Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Top 5 conace boierești din Moldova

Top 5 conace boierești din Moldova imprimare

Conacul Pommer din Țaul, Conacul Vinogradschi din Iarova, Conacul Leondari-Buznea din Ciuciulea, Conacul Cantacuzino din Poiana și Conacul Manuc Bei din Hâncești

29.02.2012  

Mai multe dintre renumitele conace din trecut așteaptă să revină la gloria de cândva, în timp ce apar tot mai multe clădiri, construite din beton și oțel, acoperite cu sticlă sau oglinzi.

O bună parte din satele noastre, foste moșii boierești, mai păstrează și astăzi conacele nobililor. Unele au fost transformate în muzee, spitale sau școli, iar altele sunt uitate. Vestea bună este legată de speranță: atunci când vor fi restaurate, aceste monumente istorice vor prezenta capitole vii ale istoriei și atracții turistice veritabile.

Dondușeni. Conacul Pommer din Țaul

Conacul din Țaul este parte a celui mai mare parc național din Republica Moldova. Construcția a fost ridicată la indicația lui Andrei Pommer, un nobil din Sankt Petersburg căsătorit cu o moldoveancă. Bazele conacului au fost puse la începutul sec. XX, iar proiectul edificiului și al celorlalte componente ale complexului aristocratic a fost semnat de către arhitectul-peisagist Ipolit Vladislavschi-Padalko.

Casa boierească este construită în stilul gotic al arhitecturii eclectice, iar cele două nivele sunt ridicate din cărămidă și piatră. Acum un veac conacul era aprovizionat cu apă și era iluminat.

Soroca. Conacul Vinogradschi din Iarova

Reședința dinastiei de boieri Vinogradschi a fost construită în prima parte a secolului XIX, în 1835 sau, după altă versiune în 1833. Revista „Viaţa Basarabiei" scrie la 12 decembrie 1932 că familia de nobili Vinogradschi era apreciată la curtea imperială din Sankt Petersburg. Conacul boieresc, astăzi școală, era împrejmuit de un parc cu alei pietruite, iar umbră îi ține și astăzi un Ginkgo Biloba, arbore măreț adus din China.

Astăzi aici se mai zăresc cârligele din tavan pe care erau suspendate lămpile cu gaz. Clădirea istorică a fost reparată de câteva ori și adaptată la necesitățile școlii, deși ar fi fost necesară o restaurare și nicidecum o reparație. O dată cu instalarea termopanelor, necesare pentru păstrarea căldurii în iernile friguroase, reședința boierească se pare că și-a pierdut splendoarea de odinioară.

Glodeni. Conacul Leondari-Buznea din Ciuciulea

Palatul moșierilor Gheorghe Leondari și al cumnatului său Mihail Buznea este o podoabă locală a arhitecturii clasiciste. A fost construit în 1830. Pereții groși din piatră şi cărămidă, acoperiți cu tencuială din lână de oi, nisip și var, au făcut ca această clădire să reziste până în ziua de astăzi. În prima parte a secolului XX conacul boieresc a trecut printr-o reparație capitală, proiectului inițial fiindcu-i adăugat și un balcon în stil modern.

După cel de al doilea război mondial conacul a fost transformat pentru câteva decenii în şcoală profesională. Interiorul reședințe nobiliare a rămas într-o bună măsură la fel ca pe timpuri, s-au păstrat scările de lemn, decorul cu elemente floristice de pe tavan, dar și sobele din teracotă.

Edineț. Conacul Cantacuzino din Poiana

În poiana pădurii de stejari a Hincăuțiului a fost zidit conacul dinastiei Cantacuzino. Aleea centrală ducea spre edificiul aristocratic. Edificiul principal construit în stil neogotic a fost decorat cu elemente specifice Occidentului. Acum un secol, conacul Cantacuzino a fost cumpărat de un nobil german, iar după naționalizarea sa reședința boierească a fost transformată mai întâi în orfelinat, apoi în azil de bătrâni și sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză.

Căminul din interior dar și câteva elemente de decor sunt semne ale faptului că această clădire a avut un trecut frumos.

Hâncești. Conacul Manuc Bei din Hâncești

De la dinastia de nobili armeni a dragomanului Emanuel Mârzaian au rămas câteva clădiri ce amintesc de bogăția acestei familii. Castelul de vânătoare și reședința lui Manuc Bei sunt adevărate comori arhitecturale ce necesită restaurare și conservare. Și dacă acel castel de vânătoare, unde se află astăzi muzeul din Hâncești, s-a păstrat într-o stare relativ bună, atunci conacul necesită intervenții urgente.

Se zice că toate edificiile dinastiei sunt unite printr-un tunel subteran care continuă pe sub o bună parte a orașului. Conacul familiei Mârzaian, ca și alte edificii din preajmă, construite în secolul XIX, erau cândva faima Hânceștiului și pot recăpăta reputația de cândva.

Știripozitive.eu | Elena Vrâncean-Șterbate

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.