Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  (Video) Expoziția „Stropi de Moldova” la molDeco: duet-duel între tată și fiu, Iurie și Ianis Lungu

(Video) Expoziția „Stropi de Moldova” la molDeco: duet-duel între tată și fiu, Iurie și Ianis Lungu imprimare

25.04.2014  

Între 18 aprilie și 2 mai 2014, art-salonul molDeco găzduieşte Expoziția de pictură „Stropi de Moldova” cu Iurie și Ianis Lungu, tatăl și fiul.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Iurie Lungu este printre puținii pictori autorizați ai Patriarhei Române, numit Dacos-zugravos de către Episcopul de Ierusalim, şi are o experiență de aproape trei decenii de pictură pe zidurile bisericilor din Moldova.

Datorită lui Iurie Lungu și a familiei acestuia, avem inconfundabila frescă la „Sf. Teodora de la Sihla”, iconostasele din Catedrala Mitropolitană din Chisinău, însă cea mai reușită lucrare a sa rămâne pictura murală de la biserca „Sf. Nicolae”, Mănăstirea Curchi.

Ianis Lungu este absolvent al liceului de Arte Plastice „Igor Vieru” și al Facultatății Design industrial, UTM. La 13 ani a urcat pentru prima dată alături de tatăl său pe schelele unei biserici, ceea ce i-a marcat destinul, dar și l-a provocat să facă mai mult decât au reușit să facă părinții.

Lucrările din expoziția la care vă invităm sunt un duet-duel între tată și fiu. Icoanele bizantine se confruntă cu portretele personajelor notorii din istoria neamului nostru, metafore ale patriotismului, dar și tablouri-poezii despre adevăratele valori.

Stropi de Moldova” sunt stropii care trebuie adunați din ce a mai rămas, un îndemn să privim mai departe și mai adânc decât doar suprafața picturilor…

Expoziția este deschisă pentru publicul larg între 18 aprilie şi 2 mai 2014 pe adresa salonului molDeco, bd. Moscova 14/1.

Expoziția Expoziția Expoziția Expoziția Expoziția Expoziția Expoziția
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.