Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Top 5 atracții turistice din sudul Republicii Moldova

Top 5 atracții turistice din sudul Republicii Moldova imprimare

Podul turcesc din Filipeni, Biserica veche din Căuşeni, Râpile din Etulia, Cociulia – satul căciulilor și Rezervaţia „Prutul de Jos”

05.03.2012  

Sudul Moldovei oferă vizitatorilor mai multe atracţii, care, odată cu valorificarea lor și punerea în circuitul turistic, pot deveni destinațiile tihnei și confortului.

Votează: 3.5/5 (2 Voturi )

Podul turcesc din Filipeni, raionul Leova, Biserica veche din Căuşeni, râpile din Etulia, Vulcănești, satul căciulilor Cociulie din Cantemir și Rezervaţia „Prutul de Jos" de la Cahul sunt câteva dintre adresele de destinații turistice din sudul Republicii Moldova.

Leova. Podul turcesc din Filipeni

În apropierea satului Filipeni, raionul Leova, drumul ce duce spre Tigheci trece pe un pod construit peste râul Sărata. Localnicii îl numesc, de când se țin minte, Podul turcesc şi îl consideră chiar mai vechi decât satul. Unii bătrâni cred că în apropierea podului este îngropată o comoară turcească, pe care însă nimeni încă nu a găsit-o.

Podul secular este construit din piatră extrasă dintr-o carieră din preajmă şi, chiar dacă are câteva sute de ani în spate, acesta este şi astăzi la fel de rezistent ca odinioară.

Căuşeni. Biserica veche din Căuşeni

Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni este pe jumătate îngropată în pământ, astfel la prima vedere pare o casă simplă. Biserica a fost ascunsă parţial în pământ de frica tătarilor ce au dominat o perioadă această regiune şi care interziceau locaşurile mai înalte decât un oştean călare. Biserica din Căușeni este unul dintre cele mai preţioase edificii ortodoxe din Moldova, iar cât priveşte perioada ctitoriei sale, data rămâne o enigmă. Sfântul locaş a fost reconstruit în forma pe care o vedem astăzi în anii 1763-1767, tot atunci a fost pictat în frescă şi interiorul.

Biserica străveche păstrează unele pisanii datate cu perioada reconstrucţiei, precum şi relieful unor lei heraldici în portalul bisericii. În biserica îngropată sub pământ nu s-au oficiat servicii divine de aproape un secol.

Vulcăneşti. Râpile din Etulia

Etulia este vestită prin râpele sale, numite ştiinţific aflorimente de argile etuliene. În sătucul din extrema sudică a Republicii Moldova, râpile multicolore înfrumuseţează lunca râului Cahul. Straturile de lut cu o paletă de la roşietic la gălbui fac din ponoare monumente geologice naturale. Ceva mai sus de zona „Cara aci bairî", se află una dintre cele mai minunate râpi din Etulia. Deci, și râpile pot fi minunate. Povârnişurile ei „descriu" istoria milenară a formelor de relief din această parte a Europei. 

În această râpă de importanţă mondială s-au găsit anterior fragmente ale scheletelor de elefanţi şi mastodonţi vechi de mai bine de 65 milioane de ani.

Cantemir. Cociulia, satul căciulilor

Se spune că Ştefan cel Mare plecase la o vânătoare în aceste părţi şi, când a dat să soarbă apă dintr-un izvor aşezat în regiune, i-a căzut căciula. De atunci, satul s-a numit Căciulia, ca mai apoi să fie redenumit în Cociulia de către străini. În centrul satului a fost instalat un monument în piatră de Cosăuţi al Căciulii Domneşti, chiar de asupra cişmelei de unde se crede că s-a răcorit Voievodul.

Tradiţionalele căciuli de miel au fost înlocuite între timp de fesuri şi chipiuri moderne, însă mai sunt oameni în sat păstrează portul naţional. În Cociulia trăiesc şi câţiva căciulari care au preluat din generaţie în generaţie arta confecţionării cuşmelor din piele de cârlan și au devenit protagoniști de filme documentare și reportaje televizate.

Cahul. Rezervaţia „Prutul de Jos"

La mijlocul distanţei dintre ecuator şi polul nord, se găseşte Lacul Beleul, cel mai mare lac natural din Republica Moldova. În baza acestui lac din lunca Prutului s-a înfiinţat Rezervaţia ştiinţifică „Prutul de Jos", ce studiază şi protejează habitatul din preajma localităţilor Slobozia Mare şi Văleni.

Aici pot fi întâlnite o multitudine de specii de păsări, printre care stârci, lebede, egrete, cormorani, raţe, lişiţe şi pelicani, aceştia din urmă, fac un popas la Beleu pentru câteva zile, apoi migrează spre Delta Dunării.

Știripozitive.eu | Elena Vrancean-Şterbate

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.