Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  O zi la Conacul Manuc Bey

O zi la Conacul Manuc Bey imprimare

22.05.2019  

21 mai a fost o zi însemnată pentru Complexul istorico-cultural Manuc Bey din orașul Hâncești. De la ora 18:00 până la 21:00, muzeul și-a deschis porțile doritorilor de a-l cunoaște. La eveniment au participat și câțiva artiști din Republica Moldova.

Complexul istorico-cultural Manuc Bey este situat în orașul Hancești, fiind remarcat prin cele 4 stiluri în care este decorat: armenesc, turcesc, moldovenesc și european.

Astăzi, muzeul îi poartă numele demnitarului Manuc-Emmanuel Mirzoian, de naționalitate armean, însă a fost construit de fiul acestuia Manuc Bey Murad.

Pe timpul lui Murad complexul era constituit din Castelul Vânătoresc (astăzi Conacul Manuc Bey), Casa Vechilului, locuința pentru servitori, grajduri, bucătăria de vară și biserica construită în  stil armean, dar care nu s-a păstrat pană în prezent. Pe teritoriul bisericii astăzi se află Colegiul de Construcții.

La ora 11, la poarta complexului stăteau două autocare, ceea ce însemna că muzeul are deja vizitatori. La prima vedere teritoriul acestuia părea rupt dintr-o poveste, având un stil tradițional amenajat cu flori, două leagăne, două case în stil vechi dar arătoase, gazon bine îngrijit și arbori de o frumusețe rară.

În curtea conacului am întâlnit și un grup de elevi din clasa a 7-a de la Liceul Teoretic ,,Alexandru Donici”, care așteptau cu nerăbdare să afle povestea din spatele acestui loc.  

Copiii au luat la pas încăperile frumos amenajate, cu ferestre mari, camerele spațioase ce se diferențiau cromatic și aveau miros de antichitate, lustre din cristal, podele din 8 feluri de lemn și mobilier unic. Unul dintre lucrurile care au atras atenția copiilor au fost și scările secundare care aparțineau slugilor din motiv că li se interzicea să se plimbe cât prin interior, atât și prin ograda Conacului.

 Elevii ne-au povestit că au rămas impresionați de frumusețea muzeului.

„Sunt prima dată la acest muzeu și mi-a fost foarte interesant, am avut emoții pe care niciodată nu o să le uit” afirmă Sofia Negru, elevă în clasa a 7-a.

Despre emoțiile trăite  ne-a mărturisit și colegul Sofiei, Pănuță Cătălin:„Mi-a plăcut în mod total pentru că este păstrată istoria și obiectele sunt recreate în exactitate cum au fost pe timpuri. Cel mai mult mi-au plăcut tunelurile”.

Diriginta elevilor, Agachi Tatiana, profesoară de biologie L.T „Alexandru Donici” a rămas la fel de impresionată și ne spune că acest loc a meritat cei 60 km pe care i-au parcurs. „La dorința elevilor mei, am decis astăzi să facem o excursie la acest muzeu pentru că este într-adevăr un loc frumos. Am rămas cu impresii plăcute, am trecut prin istorie, prin momente interesante, curioase care nu le-am cunoscut până astăzi”.

Svetlana Samson, evaluator și istoric de profesie, activează de ceva timp în calitate de ghid în muzeul Conacului și fiecare zi este plină de provocări. ,,Nu mi-a fost greu să învăț istoria acestui muzeu, deoarece sunt și eu locuitoare a Hânceștiului și este istoria noastră pe care o cunoaștem. Este foarte interesant aici, mă dezvolt în fiecare zi și am ocazia să aflu și eu lucruri noi, de exemplu, într-o zi vine o doamnă și văzând fotografia unor deportați ne zice că una dintre ei este bunica sa, povestindu-ne multe detalii neștiute. Cât despre vizitatori, avem mai puțini în cursul săptămânii, însă în zilele de odihnă sunt foarte mulți. Avem turiști atât din țara noastră, cât și din Italia, Germania, Anglia”.

Complexului arhitectural Manuc Bey a fost renovat din fondurile Uniunii Europene și redeschis în anul 2015.

 

Natalia Cazacu. stagiară 

Imagini: Arhiva personală

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.