilă din cauza că nu este o diferență între anotimpuri.

 Mexic

- Ce este diferit în Moldova și de ce ți-e dor?

- Totul este diferit și de toate îmi este dor. Mai puțin de iarnă.

În Moldova apreciez că toți avem șansa la o viață decentă. Avem acces la studii și dacă depunem un pic de efort, ne putem asigura o viață mai bună. În Mexic, dacă te naști sărac, nu ai nici o posibilitate să ieși din această stare.

Mexic

În Moldova, oamenii sunt mai pasionați de ceea ce fac. Munca lor nu e doar serviciu, pentru care primesc bani. Poate pare incredibil, dar așa este. La noi se ține la calitate, deși asta se află doar prin comparație. De exemplu, aici, poți să ai antrenor obez sau dentistul să te lase cu o gaură în dinte, să-ți dea oglinda și să te întrebe dacă îți place.

Mexic

La noi medicina e cu mult mai accesibilă, dar și serviciile de comunicații. Internetul fix aici, de exemplu, costă de la 400-800 lei/lună. Telefonia mobilă, la fel, e foarte scumpă, dar asta nu-i împiedică pe mexicani să vorbească la telefon întruna.

Mexic

- Ce mesaj pozitiv ai pentru oamenii de acasă?

- Suntem niște norocoși că ne-am născut în Moldova, că avem acces la studii și la lucruri pe care unii nici nu-și permit să le viseze. Trebuie doar să fim mai pozitivi, să apreciem ceea ce avem - rusticul de la noi, cu câmpii, fructe și legume de grădină, obiceiurile și activitățile tradiționale. Dacă le-am dezvolta, sunt sigură că Moldova ar deveni o oază pentru europeni. La fel cum este Mexicul pentru americani.

Mexic

Mi-aș dori să fim mai mândri de faptul că suntem din această țară și să renunțăm la a ne punem singuri etichete urâte pe frunte. Mexicanii au și ei o mulțime de probleme, dar asta nu-i împiedică să fie mândri de țara lor și niciodată nu-i vei auzi vorbindu-se de rău. Fac glume, dar asta e altceva. Iar de ziua națională a Mexicului ei își desenează steagul țării pe obraji, ca la fotbal. Și merg așa la serviciu. Nu o fac pentru a demonstra ceva, ci pentru că asta simt. Mi-aș dori ca și noi să avem mândrie de țară.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.