Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  (Foto) Pe jos prin toată Moldova

(Foto) Pe jos prin toată Moldova imprimare

16.08.2016  

21 de zile sunt suficiente pentru a merge 500 de kg pe jos, din punctul extrem de nord – Naslavcea până în punctul extrem de sud – Giurgiulești, și a descoperi Moldova. Trei tineri au făcut-o și acum au propria poveste despre țara în care trăiesc.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Filmul „Wild” putea fi filmat și la noi în Moldova. Actorii principali fiind: Serghei Vrabii – 28 de ani, pedagog-organizator în cadrul unui centru de tineret; Ecaterina Verbițcaia – 22 de ani, studentă la AMTAP, design vestimentar și Alexandra Petras – 21 de ani, studentă la AMTAP, artă textilă. Tinerii călători l-au avut în echipă și pe Vitalie Lașcu, însă acesta nu a parcurs tot drumul.

Expeditie

Călătorii au mers pe jos 500 de km, din punctul extrem de nord – Naslavcea până în punctul extrem de sud – Giurgiulești.

Expeditie

Expeditie

 Această călătorie a durat 21 de zile, iar 2000 de lei le-au fost suficient. Pomii plini cu fructe, apă din izvoare, lapte „procurat” cu un mulțumesc – a fost hrana principală.

Expeditie

Expeditie

Acoperișul le-a fost cerul cu stele, patul - câmpul cu flori. Cu adierea vântului se culcau și tot cu ea se trezeau.

Expeditie

Actorii și totodată regizorii propriului film au avut norocul să întâlnească oameni foarte primitori:

Am înnoptat și la oameni ospitalieri din sate, care ne primeau cu multă bunătate și atenție, spunând că au fost și ei în situații similare și știu ce înseamnă o mână de ajutor la timpul potrivit.

Oamenii sunt cea mai frumoasă parte a călătoriei noastre, am fost inspirați de bunătatea lor. Primul om, care ne-a cazat era din orașul Drochia. Eram foarte obosiți în ziua respectivă, am mers printr-o regiune neobișnuită – un teritoriu imens, cu multe clădiri arse și deteriorate. Într-o ogradă un bătrân era pe scrânciob, ne-am apropiat să-l întrebăm unde e mai bine să așezăm corturile, însă el ne-a zâmbit și a zis să-l urmăm, după care ne-a oferit un loc confortabil unde ne-am odihnit o noapte. A doua zi ne-am despărțit cu lacrimi în ochi”, povestește Ecaterina Verbițcaia.

Expeditie

Expeditie

Tinerii nu au mai avut asemenea scenarii, însă au călătorit cu autostopul în alte țări. Au decis să descopere și să redescopere Moldova pentru a-i vedea toată frumusețea, pentru a cunoaște oameni frumoși, dar în primul și în primul rând, pentru a se cunoaște pe ei însuși în diferite situații, fie stresante sau din contra, frumoase.

Călătorii au făcut și o galerie de fotografii a papucilor pierduți pe drumurile Moldovei:

Expozitie inedita

Expozitie inedita

Expozitie inedita

Expozitie inedita

Pentru cei care vor să parcurgă același drum, tinerii au câteva sfaturi:

- Echipa contează! Vei locui cu acești oameni 24 ore x 21 de zile, așa că alege oamenii cu care te înțelegi foarte bine, care sunt responsabili, amabili și au voință;

- Alege traseul din timp. Verifică ce locuri turistice a-i putea vizita. Întreabă cunoscuții și marchează pe hartă localitățile prin care dorești să mergi, dar când ajungi, consultă-te și cu oamenii din sate dacă e necesar să modifici traseul în dependență de drumurile mai scurte și locuri pitorești frumoase;

- Programează-ți zilele de odihnă (fiecare a 4 zi) și vezi în care sate vei înnopta, luând în calcul că poți merge pe jos aproximativ 25 km pe zi;

- Orarul trebuie să fie strict urmărit. Trezește-te cât mai devreme și mergi pe răcoare, odihnește-te la amiază nu mai puțin de 3 ore, mănâncă la timp și fă mici popasuri;

- Ia cu tine numai lucrurile necesare, fiindcă fiecare gram te face să obosești mai repede.

Foto: arhivă personală

Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016 Expeditie inedita 2016
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.