Prima pagină / Evenimente / Business  /  Știri pozitive.eu l-au intervievat pe jurnalistul care l-a intervievat pe Primul-ministru moldovean la Bruxelles

Știri pozitive.eu l-au intervievat pe jurnalistul care l-a intervievat pe Primul-ministru moldovean la Bruxelles imprimare

O discuție despre optimism cu Don Melvin, directorul biroului Associated Press de la Bruxelles

02.04.2012  

Știrile pozitive l-au intervievat pe Don Melvin, directorul biroului Associated Press de la Bruxelles, jurnalistul care l-a intervievat, în capitala Uniunii Europene, pe Primul-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Ce veste bună despre Moldova a reținut din această discuție optimistă Don Melvin, jurnalistul care a relatat în ultimele decenii despre evenimentele majore din Europa: căderea zidului Berlinului, reconcilierea din fosta Iugoslavie sau moartea Papei Ioan Paul al II-lea?    

- Stimate Don, cum a fost această discuție cu Primul-ministru moldovean, dincolo de text, pentru tine personal, care eşti un jurnalist cu experiență și despre care se spune că, de fapt, cunoști Europa în mod intim și, așa cum a anunţat Associated Press prin intermediul mass-media, „o poți explica unui public din întreaga lume”?

- Discuția a fost foarte oficială. Desigur, Primul-ministru Filat s-a dovedit a cunoaşte problemele, articulat în exprimare și foarte sigur de direcția în care i-ar plăcea să îndrepte țara – spre o eventuală aderare la Uniunea Europeană. El a descris această direcție ca fiind singura opțiune a țării și o cale care ar aduce Republicii Moldova beneficii economice.      

- „Dacă nu aș fi fost optimist, nu aș fi devenit Prim-ministru”, a afirmat Premierul moldovean în acest interviu pentru Associated Press la Bruxelles.  În ce gesturi sau nuanțe ale discuției a fost exprimat acest optimism? 

- În general, Primul-ministru a vorbit liniștit, folosind puține gesturi. El nu s-a arătat a fi un politician emoţional  cum este, de exemplu, preşedintele francez Nicolas Sarkozy. 

Afirmația lui că e optimist am înregistrat-o ca fiind adevărată şi în acelaşi timp însoţită de o scânteie rară de umor în discursul Primului-ministru. El părea să fi presupus că provocările în momentul în care a preluat Cabinetul de Miniştri erau atât de mari încât doar un optimist ar fi putut să și le asume.
 
- Ce știre pozitivă despre Moldova ai reținut, Don, din acest interviu cu Primul-ministru?
 
- Dacă cifrele Premierului sunt corecte, se pare că economia Moldovei s-a transformat semnificativ în ultimii doi ani și jumătate. Primul-ministru mi-a spus că el crede că moldovenii vor începe să resimtă în curând această diferență în viața lor cotidiană. Dacă aceasta se va întâmpla, va fi o evoluție foarte pozitivă și ar putea aduce mai multe speranțe de viitor pentru oameni în țară.

AP Photo/Yves Logghe

Yves Logghe  /  AP. Primul-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, acordă un interviu agenției Associated Press, la Ambasada Moldovei la Bruxelles, marți, 27 martie 2012. (AP Photo/Yves Logghe)

Interviul integral al lui Don Melvin cu Vlad Filat poate fi citit AICI.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.