Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Festivalul „AMATORUL” și-a desemnat câștigătorii

Festivalul „AMATORUL” și-a desemnat câștigătorii imprimare

12.05.2014  

La 9 mai, de Ziua Europei, în incinta sălii de cinema a Bibliotecii Naţionale din capitală, s-a desfăşurat cea de a V-a Ediţie a Festivalului de Film „AMATORUL”, unde au fost selectaţi şi premiaţi cei mai buni participanţi la concurs. În finală au concurat 23 de filme din cele patru categorii competiţionale.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

În acest an, în concurs au fost înscrise 97 de filme ale cineaştilor amatori, cu vârste cuprinse între 7 şi 52 de ani. În proiecţia finală au concurat filme din toate cele patru categorii competiţionale, după cum urmează: 8 la categoria „Film Civic”, 8 la categoria „Film fără categorie”, 5 la categoria „Film de UN minut” şi 2 filme la categoria „Reportaje TV”.

Membrii juriului a fost constituit din regizori de film şi teatru, cineaşti precum şi activişti civici, care au acordat premii pentru câte un film din fiecare categorie competiţională. Premiul „Simpatia publicului” a fost acordat de persoanele aflate în sală, prin vot deschis.

La concurs a putut participa oricine, indiferent de vârstă, loc de trai, opțiuni religioase și politice. Tocmai din acest motiv, în acest an a sporit numărul filmelor de limbă română din România, Ucraina, Ungaria, Italia şi Portugalia.

Aplicanții au fost încurajați să suprindă ceea ce li se pare interesant cu ajutorul unui telefon mobil, aparat foto sau cameră video și să aplice în concurs. Ades, ceea ce participanții consideră a fi o încercare stângace și nesemnificativă, e anume ceea ce dă bine pe marele ecran.

Lansat în 2010, ”AMATORUL” oferă tuturor pasionaților de imagini video o platformă gratuită de lansare a filmelor în spațiul public. Festivalul „AMATORUL” a fost creat ca să spargă tiparele!

În acest an Trofeul Festivalului a fost acordat de către Direcţia Cultură din cadrul Primăriei mun. Chişinău.  Partenerii Festivalului de Film ”Amatorul” au fost: Direcţia Cultură a Primăriei mun. Chişinău, IPNA Compania "Teleradio-Moldova", Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului, GenderDoc-M, portalurile de liberă exprimare Curaj.TV şi Curaj.Net precum şi Biblioteca Naţională, care a găzduit proiecţia.

Vezi cele 5 filmele câștigătoare:

1. Filmul „Maria Lătărețu. Ultimul cântec, ultima zi” de Viorel Ilișoi.

2. Filmul „E aproapele, dar nu prea” de Lucian Ionut Rusu.

3. Filmul „Accesibilitatea clădirilor pentru persoanele cu dizabilități în orașul Hâncești” de Alexandru Gomaniuc.

4. Filmul „Râsul” de Anatol Mătăsaru.

5. „Where is my child?”, de Radu Boisteanu.

Comunicatul în varinată virtuală: www.amatorul.eu

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.