Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  (Video) Plimbările Știripozitive.eu: Muzeul Pedagogic Republican

(Video) Plimbările Știripozitive.eu: Muzeul Pedagogic Republican imprimare

12.02.2015  

La Muzeul Pedagogic Republican fiecare generație își poate revedea propriul abecedar și îi poate întâlni pe toți Miniștrii Educației din Moldova.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Această plimbare ne-a adus pașii la Muzeul Pedagogic Republican, care se află pe strada Kogălniceanu 60, de la Chișinău.

Colecții de obiecte ale culturii materiale și spirituale, „Abecedarul pentru vârstnici”, fotografii ale oamenilor care au pus fundamentul învățământului în țara noastră, exponate unice, colțul cu toți Miniștrii ai Învățământului din RSSM și Moldova: de la Aftenii Semion (1945-1946), până la Maia Sandu, toate acestea le puteți vedea la Muzeul Pedagogic Republican, care este unic în Moldova.

Muzeul Pedagogic Republican

Muzeograful, Mihail Sanduleac, spune că aici vin vizitatori diferiți: de la studenți și masteranți până la diplomați ai Uniunii Europene.

Muzeul Pedagogic Republican de la Chișinău se află într-o clădire veche, aici cândva a fost casa de locuit a unui inginer. A fost înfiinţat în anul 1974 în cadrul Institutului Ştiinţelor Pedagogice, ca mai apoi în 1976 să devină un muzeu independent. Până în prezent aici sunt adunate circa 18-20 de mii de obiecte muzeale de o valoare inepuizabilă.

Muzeul Pedagogic Republican

„Mari avalanșe de vizitatori nu sunt, spre exemplu studenții vin mai mult la inițiativa profesorilor decât la inițiativa personală. Noi ne-am dori mai mulți oaspeți, intrarea este gratuită, deci, vă așteptăm dacă aveți dorință”, afirmă Mihail Sanduleac. 

Fiecare din voi, indiferent de generație, puneți merge pentru a vă reaminti de primul abecedar, de manualele care aveau la sfârșit un mic dicționar moldovenesc-rus. Iată aici 2 cuvinte traduse: patradcă – тетрадка, nicăfaşere – ничегонеделание.

Noi vă îndemnăm să mergeți la Muzeul Pedagogic Republican pentru a vă lărgi orizonturile cunoașterii, pentru a descoperi lucruri noi, care nicăieri în altă parte nu le puteți vedea.

Axenia Chirilov & Iulian Roșca

Muzeul Pedagogic Republican Muzeul Pedagogic Republican Muzeul Pedagogic Republican Muzeul Pedagogic Republican Muzeul Pedagogic Republican Muzeul Pedagogic Republican Muzeul Pedagogic Republican Muzeul Pedagogic Republican
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.