Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Top 5 atracții turistice din centrul Republicii Moldova

Top 5 atracții turistice din centrul Republicii Moldova imprimare

Continuăm topul cu atracțiile turistice din centrul Republicii Moldova.

27.02.2012  

Acest clasament nu include obiectivele binecunoscute ca Orheiul Vechi, hrubele Cricovei, mănăstirile Căpriana, Curchi sau Hâncu, ci pe acele repere mai puțin știute și care credem că ar merita să fie incluse în traseele turistice. Deși atracțiile turistice selectate nu au parte de infrastructura necesară, oricum ar trebui să fie vizitate de către concetățenii noștri, dar și de turiștii străini.

Știripozitive.eu | Elena Vrancean-Șterbate

Ungheni. Podul Eiffel al Ungheniului

Podul Eiffel. Expresul.com

Podul Eiffel ce uneşte cele două maluri ale Prutului în dreapta orașului Ungheni, este unul dintre frații mai mari ai vestitului turn din Paris. Celebrul inginer din Franța, Gustave Eiffel, a fost invitat la noi de către Administrația Căilor Ferate basarabene pentru a proiecta podul, prin urmare în 1876 s-au început lucrările de construcție a acestuia. Peste un an, la 21 aprilie, Podul Eiffel a fost inaugurat, iar la doar trei zile de la acest eveniment armata rusă trecea pe el spre Peninsula Balcanică, unul dintre fronturile războiului ruso-turc din anii 1877-1878.

La zece ani de la construcția Podului Eiffel de la Ungheni, în inima Franței începură lucrările asupra Turnul Eiffel, ce avea să devină peste ani unul din importantele obiectivele turistice ale lumii. Turnul Eiffel repetă anumite forme ale fratelui său mai mare de pe Prut, ba chiar aliajul și niturile ambelor construcții sunt asemănătoare.

Nisporeni. Vulcanul noroios din Bărboieni

Vulcanul noroios din Bărboieni, Nisporeni.

Într-un iaz de la marginea Bărboieniului, se află unul din cei cinci vulcani noroioși înregistrați pe teritoriul dintre Nistru și Prut. Buricul Susanei, cum a fost poreclit acesta de către băștinași, a fost botezat astfel fiindcă vulcanul noroios este situat în vecinătatea casei, în care pe vremuri locuia o femeie pe nume Susana. Craterul ciudat este mic în comparație cu vulcanele obișnuite, iar până acum câteva decenii, erupea humă prin cele trei ochiuri ale sale, ridicată pe semne de gazele din interiorul pământului.

Deși vulcanul noroios de la Nisporeni "a adormit" în secolul trecut, sătenii și acum vin la vulcan după humă, ce se crede că are proprietăți tămăduitoare.

Hâncești. Curtea domnească a lui Alexandru Lăpușneanu

Renumita vamă a târgului Lăpușna, de acum câteva veacuri, păstrează în centrul său istoric unele vestigii medievale. Fosta Curte Domnească a lui Alexandru Lăpușneanu (Domn al Moldovei în secolul XVI), a dispărut în negura istoriei, în schimb au rămas beciurile curții domnești. Unii săteni cred că pivnița medievală de lângă moara veche, construită din piatră și cărămidă, este mult mai lungă, fiind unită cu hrubele ce se întind pe sub sat și ar fi fost de fapt o cale de refugiu pentru Voievodul Moldovei.

În imediata apropiere a beciului se află biserica „Sf. Voievozi Mihail și Gavriil", reconstruită în 1818 pe vechea temelie a Bisericii Domnești, ctitorită de Alexandru Lăpușneanu.

Orhei. Biserica romano-catolică din Orhei

În orașul Orhei se găsește o biserică romano-catolică veche de aproape un secol. Sfântul locaș cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost ctitorit în 1914 de Cezarina Dobrovolskaya pentru comunitatea de catolici de atunci, majoritatea acestora fiind de origine poloneză, lituaniană sau germană. În perioada sovietică biserica romano-catolică, la fel ca și cele ortodoxe de la noi a fost închisă și devastată fiind ba sală de sport, ba depozit de materiale. Datorită insistenței părintelui Klaus Kniffki, biserica a fost retrocedată în 2005 micii comunități catolice rămase în Orhei, iar în 2008 aceasta a fost redeschisă.

Piatra gălbuie fasonată în stil neogotic o face unică în toată republica, fiind parcă o miniatură a unei catedrale vest-europene tipice.

Criuleni. Conacul lui Nicolae Donici din Dubăsarii Vechi

În prima parte a secolului trecut, astrofizicianul Nicolae Donici, strănepotul fabulistului Alexandru Donici a construit în satul Dubăsarii Vechi primul observator astronomic din Basarabia. Nicolae Donici, zis și Einstein al Moldovei,  a cercetat în special soarele și alte corpuri cerești. Din cele 7 spectroheliografe europene ale acelor timpuri, sistemul de pe malul Nistrului, folosit pentru fotografierea soarelui în lumină monocromatică era net superior. În grădina  conacului se mai găsea și un telescop solar dotat cu un aparat de fotografiat. În 1940 o dată cu trecerea Nistrului de către armata roșie, Nicolae Donici se refugiază peste Prut, iar la puțin timp observatorului și spectoheliografului modern li s-a pierdut urma. A rămas doar conacul, jefuit de consăteni cu susținerea noilor autorități.

Sfârșitul l-a găsit pe astrofizicianul basarabean în Franța, unde a lucrat de-a lungul anilor la Observatorul din Meudon. Un asteroid descoperit în 1971 a primit numele pământeanului nostru Nicolae Donici.

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.