Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Duruitoarea Veche de milenii

Duruitoarea Veche de milenii imprimare

Masivul stâncos și coloșii ciudați creează o atmosferă preistorică de „Jurassic Park”

02.04.2012  

În apropierea satului Duruitoarea Veche, din zona Râșcaniului, se deschide privirii un ținut decorat cu stânci şi grote pe cât de frumos, pe atât de bogat în vestigii ale culturilor preistorice.

Votează: 4.6/5 (10 Voturi )

Lanţul calcarelor toltrice din această regiune, din apropierea lacului de acumulare Costeşti-Stânca, te face să crezi că aici totul este neschimbat de când e lumea și pământul.

Peșteră cu faimă internațională

Grota de lângă satul Duruitoarea Veche este o fostă așezare umană din perioada paleoliticului inferior. Faptul că aceasta a fost un adăpost natural al omului preistoric i-a și adus peșterii renume internațional.

Peștera din Duruitoarea Veche este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri, iar cele trei camere au o lungime totală de 49 de metri. În caverna de origine naturală au fost descoperite rămăşiţe de animale, fragmentele unor unelte dar și urme ale omului primitiv de acum 250-300 mii de ani. Săpăturile efectuate de către arheologi în a doua parte a secolului trecut au dat de cinci straturi arheologice, dintre care în patru s-au găsit mărturii ale activității omului.

Printre cele câteva sute de obiecte găsite aici se numără rămășițe de oase de bizon, rinocer sau cerb nobil, arme de os și piatră, obiecte de străpungere, unelte de muncă din silex, amulete și podoabe, vârfuri de suliţe, pandantive din fildeş de mamut și dinţi de ren, dar și un fragment de maxilar omenesc cu şase măsele.

Chiar dacă grota de la Duruitoarea Veche este una dintre cele mai timpurii așezări umane de la noi, aceasta are și acum o stare bună de conservare, iar singurele viețuitoare sunt în prezent câteva păsări care și-au făcut aici cuiburile.

defileu Duruitoarea

Defileul din „Jurassic Park"

La câteva minute de mers pe jos, spre stânga de peșteră, povârnișul abrupt duce spre un defileu asemănător cu decorurile filmului de science-fiction „Jurassic Park". De undeva de jos se aude duruitul unui râuleț, care a și dat numele acestor locuri - Duruitoarea.

Stâncile cu forme bizare, ce creează defileul, ne aduc aminte că acum câteva sute de mii de ani, străbunii noștri ieșeau la vânătoare pe aceste locuri.

Apele calde ale râulețului saltă dintr-o cascadă în alta, până se contopesc cu Ciuhurul. Stâncile calcaroase înzestrate cu grote de mărimi diferite transformă această vale a râulețului Duruitoarea într-un loc perfect pentru odihnă. Masivul stâncos cu coloșii ciudați, parte din toltrele Prutului, creează o atmosferă preistorică în acest defileu adânc, ce pare conservat de milenii.

Știripozitive.eu | Elena Vrancean-Șterbate

Urme de mamut

Acum opt ani, în apropierea peșterii din Duruitoare Veche, un localnic a descoperit întâmplător mandibula unei femele de mamut. Eugen Tomuz a rămas uimit, văzând pe malul unui pârâiaș un fragment de schelet de o asemenea mărime și le-a spus membrilor familiei despre aceasta. După un timp cercetătorul ştiinţific Teodor Obadă, împreună cu câțiva elevi, au făcut săpături și au dat de alte fragmente din scheletul mamutului, inclusiv de un fildeş cu lungimea de 2 metri şi 75 centimetri. Săpăturile au fost încetate din cauza lipsei banilor. Se crede că mamutul a trăit acum 60-100 de mii de ani, iar oasele găsite au fost duse la muzeul liceului din Costești.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.