Prima pagină / Locuri / Stil de viaţă  /  Există şi profesii fericite: cea de istoric. Diana Dumitru

Există şi profesii fericite: cea de istoric. Diana Dumitru imprimare

Istoria secolului XX, Argentina, Uruguay şi Chile sunt câteva dintre descoperirile Dianei Dumitru

21.03.2013  

Cercetătoarea Diana Dumitru, deţinătoarea Premiului pentru cel mai bun articol al American Political Science Association în 2012, este astăzi ghidul nostru prin istorie şi geografie. Istoria secolului XX, Argentina, Uruguay şi Chile sunt câteva dintre descoperirile Dianei din ultimul timp.

Votează: 4.8/5 (9 Voturi )

Steluța Andrei | Stiripozitive.eu

Sunt un om obișnuit, doar că unul pasionat de ceea ce face. Iar dacă o spunem în termeni mai formali, atunci sunt doctor în istorie, conferențiar universitar la Catedra Istorie Universală a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Mă preocupă istoria secolului XX, în mod special, istoria regimurilor totalitare și transformările pe care le provoacă acestea în societate”, spune Diana Dumitru.

„Sunt un om care își iubește munca. Îmi place să predau studenților. Este una dintre acele câteva profesii fericite în care poți ajuta oamenii să crească, să evolueze pozitiv. În același timp, încerc din răsputeri ca această pasiune pentru meseria mea să nu-mi răpească prea mult timp din contul familiei și al comunicării cu prietenii. Uneori îmi reușește mai bine, alteori mai puțin.

Diana Dumitru

„Activitățile mele?

Cercetarea și predarea istoriei. Sunt două activități care îmi solicită în mod necontenit energia și atenția, zi de zi. De altfel, o săptămână obișnuită a unui profesor universitar include lecții, timp oferit lucrărilor studenților, cercetări în arhivă, foarte multă scriere, ba și mai multă lectură! La fel precum și pentru alți colegi de ai mei, viața în mediul universitar este o goană contra cronometru, jonglare cu multiple treburi și proiecte, care se rânduiesc în mare viteză. În ultimii doi ani, împreună cu toate astea, sunt implicată în pregătirea și realizarea unui program internațional, intitulat „Mobilitate socială și modernizare în Europa de Est în secolul XX". Acest program include desfăşurarea unei serii de școli de vară și iarnă".

Diana Dumitru

„Împreună cu un cerc de colegi și buni prieteni am organizat deja patru astfel de școli. În cadrul lor am discutat multiple subiecte importante, în baza celor mai recente și valoroase lecturi ştiinţifice, și ne-am bucurat de prezența multora dintre autorii cărților pe care le-am discutat, inclusiv profesori de la Universitatea din Toronto, Universitatea Georgetown, Universitatea Central Europeană de la Budapesta etc."

Diana Dumitru

„Prin conexiunea care o realizăm între aceste două lumi universitare, atât de îndepărtate geografic, încercăm să producem acea schimbare pozitivă mult așteptată în mediul universitar din Moldova. Schimbarea ne-ar ajuta să corespundem standardelor internaționale în domeniul învățământului superior și cercetării științifice", afirmă Diana Dumitru.

Diana Dumitru

Ce înseamnă astăzi să fii istoric, cercetător, într-o lume a banilor și intereselor personale?

Cei care sunt interesaţi, în primul rând, de bani, ar face bine să nu vină la Facultatea de Istorie. Nu vreau însă să creez impresia că destinul oricărui istoric este neapărat sărăcia. De fapt, ca și în orice altă meserie, pasiunea pentru munca ta, dedicația și profesionalismul își arată roadele, care neapărat se vor materializa, la un moment dat, inclusiv printr-o recompensă financiară corespunzătoare. Cred că acest fapt este valabil pentru orice profesie, fie lăcătuş, bucătar, sau istoric".

Diana Dumitru

Care sunt realizările de care sunt mândră?

În primul rând, ar fi teza de doctorat, realizată în condițiile anilor '90. Mă bucur că am avut curajul și tăria de caracter și mi-am urmat vocea interioară, ca în pofida unei crize economice de proporții ce consuma societatea noastră, să mă dedic muncii de cercetare".

Diana Dumitru

O altă realizare importantă o consider abordarea subiectului Holocaustului în Basarabia și Transnistria, o temă puțin studiată, care a fost pusă în faţa societății noastre, inclusiv cu efortul meu. În octombrie 2006, cu susținerea Muzeului Holocaustului de la Washington DC, am organizat prima conferință internațională dedicată problemei Holocaustului în Moldova. Deși mai rămân a fi studiate multe aspecte și există multiple controverse la acest subiect, societatea de astăzi cunoaște mult mai multe despre Holocaust decât acum șapte ani.

Diana Dumitru

Un prilej de mândrie deosebită a fost premiul oferit anul trecut de către Asociația Americană pentru Studii Politice. Acest premiu a menționat unul dintre articolele mele, scrise împreună cu soțul meu Carter Johnson, doctor în științe politice, publicat în revista World Politics (SUA). A luat distincție pentru cel mai bun articol din domeniul științelor politice și istoriei pentru anul 2010 și 2011".

Diana Dumitru

Călătoriile

„Plecarea recentă din America Latină a fost prima mea călătorie pe acest continent și am revenit plină de impresii. Impresia cea mai mare ne-a lăsat-o vizita la Muzeul Memoriei și Drepturilor Omului din Santiago, Chile. Am fost acolo o jumătate de zi și am ieşit copleşiţi de mărturiile vizuale, auditive şi grafice care au detaliat crimele comise de regimul lui Augusto Pinochet împotriva poporului său. În genere, muzeul este unul modern, interactiv, care încearcă să expună cu onestitate şi echidistanţă o pagină dureroasă din istoria chilienilor. Îmi pare rău să constat că nici unul dintre muzeele din Moldova nu se poate compara, atât la capitolul conţinut, cât şi forma cu realizările acestei expuneri. În rest, oraşul Santiago este o combinaţie curioasă de arhitectură a anilor 70-80, o populaţie cosmopolită, care cunoaşte destul de bine engleză, cu magazine elegante şi restaurante sofisticate".

Diana Dumitru

„Cel mai mult timp am petrecut în Argentina. Acolo am închiriat o mașină și am cutreierat câteva regiuni, parcurgând peste 1500 km, în încercarea de a înțelege ce reprezintă această țară,  patria tangoului, a fotbalului de performanță şi, mai recent, patria noului Papa. Argentina mi-a amintit de casă oarecum, cu mult soare, verdeață, vin excelent și oameni prietenoși, gata oricând să-ți vină în ajutor. Ei bine, poate că se zâmbește un pic mai mult decât acasă..."

Diana Dumitru

„Ceea ce m-a mirat foarte mult a fost descoperirea faptului că în Argentina (cel puțin în cursul celor peste 1500 de km parcurși) nu am văzut deloc sate. Satul obișnuit, care este omniprezent în cea mai mare parte a Europei de Est, lipsește cu desăvârșire din peisajul argentinian. În schimb, vezi mici orășele, care mai degrabă se aseamănă cu orășelele din SUA și Canada decât cu localități rurale cu care noi ne-am obișnuit".

Diana Dumitru

Diana Dumitru

Diana Dumitru

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.