Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  La Cahul va avea loc prima ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”

La Cahul va avea loc prima ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX” imprimare

22.09.2016  

În Moldova se va desfășura în premieră Festivalului Internațional de film documentar „MOLDOX”. Prima ediție va avea loc în orașul Cahul în perioada 25-29 septembrie 2016 și are misiunea de a încuraja implicarea socială prin filme documentare.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Libertatea de exprimare, Exodul, Pământ și oameni – acestea sunt cele trei subiecte care stau la baza Festivalului internațional de film documentar „MOLDOX”. Cel care a dat nașterii idei date este regizorul și scenaristul Maxim Cârlan. S-a născut la Cahul, dar de 15 ani este stabilit cu traiul în Germania. Festivalul l-a gândit cu mai mulți ani în urmă, a reușit să obțină un grant de la Institutul Suedez și astăzi se poate mândri pentru schimbarea socială prin filmul documentar.

„Un festival se organizează într-un an, noi l-am organizat în șase luni și iată suntem gata de început. Filmele documentare au o istorie, pentru că anume documentarul încearcă să arate realitatea și cred că la noi în Moldova este nevoie de a o vedea pe ecrane. Istoria adevărată când este ecranizată, ea caută undeva și o soluție. Filmele care au fost selectate, au o soluție și deschid porți pentru mai multe drumuri”, spune directorul MOLDOX, Maxim Cârlan.

ws

În cadrul festivalul, vizitatorii vor avea ocazia să urmărească proiecțiile unora dintre cele mai bune filme documentare sociale din întreaga lume care vor servi drept început de discuție. De asemenea, în cadrul „MOLDOX” vor fi paneluri de discuții cu diferiți invitați din mai multe sectoare și cu profiluri diferite.

„Frumusețea acestui festival nu este faptul că aducem oameni de peste hotare, dar îi readucem pe cei care s-au născut acolo la Cahul, care au căpătat o faimă și atunci când aduc faima aceasta spre orașul lor, undeva reușim să contribuim sau să readucem acele practici bune înapoi în orașul natal”, precizează regizorul Maxim Cârlan.

Cahul este un oraș frumos, cu o infrastructură bună. Este un spațiu unde sunt necesare schimbări, de aceea organizatorii au ales anume acest oraș, pentru a aduce practicile bune europene la nivel local.

MOLDOX depășește limitele unui festival și se implică activ prin crearea unei platforme unde se vor putea obține informații despre call-for-action, workshop-uri organizate pentru ONG-uri, masterclass-uri pentru tineri susținute de producători experimentați în filmul documentar din Moldova și peste hotare.

srhy

„Dorința mea pentru MOLDOX este să devină acea platformă care întrunește o mulțime de filme de la nivel național până la cel internațional, acolo unde va avea loc un schimb de experiențe”, precizează directorul artistic al festivalului Pontus Hjorthén.

dght

La eveniment vor fi prezenți regizori din mai multe țări precum: Irak, SUA, Germania, Suedia, România dar și din Moldova. Regizorul și scenaristul din Suedia Pontus Hjorthén care este și unul din organizatorii evenimentului este foarte încântat de lucrurile care decurg aici în Moldova, aceasta fiind o experiență nouă pentru el.

„Încă nu știu la ce să mă aștept, pentru că este o diferența între cultura celor din Suedia și celor din Moldova. Festivalul pe parcursul organizării a crescut. Toată această experiență este pe cât o aventură, pe atât și o provocare. Prima provocare a fost să găsesc unde este Moldova, nu doar orașul Cahul”, povestește Pontus Hjorthén.

edth

Festivalul MOLDOX se va desfășura în Sala Mare a Palatului de Cultură din Cahul. Filmul de deschidere a festivalului este „Europa, la o săritură” regizat de Moritz Siebert, Estephan Wagner și Abou Bakar Sidibé în acest an în Danemarca. Fiecare proiecție de film va fi urmată de discuții și chemare la acțiune. Intrarea la toate proiecțiile este gratuită, acestea fiind difuzate în limba originală cu subtitrări în limba română.

dgtj

MOLDOX este un eveniment organizat de către SVENSKA FILMSTUDIO, Asociația pentru Dezvoltare Creativă și Centrul CONTACT-Cahul cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei Suediei la Chișinău, Ambasadei SUA în Moldova, Primăriei Cahul, Fundației Est-Europene, Friedrich-Ebert-Stiftung, DVV Internațional și al Institutului Cultural Român.

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto: Alexei GURDUZA  

Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.