Prima pagină / Locuri / Timp liber  /  Iarna în Moldova în anii 1964 și 1984

Iarna în Moldova în anii 1964 și 1984 imprimare

07.02.2014  

Acum 50 de ani sau acum trei decenii nici în Moldova nu mai mira pe nimeni că iarna ninge și e zăpadă. Așa era iarna în ziarele din 1964 și 1984.

Votează: 4.7/5 (3 Voturi )

„După calendar iarna s-a început abia cu 2 săptămâni în urmă. Și aceste prime zile de decembrie par a fi zile de primăvară: e o vreme frumoasă și caldă." (Iarna la ferme, „Moldova Socialistă", 3 decembrie 1964).

„Două zile a nins cu viscol. Și nici acum viscolul nu se potolește." (Iarna pregătește-te de primăvară, "Tinerimea Moldovei", 3 ianuarie 1964)

„Crivățul colindă glia. Dealurile sînt acoperite cu zăpadă. E iarnă adevărată." (Autodeservire pentru vite, "Tinerimea Moldovei", 15 ianuarie 1964).

ziar

„Mecanizatorii au profitat fără întîrziere de neobișnuita încălzire, care a survenit în republică în preajma lui ianuarie." (Lucrări de primăvară... în ianuarie, "Tinerimea Moldovei", 15 ianuarie 1984).

„În cîmpurile încătușate de ger ale colhozului "Kirov"..." (Primăvara e aproape, "Tinerimea Moldovei", 5 februarie 1964).

Și pentru că suntem în luna februarie 2014, vă prezentăm un buletin meteo din februarie 1984:

„Conform datelor pe mai mulți ani, în februarie temperatura medie lunară a aerului în Moldova e puțin mai ridicată decât în ianuarie și constituie 2-4 grade de frig. În unele ierni mai geroase temperatura medie zilnică a aerului scade până la minus 20-22 grade. Către sfârșitul lunii, încă, în cele mai de sud localități ale republicii temperatura medie zilnică a aerului trece, de obicei, limita de 0 grade spre indicatori pozitivi. Uneori, când are loc circulația constantă a aerului dinspre sud-est sau dinspre est, temperatura crește până la plus 7-10 grade. Cantitatea medie lunară de precipitații constituie 22-34 mm, în 10-14 zile cad precipitații.

După cum informează Centrul hidrometeorologic al Uniunii RSS, în februarie anul curent temperatura medie lunară a aerului va fi mai joasă ca de obicei, iar precipitațiile -  aproape de normă. Vreme relativ mai caldă se așteaptă  în prima decadă a lunii, când va predomina circulația unor mase de aer cald dinspre Oceanul Atlantic. Ziua temperatura va crește uneori la plus 5-8 grade. Astăzi la Chișinău și în republică cerul va fi înnourat, sporadic se vor semnala precipitații neînsemnate. Vântul va sufla slab până la moderat din est. Mercurul termometrelor va oscila în jurul de 0 grade."  (Vremea în februarie, "Moldova Socialistă", 4 februarie 1984)

Iarna_in_ziare Iarna_in_ziare Iarna_in_ziare Iarna_in_ziare Iarna_in_ziare Iarna_in_ziare
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.