Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  O altă perlă a Moldovei: Rezervaţia peisagistică „La Castel”

O altă perlă a Moldovei: Rezervaţia peisagistică „La Castel” imprimare

Aici, în Rezervaţia peisagistică „La Castel”, nu putem fi rezervaţi în aprecieri pozitive

24.03.2012  

În nord-vestul ţării, la mică distanță de orașul Edineț, găsim peisaje pitoreşti de o rară frumusețe, învăluite în legende. Complexul natural Gordineşti – Buzdugeni – Brânzeni din bazinul râului Racovăţ formează Rezervaţia peisagistică „La Castel”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Dacă cercetezi cu privirea stâncile din împrejurimi, ce veghează liniștea satului, crezi tot mai mult că veșnicia s-a născut anume aici.

Castel ca-n poveste

Localnicii din Gordinești afirmă cu siguranță că acel minunat castel nu este doar o legendă, ci a fost cu adevărat.  Se spune că palatul din stânci a fost distrus după ocuparea Basarabiei, iar până acum câteva decenii, aici se mai păstrau unele elemente, printre care o masă sculptată, înconjurată de buturugi. Există mai multe legende ale castelului, iar principala versiune istorisește că pe vremuri doi tineri trăiau o frumoasă poveste de dragoste. Părinții se împotriveau căsătoriei lor, astfel într-o bună zi, băiatul a furat fata și a ascuns-o în castelul său. Au fost trimise cete de vânători din sat să readucă fata, dar în zadar.

Se spune chiar că atunci când potera urca poteca spre castel, în peștera întâlnită în cale, au dat de o masă foarte bogată. Au gustat de toate și au băut câte un păhărel, ca mai apoi să adoarmă cu toți buștean. Majoritatea au rămas sleiți de puteri și nu și-au mai continuat misiunea.

Astăzi castelul nu mai este, în schimb a rămas enigmatica denumire „La Castel", iar vulturii și-au făcut cuiburi pe acele locuri, fiind unicii stăpâni în regiune atât pe stânci, cât și în cer. Și, totuși, se pare că dacă privești la apus mult timp în zare, apar ca prin minune turnurile castelului de cândva...

Defileu fermecător

Pentru a ajunge la rezervație, trebuie să lăsați automobilul la marginea Gordineștiului și să porniți pe jos. Nu sunt indicatoare care să vă îndrume, așa că mergeți după apele repezi ale Racovățului. Semn că sunteți pe calea cea dreaptă este izvorul apărut în cale, unde în prima parte a secolului trecut femeile ghileau pânzele. Mai mergeţi încă vreo 10 minute și vă pomeniţi la poalele celui mai adânc defileu dintre Nistru și Prut. De pe malul râului, stâncile par nişte uriaşi, gata să se ia la harță cu străinii. O potecă o i-a spre dreapta și duce în inima rezervaţiei peisagistice. În cale apare o peșteră cu două niveluri. Să fie oare peştera din legendă?!

Rezervația peisagistică „La Castel" este un muzeu istorico-geologic natural în aer liber, cu stânci ciudate și o diversitate floristică deosebită, ce continuă în bazinul afluentului Prutului, hăt pe moșia Brânzeniului. Până a ajunge în cealaltă parte a rezervației, treceţi de „Stânca chilugului" și ajungeţi în regiunea în care Bogda, un alt pârâiaș frumos, se varsă în Racovăț. De acolo se deschide un peisaj pitoresc, iar stâncile formează o priveliște neobișnuită, zisă și Cheile Racovățului.

Aici, în apropiere de satul Buzdugeni, aventurile pe malurile stâncoase sunt riscante și periculoase, dar merită a fi trăite. Grotele din împrejurimi i-au adăpostit pe strămoși în timpurile îndepărtate, de acum câteva zeci de mii de ani. Expedițiile arheologice au scos la iveală obiecte din cărbune de lemn, cremene şi oase de animale încă din perioada paleolitică.

Canionul măreț, săpat de ape și coniferele ce cresc pe stâncile abrupte, creează un defileu fermecător. După mai bine de 5 kilometri, întâlnim alte recife coraliere „Stânca Morii" și „Ţugurlan", așezate în preajma satului Brânzeni.

Se poate povesti mult despre acest landşaft natural, însă nimic nu se compară cu cinci minute petrecute printre aceste comori, demne de a fi cunoscute și cercetate.

Ştiripozitive.eu | Elena Vrancean-Șterbate

 

Gordineşti Brânzeni Brânzeni Brânzeni Brânzeni Brânzeni Brânzeni Buzdugeni Buzdugeni Buzdugeni Buzdugeni Gordineşti Gordineşti Gordineşti Gordineşti Gordineşti
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.