Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  (Video) Ion Ştefăniţă despre Premiul European pentru Patrimoniu Cultural obținut de Moldova

(Video) Ion Ştefăniţă despre Premiul European pentru Patrimoniu Cultural obținut de Moldova imprimare

16.04.2015  

Vom împărtăşi, împreună cu Ion Ştefăniţă, vestea bună despre obţinerea de către Republica Moldova a Premiului European pentru Patrimoniu Cultural.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Această săptămână ne-a adus şi bucuria acordării pentru Republica Moldova a Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural, considerat cel mai prestigios premiu în domeniu.

Ion Ștefăniță

Bucuria acestei veşti a fost împărtăşită cu echipa de la Ştiripozitive.eu de către Directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă.  

„De când a început să funcționeze Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor și anume de la finele anului 2009, noi am constatat ca instituție mai multe probeleme în domeniu: mecanismele de protejare, conservare, restaurare și punerea în valoare a patrimoniului cultural din Republica Moldova. Printre seria de probleme care au fost constatate a fost și faptul că la nivel de mentalitate, la nivel de cetățean nu se conștientizează valoarea acestui patrimoniu, pe care l-am moștenit”, afirmă Ion Ștefăniță.

Ion Ștefăniță

„În acest sens, instituția noastră – Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor a gândit un proiect de sensibilizare, informare și educare. Respectiv, am formulat un generic acestei campanii: „Să salvăm măturiile trecutului pentru a construi viitorul”. Toate activitățile care au fost realizate de Agenție pe parcursul anului 2013, de la data de 17 ianuarie 2013 până la finele anului 2014, au fost puse ca un raport pentru Comisia Europeană, pentru cei de la Europa Nostra”, explică directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor.

Ion Stefanita

„Din cele 263 de dosare depuse, s-a decis că Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor merită a fi menționată cu cel mai înalt premiu la nivel european- premiu Europa Nostra pentru Patrimoniu Cultural”, afirmă Ion Ștefăniță.

Europa Nostra

Ceremonia de înmânare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu va avea loc pe data de 11 Iunie la Primăria Oslo, tot atunci se va înmâna și Premiul Alegerea Publicului. Acest premiu va fi obținut de cei care vor acumula cele mai multe voturi în sondajul online organizat de către Europa Nostra.

Puteți vota pentru Republica Moldova aici: http://vote.europanostra.org/.

Europa Nostra Ion Ștefăniță Ion Ștefăniță Ion Ștefăniță
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.