Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Retrospectiva Anim'est într-un text de Daniela Herța

Retrospectiva Anim'est într-un text de Daniela Herța imprimare

05.11.2014  

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est în cuvinte și fotografii.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est a fost înfiinţat în 2006. Este acum cel mai important festival de film de animaţie din România şi singurul din Bucureşti.

Animest

Începând cu ediţia a şasea a festivalului (2011), Anim'est organizează o ediţie specială și la Chişinău.

Animest

Anul acesta Anim'est s-a desfășurat în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, iar filmele au fost proiectate la cinematograful „Odeon”.

Animest

Au fost arătate proiecții a peste 10 filme de animație, selecții de cele mai bune filmulețe de animație din competițiile internaționale, dar și din competiția românească, iar în noaptea de Halloween, din 31 octombrie spre 1 noiembrie, a avut loc o sesiune specială de filme „creepy”.

Creepy animation

Pe lângă proiecția obișnuită de filme, au avut loc și „worksheep”-uri pentru copii, unde aceștia au avut ocazia să-și pună în joc imaginația și să-și creeze propriile istorioare și subiecte pentru filmele de animație; iar în ultima zi de festival organizatorii au pregătit o mică surpriză și au proiectat scurte filmulețe născute în urma creației picilor. 

Workseep

Workseep

Workseep

La 1 noiembrie a mai fost organizat un eveniment extra, acesta fiind o noapte de muzică și spoturi proiectate într-un local din Chișinău. Aici tinerii au avut ocazia să socializeze cu organizatorii, să savureze cele mai bune spot-uri și să-și dezmorțească trupurile în dans.

AniMusic

De menționat echipa care a contribuit la organizarea acestui eveniment. Vlad Ilicevici, directorul executiv; Mihai Mitrică, directorul festivalului; Dumitru Marian și Ion Aramă coordonatori Anim'est Chișinău și mulți alții.

„Această ediție de animație la Chișinău, a fost pe bune, cea mai mișto, vă mulțumim!”, a exclamat la finalul festivalului Vlad Ilicevici.

Echipa Animest

Nelipsiți au fost și voluntarii festivalului, care au avut parte de o experiență inedită. Începând cu socializarea și comunicarea cu publicul la ușile de acces și casele biletelor și terminând cu responsabilitatea și pe alocuri stresul de a urmări și a asigura subtitrările filmelor de animație. Aceștea au fost nu doar privilegiați să privească niște filme superbe, dar și să fie într-adevăr o parte contribuabilă a unui eveniment frumos. 

Voluntari Animest

„Eu fiind pentru prima dată la așa gen de eveniment, mi-a fost chiar plăcut că se organizează așa ceva la noi. Păcat doar că n-am avut posibilitatea să ajung la mai multe filmulețele. Din toate animațiile la care am fost, cele mai tari mi-au părut cele de la Creepy Night. Unele din ele chiar au fost epice și geniale, cum ar fi „Blackwood”, „Babyfaced”, „Der Pinguin”, „Don't fear death”, „I love you so hard”, „L’art des Thanatier”, „The obvious child”. Le-am căutat pe net după asta ca să le public și altora, dar cu greu am găsit ceva, ceea ce mă face să nu regret că am petrecut Halloween-ul la Anim'est”, ne-a spus Grigorii Duca, unul din bloggerii oficiali ai evenimentului.

Animest

O altă tânără, Cristina Sîrbu, care a fost la fel pentru prima dată la festival ne-a mărturisit: „Sincer să spun nu ştiam la ce să mă aştept, luând în consideraţie faptul că nu prea ştiam despre ce este festivalul în general. Însă pot să spun că am rămas impresionată. La început credeam că este vorbă de filmuleţe pentru copii, animaţii pe care ai putea să le priveşti acasă, cu sora sau frăţiorul mai mic, însă nu a fost chiar aşa. Foarte mult m-au impresionat proiecţile de la creepy night. Cred că n-am să uit niciodată „I love you so much”, de la care pur şi simplu nu puteam să mă opresc din râs. Referitor la parte organizatorică, am rămas plăcut surprinsă. Toţi voluntarii au fost foarte amabili şi au răspuns la orice întrebare pe care o aveam. De asemenea, se observa că totul a fost bine gândit până la ultimul detaliu, ceea ce este foarte bine într-un asemenea proiect”.

Animest

Acest eveniment animat a reușit să devină o tradiție frumoasă pentru Chișinău și este așteptată cu mare drag următoarea ediție a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie.

Text: Daniela Herța
Foto: Anim'est Chișinău 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.