Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Laboratorului Teatral - Foosbook vă așteaptă în fiecare luni, la un nou spectacol

Laboratorului Teatral - Foosbook vă așteaptă în fiecare luni, la un nou spectacol imprimare

10.11.2014  

Chișinăul nostru are o tendință sănătoasă de a fi invadat de multe evenimente frumoase și idei inovative. Un lucru de suflet preluat mai nou este apariția teatrelor independente, sau cum le mai zic „underground”. Nu toți dintre voi însă știu ce seri superbe petrec spectatorii Laboratorului Teatral - Foosbook în fiecare luni, la ora 20.00.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Foosbook-ul a apărut în primăvara lui 2011 ca denumire, dar ca proiect a apărut mai înainte”, spune fondatorul acestui Laborator Teatral, actorul și regizorul Mihai Fusu.

„Am apărut ca idee de proiect în primăvara lui 2009, cu două luni înainte de 7 aprilie. Evenimentul se desfășura în barul 513 (acum Kira’s Club) de pe stradela Veronica Micle și se numea Luni la 8”, adaugă Mihai Fusu.

Mihai Fusu

Locația actuală a acestui teatru este strada București 68, în incinta instituției unde se află și Librăria din Hol, la etajul 4. Dacă ajungi acolo, săgețile te ghidează mai departe spre mica sală unde au loc lucruri mari.

„Ideea de teatru independent, însă, nu e nouă. De obicei toate mișcările și curentele teatrale noi apar mai întâi ca proiecte independente. Noi ne-am inspirat de la „Teatrul Luni” de la Green Hours din București.

De ce anume luni și la ora 8? Pentru că luni e ziua liberă a actorilor. În celelalte zile ei sunt angajați în spectacole și repetiții în teatrele lor. Credem că ora 18, când joacă teatrele oficiale e prea devreme. Astăzi Chișinăul a evoluat mult în raport cu perioada sovietică. A apărut viața de noapte, tineretul are nevoie de forme diverse de artă, cultură și socializare. Foosbook este o formă mixtă de artă teatrală și socializare”, ne-a explicat actorul și regizorul.

Și proveniența denumirii de Foosbook este una foarte interesantă. Pe de o parte este relaționată cu noțiunea de facebook, pentru că inițial actorii făceau anunțuri exclusiv pe această rețea de socializare. Iar pe de altă parte, este un joc de cuvinte care ține și de fondatorul acestui proiect inedit.

„Scopul nostru a fost crearea unui spațiu de forme noi de teatru. Pe noi ne interesează textele contemporane, teatrul document și jocul psihologic intim și precis și performanța actoricească. Mai avem un specific: între actori și spectatori nu există bariere. Nici la propriu și nici la figurat. Distanța de 3-4 metri care există între spectatori și actori le cere celor din urmă un altfel de joc și o altfel de responsabilitate. După fiecare spectacol noi invităm spectatorii să rămână, să servească un pahar de băutură și să discute cu echipa de creație despre cele văzute. Pentru că pentru noi întâlnirea dintre spectacol și spectatori e un eveniment important. Ne dorim ca comunicarea să fie amicală, prietenească, după legile ospitalității. Fiecare spectacol își are băutura lui. După „Nekrotitanium” oferim un pahar de vin fiert, după „Casa M” – vinul Buchetul Moldovei, după „Bash” – wiskey cu Cola, etc.”, ne intrigă spre final Mihai Fusu.

Foosbook

În repertoriul teatrului se numără 2 monospectacole: „Lamentări” cu Snejana Puică și „Nekrotitanium”, care a fost apreciat nu doar de publicul moldovenesc.

Bash

Un spectacol documentar „Casa M” care relatează istoriile unor femei care au fost supuse violenței în familie - acest spectacol a făcut turul republicii și a mers prin sate pentru a sensibiliza și a aduce la cunoștință gravitatea problemei. Toate acestea fiind în regia Luminiței Țîcu. Și spectacolul „Bash” cu care și-a început stagiunea teatrul anul acesta, în regia lui Mihai Fusu.

V-am trezit curiozitatea?

Actorii și regizorii vă așteaptă cu drag în fiecare luni, la ora 20.00, la un nou spectacol și la un pahar de vorbă bună.

Text: Daniela Herța

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.