Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  O călătorie la Dolna la Izvorul Zamfirei

O călătorie la Dolna la Izvorul Zamfirei imprimare

Se zice că aici tânărul de 21 de ani Aleksandr Puşkin s-a îndrăgostit de o tânără ţigancă Zamfira

09.05.2012  

Izvorul Zamfirei de la Dolna, la 70 de kilometri de Chişinău, încă mai curge şi astăzi, amintind despre timpurile în care se spune că aici s-a întâmplat o poveste de dragoste între poetul rus Aleksandr Puşkin şi o tânără pe nume Zamfira.

La Dolna, strada Puşkin, cu garduri mai vechi şi mai noi pe de o parte şi alta, duce spre pădure, unde Izvorul Zamfirei încă mai curge. Şi asta e vestea bună. Vestea mai puţin bună este însă că acest loc legat de o legendă din viaţa unui personaj real - clasicul literaturii ruse Aleksandr Sergheevici Puşkin - nu este amenajat şi nu este un punct de atracţie turistică.

Se zice că tânărul de 21 de ani Puşkin (1799 - 1837) anume aici, la Dolna, unde se afla în ospeţie la boierul Arbore, se îndrăgosteşte de ţiganca Zamfira, căreia îi dedica câteva poezii, inclusiv „Şalul negru", la care se uita „ca un ieşit din minţi".

Satul Dolna îşi întâmpină oaspeţii cu conacul familiei Ralli-Arbore în mijlocul unui parc, unde se află muzeul „Aleksandr Puşkin", iar călătoria se încheie la celalalt capăt al localităţii, la Izvorul Zamfirei.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.