Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Festivalul horelor la Horești, Ialoveni

Festivalul horelor la Horești, Ialoveni imprimare

28.11.2014  

La sfârşitul lunii noiembrie, în satul Horeşti, Ialoveni, s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Festivalului Horelor. Valoarea dansului popular a fost demonstrată de 14 colective artistice din diferite regiuni ale ţării.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Hora este un poem al neamului, căci, când dansează moldovenii inimile vorbesc, astfel Festivalul Horelor a unit inimile dansatorilor veniţi de la Chişinău şi din raioanele Ialoveni, Ungheni, Sângerei, Călăraşi, Criuleni, Hânceşti. Ei au demonstrat cu o înaltă iscusinţă şi pricepere valoare dansului popular.

Festivalul Horelor la Horești, Ialoveni

„Dansurile moldoveneşti alcătuiesc adevăratul tezaur al poporului nostru împreună cu muzica, costumul naţional, arta populară. Fiecare mişcare vorbeşte despre talentul şi caracteristicile spirituale ale poporului, scoate în evidenţă forţa, agerimea, înţelepciunea şi umorul”, spune Leonid Serbin, coregraful Ansamblului „Struguraş”, de la Chişinău, care a deschis Festivalul.

Festivalul Horelor la Horești, Ialoveni

Acest colectiv este un ansamblu care a trecut testul timpului, el are o frumoasă vârstă de 51 ani, fiind format în 1963. „Dansul a fost întotdeauna o parte integrantă a vieții social-culturale, cu fiecare ocazie, cântecul şi dansul au avut un rol important. Horele sunt o mărturie vie a unui proces de creaţie în masă care îţi înalţă sufletul spre noi trepte spirituale”, relatează Igor Blanari, dansator care face parte din ansamblu „Struguraş” de 9 ani.

Festivalul Horelor la Horești, Ialoveni

Au fost mulţumiţi cu aplauze calde şi artiştii din satul Biruinţa, Sângerei. Ei au fermecat publicul cu dansul „Ciuleandra”, demontrând o tehnică bine prelucrată.

Festivalul Horelor la Horești, Ialoveni

„Scopul organizării Festivalului Horelor este promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor naţionale”, adaugă Petru Cigoreanu, primarul satului Horeşti.

Anna Şova | stagiară Stiripozitive.eu 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.